Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 158 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    158

Talha 

Talha Kerem Yılmaz
Moderator
23 Haz 2019
706
134,430
93
Cologne/Adana

İtibar Puanı:

Bulaşık Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bulasik-Makinesi-Nasil-secilmeli.jpg

Enerji Sınıfına Dikkat Edin!
Bulaşık makineleri sayesinde zamandan ve sudan tasarruf etme imkanına ulaşıyoruz. Bulaşık makinesi alırken dikkat edeceğiniz her adım bulaşık makinenizi daha uzun yıllar kullanmanıza olanak sağlar. Dikkat edeceğiniz ilk konu ise enerji sınıfı olmalıdır, Enerji sınıfını en üstünü seçmeniz sudan ve elektrikten tasarruf etmenizi ve daha uzun yıllar kullanmanızı sağlayacaktır. Enerji sınıfında tercih etmeniz gerekenler :

Bulaşık Makinenizin enerji sınıfı A ile A+++ arasında olması gerekir + sayısı artıkça daha çok tasarruf edeceksiniz.

Bulaşık makinenizi seçerken yıllık tükettiği enerjisine (kWh) dikkat etmelisiniz bu değer ne kadar küçük ise okadar daha tasarruflu demektir.

Makinenizin kurutma sınıfı ise C ile A arasında olmalıdır . A sınıfı en iyi kurutma özelliğine sahip olanıdır.

Bulaşık makinenizin kapasitesinide ailedeki kişi sayısına ve ihtiyaçlarınıza göre belirleyin. Kapasite ne kadar büyük ise okadar daha çok bulaşık yıkıyabilecektir.

Bulaşık Makinesi alırken ise aşağıdaki özelliklere sahip makineleri ihtiyacınıza göre alabilirsiniz.

- Bulaşık makinelerinde sensörlü makineler var bu sensörler sayesinde sepette bulunan bulaşık miktarına göre su sarfiyatı yapmaktadır. Böylece az bulaşık yıkadığınızda fazla su harcamamış oluyorsunuz.

- Tam otomatik yıkama özelliğine sahip bulaşık makineleri ile bulaşık miktarına ve bulaşıkta bulunan kir tipine ve kir miktarına göre yıkama yapacaktır.

- Eğer bulaşıklarınızı tavlet deterjan ile yıkıyacaksanız makinenizin bu deterjan ile yıkama özelliğine sahip olup olmamasına dikkat edin aksi takdirde tablet deterjanınız tam verimli şekilde eriyemeyecek ve detaylı olarak kullanılamayacak.

- Almak istediğiniz bulaşık makinesinin sepetinin esnekliğe sahip olmasına önem verin özellikle kalabalık aileler için daha uzun süreli kullanım için şart.

- Bulaşık makinesinin sepetinde bulunan tellerin açılıp kapanma özelliğine sahip olması tencerelerinizi koyarken kolaylık sağlaması açısından önemli.

Bulaşık Makinenizin daha uzun yıllar kullanabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenler:

- Yıkadığınız bulaşıklarda kül, boya ve cila gibi makinede yıkanılmaması gerekilen benzer şeyleri makinede yıkamak hem makinenize zarar verecekti hem de bulaşıklarınız hijyen açısından bir eksikliği olacaktır.

- Bulaşıklarda çok fazla yiyecek varsa bulaşıkları mutlaka çalkalayın. Yiyecek olan bulaşık makinelerinin yıkanması makinenin filtresinde tıkanıklığa sebep olabilir.

- Bulaşıklarınızın üzerinde eğer çok fazla yiyecek varsa bunların üzerine su tutup öyle yıkamanız daha iyi olacaktır aksi takdirde bulaşık makinenizin filtresi tıkanabilir.
 
Son düzenleme:

IkinciCansu

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
21 Tem 2019
135
40,085
93
İstanbul

İtibar Puanı:

BULAŞIK MAKİNESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Makinenizi seçerken mutlaka enerji etiketine bakmalısınız! Bulaşıkları makinede yıkayarak hem su hem de zaman sarfiyatının önüne geçmek birçoğumuzun tercihi ancak bulaşık makinesini uzun ömürlü hale getirmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Peki, aldığımız ürünü uzun yıllar kullanabilmek için bulaşık makinesi satın alırken ve kullanırken nelere dikkat etmemi gerekiyor?
Makineyi alırken sahip olacağı özelliklerden makineyi çalıştırırken ve sonrasında yapılacak/yapılmayacak her hamle, makinenin ömrünü etkiliyor.

Bulaşık makinesi alırken nelere dikkat edilmeli?

1. Enerji sınıfı: A ile A+++ arasında değişmektedir. “+” arttıkça daha tasarruflu bir model olduğu anlaşılır.
2. Yıllık enerji sarfiyatı: kWh cinsinden verilir (değerin düşmesi ürünün daha tasarruflu olduğunu gösterir)
3. Yıllık su sarfiyatı: Litre cinsinden verilir (değerin düşmesi ürünün daha tasarruflu olduğunu gösterir)
4. Kurutma sınıfı: C ile A arasında değişen değerler vardır. A yıkama en iyi kurutma seviyesini gösterir.
5. Kapasite: Bir yıkamada kaç kişilik bulaşık yıkayabildiğini gösterir.
6. Ses seviyesi: dB cinsinden gürültü seviyesini gösterir. Düşük değerler daha sessiz bir ürün olduğunu gösterir.

Bulaşık makinesi alırken dikkat edilecek diğer özellikler

• Sepetlerin yüklenme miktarına göre su sarfiyatını otomatik ayarlayarak, kir tipine göre yıkama profilini ayarlayarak sarfiyatını düşüren sensörlü modeller mevcuttur.
• Program seçimi yapmak istemeyenler için; suyun sertliğini, yükleme miktarını, kir miktarını, kir tipini ölçerek optimum program ve algoritmasını kendi seçen tam otomatik ürünlerde bulunmaktadır.
• Tablet deterjan tercih edenler için tablet fonksiyonu bulunması yıkama ve kurutma performansı açısından önemlidir. Tablet deterjanların erimesi, uygun kurutma ve parlaklık performansı vermesi için yıkama ve durulama adımlarında farklılaşmalar gerekmektedir. Bu nedenle tablet fonksiyonu önem kazanmaktadır.
• Ev kullanımında sepet yükleme esnekliği önemlidir.
• Üst sepet yüksekliğinin ayarlanabilir olması, alt sepette yüksek tabak veya üst sepette yüksek bardak kulanım esnekliği getirir. Yüklü ayarlı modellerde sepet dolu iken de ayar yapılabilir. Ayrıca orta boylu bir bardağın üzerine uzun maşa, bıçak gibi gereçlerin konmasına imkân sağlar veya kısa bir bardağın üzerine kahve fincanı koyarak yıkayabilirsiniz.
• Alt sepette yatar tellerin olması tencerelerinizi koymanıza yardımcı olur.
• Alt sepetteki çatak kaşık sepetinin kayar ve yer değiştirebilir olması, derin ve düz tabaklar arasında tercihlerinize yardımcı olur.
• Çekmece şeklindeki çatal kaşık sepetlerinin kolay çıkması, tezgâh üzerinde yükleme/boşaltma yapılabilmesi ve mutfak çekmecesine konabilmesi, kullanım esnekliğine fayda sağlar.

Bulaşık makinesi kullanıyorsanız bunları asla yapmayın!

• Bulaşık makinesi deterjanları dışında Arap sabunu, sirke v.b. alternatif kullanımlar, görünmeyen yerlerde küf ve birikimler oluşturarak sağlık açısından tehlike oluşturmaktadır. Hassas tüketiciler için deterjan ve parlatıcının organik versiyonları mevcuttur. Diğer uygun olmayan kimyasal temizleyiciler ise ürünün gözükmeyen noktalarına zarar verebilmektedir.
• Sigara külü, mum artığı, cila, boya, kimyasal madde ile kirlenmiş bulaşıkları makinede yıkamaması gerekmektedir.
• Tahta ya da kemik saplı çatal, kaşık ve bıçakların, ısıya dayanıklı olmayan plastik parçaların, bakır ve kalay kapların da bulaşık makinesinde yıkanması önerilmez.
• Bulaşık makinelerinde yiyecek yıkanması asla önerilmez. Sadece yiyecek yıkanması durumunda filtrelerin tıkanması ve yıkma performansı düşmesi değil aynı zamanda yıkanan malzemenin sağlığa uygunluğu herhangi bir üretici tarafından garanti edilmemektedir.

Bulaşık makinesi kullanımda deterjan ve dozajı önemli

Bosch ürün yetkilileri bulaşıklarda doğru deterjan ve dozaj kullanılmadığında sarfiyatın artacağına dikkat çekiyor ve unları sıralıyor:

• Hızlı ve düşük ısılarında eriyen deterjanlar düşük ısıda çalışan programlarda çok yağlı bulaşıkları bile yıkama imkanı sağlıyorlar. Normal şartlarda 70 derece yoğun programda çok sıcak suda yıkanacak bulaşıkları (yağlı tencere ve tavalar mesela) bu deterjanlar sayesinde sadece “intensive eco 45” veya “eco50” programlarında düşük ısılarda bile yıkanırlarsa, çok temiz sonuçlar alınabilir. Suyun ısısını sadece 45 -50 derecede tutulduğu için nerdeyse 70 derece yoğun programlarla % 25 enerji tasarrufu sağlanıyor.
• Makinenin filtre ve bağlantılarının sürekli surette temiz olmasına dikkat etmek gerekiyor. Tıkanmalar enerji tüketimini artırmaktadır. • Makinenin tam kapasite dolu olarak çalıştırılması önerilir.
• Ön durulama programına - kirler bulaşıklar üzerinde çok kurumadıysa veya uzun süre bekletme düşünülmüyorsa - gerek yoktur. Bütün yıkama programları zaten kendi program akışlarında bir ön durulama gerçekleştiriyorlar.
• Tabakların kirini suyla değil peçeteyle alın. Siemens ürün yetkilileri bulaşık makinesini kullanırken su ve enerji tasarrufunu sağlamak için şunları öneriyor:
• Bulaşık makinenizi her zaman tam kapasitede çalıştırın, kapasitenin üstünde çalışmaya zorlamayın. Az miktarda bulaşık yıkamak zorundaysanız, eco 50°C programını tercih edin.
• Otomatik ayarlar, sensörler sayesinde suyun kirlilik derecesine göre suyun miktarını ve ısısını en optimum şekilde seçer ve gerek görülmediğinden daha sıcak veya daha uzun süre yıkamaz. Bulaşıkların durumuna göre yüksek sıcaklıkta yıkama gerekmedikçe 50-55°C su sıcaklığını tercih edin.
• Makineye koyacağınız kirli tabakları sıcak su ve deterjan kullanarak temizlemek gereksiz bir israftır. Bu işi kirli peçeteler ve sıkılmış limon parçaları ile yaparsanız su ve enerji tasarrufu sağlarsınız.
• Yıkama işlemi bittikten sonra makinenizi kapatınız. Çünkü makineniz çalışır durumda göründüğünden elektrik tüketmeye devam edecektir.


Kaynak: Hurriyetaile
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt