Cehennem nedir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 4 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    4

Bülent 

Emektar Üye
Platin Üye
8 Nis 2021
391
125,009
93
Eskişehir

İtibar Puanı:

CEHENNEM NEDİR?
Cehennem nedir?..
Nasıl izah ediliyor?..
Cehennemin kıyamet denilen zamanda gelip Dünya’yı kuşatması ve yutması şöyle anlatılıyor...
Abdullah ibni Mesûd’dan naklolmuştur:
Rasûlullâh şöyle buyurdu:
“O gün cehennem getirilecek!.. Onun yetmiş bin bağı olacak ve her bağ ile beraber cehennemi çeken yetmiş bin melek olacak.”
Evet, böylece gelip Dünya’yı kuşatan cehennemin ateşinin yani radyasyonunun içinden istisnasız bütün insanlar geçecektir.
“SİZDEN CEHENNEME UĞRAMAYACAK HİÇ KİMSE YOKTUR! BU RABBİNİN KESİNLEŞMİŞ BİR HÜKMÜDÜR. SONRA KORUNANLARI (korunmanın getirisi, nûrânî kuvve sahiplerini) KURTARIRIZ; NEFSİNE ZULMEDENLERİ DE DİZÜSTÜ ORADA BIRAKIRIZ.” (19.Meryem: 71-72)
KESİNLİKLE CEHENNEM GÜZERGÂH OLMUŞTUR (herkes oradan geçer)!” (78.Nebe’: 21)
“(İşte) O SÜREÇTE, CEHENNEM DE GETİRİLİR (Dünya’yı kuşatır)!” (89.Fecr: 23)
Gelip Dünya’yı kuşatan ve alevleri içinden istisnasız herkesin geçmek zorunda kalacağı bu CEHENNEM ne yapıyor şimdi?..
Kendi kendini yiyor!..
Hayır, espri yapmıyorum!.. Gerçeği anlatıyorum!.. Buyurun önce bu olayı Hz. Rasûl-ü Ekrem’in ağzından mecazî şekilde açıklanan ifadesini okuyalım...
Ebu Hureyre (radıyallâhu anh) anlatıyor...
Rasûlullâh (sallâllâhu aleyhi vesellem) buyurdu:
“Cehennem Rabbine şikâyette bulunarak: 'Yâ Rabbi kısımlarım birbirini yedi!..' dedi! Bunun üzerine Allâh ona iki nefes vermesi için izin verdi. İşte bulduğunuz şiddetli soğuk (kışın) cehennemin ZEMHERİR’inden; bulduğunuz yakıcı sıcak da onun SEMUM’undandır!..”
Evet, 1400 yıl öncesinin şartları içinde ancak bu kadar dile getirilebilir böylesine muazzam bir gerçek!..
Cennete girenler cehennemden geçip oradaki gerçeği gördükten sonra aralarında konuşurlarken, cehennem ateşini şöyle tarif ederler:
“Allâh bize lütfetti ve bizi (cehennem ateşi) Semum’un (insan bedeninin gözeneklerinden geçen zehirleyici dumansız ateş; mikrodalga radyasyon) azabından korudu!” (52.Tûr: 27)
Şimdi önce birinci hususu anlamaya çalışalım
“Cehennem kendi kendini yedi” tâbiri neyi anlatmak istiyor?.. Güneş, tümüyle hidrojen gazından ibaret merkeze sahiptir ve burada 15 milyon derece civarında bir hararet mevcuttur!.. Bu hararet dolayısıyla sürekli nükleer tepkimeler olmakta ve hidrojen atomları kendi kendini yiyerek helyuma dönüşmektedir. Bu arada yediklerinden artanı(!) da dışarıya atmaktadır. Bu atıklar ise tâ Dünya’ya, bizlere kadar ulaşmaktadır.
“Güneş’in”, pardon, “Cehennemin” yediklerinin artıkları nedir?.. “SEMUM!..”
Nedir “nârı SEMUM”?..
Arapçada “SEMUM” kelimesi iki mânâya gelir. Birincisi: “Gözeneklere (mesamat) işleyen ışın”. İkincisi: “Zehirleyici” ateş yani radyasyon!..
Termonükleer tepkime içinde olan GÜNEŞ’in, bu tepkime sonucu yaydığı çeşitli radyasyonlar, ışınlar acaba bundan daha başka nasıl anlatılabilirdi 1400 küsur yıl önce?..
Evet, Rasûlullâh, tamamıyla bilimsel gerçeklere dayanan din olgusunu en mükemmel şekilde açıklamıştır. Ne var ki, insanlar dine ilimle değil, şartlanmaların hükmü altındaki ön yargı ile baktıkları için bu gerçekleri görmekten mahrum kalmışlardır.
Esasen Dünya’nın ve içindekilerin âkıbeti, son derece açık seçik basîret sahiplerinin idrakları önüne serilmiştir!.. Ancak ne var ki, çeşitli vesilelerle ortaya atılmış bulunan bu gerçekler, yüksek akıl sahipleri tarafından derlenip toparlanıp, sayısız mozaiklerden oluşan ana sistem olarak, bir resim gibi gözler önüne serilmemiştir!.. İşte bu mümkün olmamıştır geçmişte, bilimin yeterli düzeyde olmaması sebebiyle...
Günümüzde ise ilâhî lütuf ve merhamet, bizlerin bu gerçeği öğrenmesine yol açmaktadır. Öyle ise aklımızı son zerresine kadar
değerlendirip, 1400 sene öncesinden işaret edilen bu gerçekleri çok iyi idrak etmeye çalışalım.
Dünya, tüm üzerindekilerle birlikte, neticede büyüyecek olan “Güneş’in” yani bir diğer ifade ile “cehennemin” içine girecektir!..
İnsan ise “ruh” beden ya da diğer bir ifade ile “holografik dalga” bedeninin elde ettiği enerji durumuna göre ya Dünya üzerinden kaçıp sayısız yıldızların boyutsal derinliklerindeki üst yaşam boyutlarına yani cennetlere gidecek; ya da Dünya’nın ve hemen sonrasında da Güneş’in manyetik çekim alanından kendini kurtaramayarak; neticede, ebedî olarak cehennemin içinde yani Güneş’in içinde kalacaktır!..
Zaten ilk anda kendilerini kurtaramayanların daha sonraki devirlerinde Güneş’in içinden çıkmaları gittikçe artan yoğunluk sebebiyle ebediyen mümkün değildir.
İşte bu yüzden cehenneme girip de oradan kaçamayanlar ebedî olarak orada kalıcıdırlar; cennetlere girenler de ebedî olarak orada kalıcıdırlar, denilmiştir!..
Acaba niye, “Güneş’in cehennem” olduğu açık açık anlatılmamış da, sadece bir iki hadiste bu noktaya işaret edilip geçilmiştir?..
Üzerinde açık açık durulmamıştır. Çünkü, içinde bulunulan toplum zaten taşa toprağa, Ay’a, Güneş’e tapan bir toplumdur!.. Zaten insanlar, yıllar yılı Ay’a, Güneş’e, yıldızlara tapagelmişlerdir!..
Bir de buna üstlük Hz. Rasûlullâh, “cehennemin Güneş” olduğunu sarih bir şekilde açıklasa idi, gene insanların Güneş’e tapınmaya başlayıp, ondan medet dilenmeleri; “Aman Güneş sen yücesin, ulusun bizi yakma!” diye secdelere kapanmaları doğal olarak devam edecekti!.. Düşünün ki, bugün dahi Güneş’i bayrak edinip, ona tapan; Güneş’in oğluna âdeta ibadet eden toplumlar yaşıyor Dünya üzerinde
Esasen şu gerçeği de gözlerden uzak tutmayalım...
İnsanlığın içinden sivrilen çok ender beyinler dolayısıyla teknolojik bir sıçrama olmuş ve Ay’a gidilmiş, Plüton’a uzanan uydular atılmış ise de; gerçekte, genel seviyesi itibarıyla toplumlar hâlâ yüzyıllarca mazide yaşamaktadırlar. İster Amerikan toplumu için olsun, ister Sovyet toplumu için olsun, ister Japon toplumu için olsun, bu böyledir!..
Yiyen, içen, zevk aldığı şeyler peşinde koşan, seks yapan, daha fazlasına sahip olmak için elinden geleni ardına koymayan, korktuğundan kaçıp sevdiğine erişmek için didinen; toplumun şartlanma yollu güttüğü insan!.. Asırlar ve asırlardır bu böyle süregeliyor!..
Bu süregelen gerçeklere insanın hakikati ve gideceği yer itibarıyla işaret etmiş olan son derece yüce insan Hz. İsa (aleyhisselâm)!.. Allâh bize değerini idrak ettirsin. Ama ne çare ki iki bin senedir geçen milyonlar içinde, hesaba ve kıyasa girmeyecek kadar az sayıda insan O’nu anlayabilmiş!.. Sözlerine kulak vermiş! Milyarlık Hristiyan kütlesinden söz ediliyor günümüzde, oysa Hristiyanların hiçbirisi Hz. İsa’ya kulak vermiş değil!.. O’nun ne dediğini anlamış değil!..
Hz. Rasûlullâh (aleyhisselâm)’ın bildirdiği üzere, kendisi hâlen yaşamakta olduğu âlemden geri dönecek, bir süre aramızda yaşayacak, halkın yanlış anladığı gerçeklerin doğrusunu açıklayacaktır.
Ve insanlığa O’nun gelişini müjdelediği, zirvedeki insan:
Hz. Muhammed Mustafa sallâllâhu aleyhi vesellem!..
Olağanüstü bir beyin kapasitesi ile yaratılmış... İlâhî lütuf ile insanların ve Dünya’nın gelecek aşamaları kendisine seyrettirilmiş... Mi’râc olayı ile boyut sıçraması yapıp, cennet ve cehennem yaşamlarını müşahede etmiş... Ve nihayet tüm yaşamını, insanların
gelecekte karşılaşacakları olaylara karşı almaları icap eden tedbirleri anlatmakla değerlendirmiş bir Zât!..
Geçmiş sayısız Nebi ve Rasûller insanlara özetle şunu vermeye çalışmışlar:
“Sayısız putlara ve hayalî TANRILARA tapınarak ömrünüzü boş ve faydasız şeyler ile harcamayın; âlemlerin, kâinatın, yerlerin ve göklerin yaratıcısı olan ALLÂH’a ibadet edin. Kimseye kötülük yapmayın, elinizden geldiğince insanlara hizmet edin. ALLÂH’ın ne olduğunu tanımaya çalışın ki, O’nun halifesi olan kendinizde mevcut olan sayısız cevherleri değerlendirebilesiniz.”
İşte bu tema, Hz. İsa (aleyhisselâm)’da son haddine varmış ve şöyle ifade olunmuş:
“Göklerin krallığına inanıyorsan, benimle beraber olmak istiyorsan, her şeyini terk et ve benimle gel!..”
Göklerin, yani ölüm ötesi ebedî yaşamın krallığından söz eden Hz. İsa (aleyhisselâm), özellikle Dünya krallığı peşinde koşan ve sadece yahudi asaletine inanan ilkel beyinler tarafından kabul edilmemiş; sayısız çilelere katlanmış ve nihayet mucizevî bir olayla dünyadan ayrılmıştır.
Ve O’nun gelişini müjdelediği Hz. Muhammed (aleyhisselâm)!.. Dünya’ya ve ölüm ötesine dair hiçbir gerçeğin eksik bırakılmadığı
bir kitabı, insanlığa sunan Zât!..
Gerçek yaşamın dünya hayatı değil, ölüm ötesi ebedî yaşam olduğunu bütün yönleri ile açıklayan; ölüm ötesi yaşamın bütün aşamalarını teferruatıyla tarif eden eşsiz insan!..
Allâh’ın hükmü ve takdiri sonucu 1400 sene öncesinin çöl toplumu içinde dünyaya geliyor ve onlara hitap etme mecburiyeti içine, insanlığa gerçeğin mesajını ulaştırma görevini yükleniyor
İlâhî seçim ve takdir sonucu, geleceğin getireceği tüm gerçekleri göreceksiniz ve geleceğin sayısız tehlikelerine karşı insanlığı uyarmak görevini yükleneceksiniz. Ne yazık ki insanlık sizi anlama basîretinden son derece uzak olacak!..
Gerçekleri anlatmaya kalksanız, akıllar-hafsalalar sizi değerlendiremeyecek ve sizi inkâra gidecekler!..
Anlatmaya çalıştınız!.. Akılları reddetmesin, hafsalaları isyan edip mahrum olmasınlar diye meselelere ancak misal yollu, mecaz yollu, benzetme yollu yaklaşıp, geleceğin tehlikelerinden söz edeceksiniz!.. Ve buna rağmen inkâr edileceksiniz!..
Mecnun, deli diyecekler!..
Büyücü diyecekler!..
Cinler zaptetmiş, onlar konuşturuyor diyecekler!..
Siz insanlığın içine gitmekte olduğu ateşi görüp, onların kendilerini, tedbir almayarak ateşe atmalarından büyük üzüntü duyacaksınız; onlar ise sizinle alay edecekler!..
Acaba kim katlanabilir böyle bir olaya...
Ve bırakın o günküleri bir yana...
Acaba bizler, fark edebildik mi gerçekleri 2000 yılının eşiğinde?
İlmin tüm verilerine rağmen!.. Rasûl-ü Ekrem’in 1400 yıl öncesinden bizi uyarmak için elinden geleni yapmasına rağmen!..
Bizim anlayışımıza göre, insanlık 2000 yılının eşiğinde olmasına rağmen, el an, Hz. Muhammed’den önceki, gerçekleri görememe devrini yaşamaktadır.
Din nedir?.. Din niyedir?..
Allâh Rasûlü’nün ortaya koyduğu, uyulması gerekli, ya da zorunlu kuralların sebebi nedir?
Din sadece bir inanç olayı mıdır?..
Dinin bilimsel bir temeli var mıdır?..
İnsanlık niçin dini tatbik mecburiyetindedir?..
Evet, şimdi, İslâm Dini’nin temelinde yatan bir kısım bilimsel gerçekleri; ve “Niçin Din?” sorusunun cevabını dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,555
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

ZehraKılıç

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 Ara 2019
23
6,010
78

İtibar Puanı:

Cehennem, çeşitli inançlarda ölüm sonrası ceza çekilen ateşli bir yer olarak gösterilir. Cehennemde kalma süresi inanca göre değişiklik gösterebilir. Cehennemde günah borcu ödeninceye kadar kalınıp sonra tekrar cennete gidilebilir. Ancak, cehennem bazıları için sonsuza dek ateşte yanmak anlamına gelir. Cehennem görevlilerine İslam inancında zebani adı verilir.
 

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,555
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Cehennem bir insanın beyninin içidir.
Hiçbir şey yapmadan sadece düşünerek ve hissederek kendimize cenneti ve cehennemi yaşatabiliriz. Neden bu cennet olmasın ki? Güzel düşünelim güzel şeyler olsun
Yok Cehennem insanın beyni ile alakası yok, ancak diğer cümlede geçen güzel düşünmek konusunda %100 onaylıyorum. Olumlama ve daima pozitif düşünebilmenin bir sanat oluşu, cehennemin varlığını ispat etmese de diğer tarafa gittiğimiz de olup olmadığını anlamış olabilir. İnsan cennetinide cehenneminide kendisi hazırlar diyebiliriz. Bununla birlikte insan ister Allah verir.
 

MahpeykerGogh 

Emektar Üye
Platin Üye
17 Eki 2021
122
48,548
93
İstanbul

İtibar Puanı:

Yok Cehennem insanın beyni ile alakası yok, ancak diğer cümlede geçen güzel düşünmek konusunda %100 onaylıyorum. Olumlama ve daima pozitif düşünebilmenin bir sanat oluşu, cehennemin varlığını ispat etmese de diğer tarafa gittiğimiz de olup olmadığını anlamış olabilir. İnsan cennetinide cehenneminide kendisi hazırlar diyebiliriz. Bununla birlikte insan ister Allah verir.
Varlığından %100 emin olmadığımız bir şeyin neyle alakası olup olmadığını da bilemeyiz. Biz sadece varlığını bildiğimiz ve hissettiğimiz ve somut delillere dayandırabildiğimiz durumlar üzerinden benzetme yapabiliriz. Onun ötesinde her cevap ütopya olur
 

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,555
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Varlığından %100 emin olmadığımız bir şeyin neyle alakası olup olmadığını da bilemeyiz. Biz sadece varlığını bildiğimiz ve hissettiğimiz ve somut delillere dayandırabildiğimiz durumlar üzerinden benzetme yapabiliriz. Onun ötesinde her cevap ütopya olur
birşeyin varlığından emin olmak insanlar için vardır, insanda göz olduğu için gözünün gördüğü şeye inanmak gibi bir durum olduğu için insan aklının yetersiz kalacağı bir boyuttan baktığımızda gerçekten yanılgı içinde olduğumuzu düşünebiliriz. Bu düşünceyi düşünürken de aynı zamanda ne kadar büyük olabileceğini hayal ettiğinizde gayet net şekilde var olduğunu anlayabiliriz.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
30 Kas 2019
29,149
673,366
113

İtibar Puanı:

"Cehennem," İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi monotheistik dinlerde var olan bir kavramdır ve genellikle ahiret hayatıyla ilişkilidir. Cehennem, günah işleyenlerin veya Allah'ın emirlerine karşı gelmiş olanların ruhlarının, ölümden sonra hesap verme ve ceza alma yeridir. Cehennem, ahlaki sorumluluk taşıyan insanların eylemlerinin sonuçlarını yaşayacakları bir yer olarak tasvir edilir.

İslam'a göre:Cehennem, Kur'an'da detaylı bir şekilde tasvir edilmiştir. Günahkarların cezalandırılacağı ve ebedi bir azap içinde olacakları bir yer olarak tanımlanır. İslam inanışına göre, cehennemdeki azaplar fiziksel ve zihinsel olabilir. Kur'an'da bu konuda çeşitli metaforlar ve tasvirler bulunmaktadır.

İslam inancına göre, insanlar dünya hayatında sergiledikleri davranışlara ve iman durumlarına göre ya Cennet'e gideceklerdir, ya da cehennem azabına çarptırılacaklardır. Cehennem, Allah'ın adalete ve hikmetine uygun bir şekilde, kişinin eylemlerine göre belirlenmiş bir cezalandırma yeridir.

Hristiyanlık ve Yahudilik'te de cehennem kavramları bulunsa da, her dinin bu konuda farklı detaylara ve anlayışlara sahip olduğunu belirtmek önemlidir. Cehennem, genellikle insanların özgür iradeleriyle seçtikleri eylemlerin sonuçlarına karşı bir cezalandırma olarak anlaşılır. Ancak, bu kavramlar dini topluluklar ve mezhepler arasında farklılıklar gösterebilir.
 

Derya Kaya

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
22 Şub 2021
161
5,022
93

İtibar Puanı:

Cehennem, bazı dinlerde var olduğuna inanılan bir yerdir. İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi monotheist dinlerde cehennem, günahkarların ya da günah işlemiş olanların ölümünden sonra cezalandırıldığı bir yer olarak tasvir edilir. Cehennem, fiziksel ve ahlaki acılar içeren bir yer olarak anlatılmaktadır. Cehennem, kötü davranışları, günahları ve Allah'a karşı gelmeyi tercih eden kişiler için bir cezalandırma yeridir. Cehennem ateşle ilişkilendirilen bir yer olarak anlatılır ve sonsuz bir süre boyunca süreceği düşünülür. Ancak, cehennem ve kozmolojik inançlar değişiklik gösterebilir ve farklı dinlerde farklı tanımlamalara sahip olabilir.
 
Geri
Üst Alt