SoruCevap Gümüş Sunta Dolap boyanır mı?

cengizhantunga

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
15 Ağu 2020
12
556
78

İtibar Puanı:

Gümüş Sunta Dolap boyanır mı ?

Merhaba arkadaşlar,

Aranıza yeni katıldım. Şimdiden yardımcı olacak fikirlerini beyan edecek arkadaşlara teşekkür ederim.

Nasip olursa iki ay sonra oğlum olacak daha önce gümüş meşe renginde sunta dolap almıştım. Bu sunta meşe rengi dolap boyanır mı boyanırsa hangi boya ve teknikler uygulamalıyım. Dolabı epey inceledim üzerinde yapıştırma var. Resimler ekte mevcuttur.

gumus_sunta_dolap_boyanirmi3.jpg
gumus_sunta_dolap_boyanirmi2.jpg
gumus_sunta_dolap_boyanirmi.jpg


Teşekkürler,
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Berfin Yılmaz

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
12 May 2020
107
27,465
93
Ankara

İtibar Puanı:

Daha önce 1 defa boyamıştık, bunun bir tekniği yok. Yani el ustalığı ile rahatlıkla yapabilirsiniz.

Diğer açıdan,
Odun talaşının türlü işlemler görerek ve içeriğine birtakım kimyasallar karıştırılarak büyük pres makinelerinde sıkıştırılması sonucu elde edilen ahşap levhalara sunta denilir. Mobilya sanayinde sıkça kullanılmaktadır. Lakin suntanın suya ve yanmaya karşı dayanıklılığı son derece düşüktür. Maliyeti de az olması nedeniyle çokca mobilyanın ham maddesini oluşturmaktadır. Genel olarak dış yüzeyleri kontrplak adı verilen sert bir maddeyle ya da diğer kaplama malzemeleriyle kaplanarak mobilya üretiminde kullanılmaktadır

Boya İşlemi Nasıl Yapılır?
Su bazlı boya seçilirse boya üstüne koruyucu vernik uygulaması yapılmalıdır. Diğer seçeneklerde ise buna gerek yoktur. En kolayı ise sprey boyadır. Lakin boya uygulaması geniş bir alanda ve bütün güvenlik tedbirleri alarak yapılmalıdır. Sprey boya uygulamasında kesinlikle eldiven, gözlük ve maske kullanılmalıdır. Ek olarak sprey boya açık ve rüzgar alan bir ortamda yapılmamalıdır. Diğer boya çeşitleri içinse tam tersine açık ve rüzgarlı alanlar boyanın daha çabuk kurumasına yardımcı olmaktadır.
Suntanın yüzeyi hayli pürüzlüdür. Hepsinden önce bu pürüzlerin toptan giderilmesi gerekmektedir. Bunu yapmak için yüzey lake macun adı verilen dolgu malzemesiyle kaplanmalıdır. Lake macunu hazır durumda bütün nalbur veyahut yapı marketlerde bulunabilir. Çelik kürek adı verilen düz ve geniş metal aletle lake macun uygulaması iki-üç kat olacak şeklide uygulanmalıdır. Her uygulamanın sonrasında 10-15 dakika kadar beklenmeli ve macunun kuruması sağlanmalıdır. Son uygulamanın sonrasında birkaç saat beklenmeli, macunun tam olarak tutunması ve kuruması sağlanmalıdır.

Macun toptan kuruduğunda 180 numara zımpara ile yüzey tümüyle düz ve pürüzsüz olabilecek biçimde zımparalanmalıdır. Boyama işlemine geçmeden önce yüzeye astar boya uygulaması yapılmaktadır. Orada amaç boyayla yüzey arasında tutunmayı ve kalıcılığı artırıcı bir yüzey daha oluşturmaktır. Astar boyanın sonrasında su bazlı, yağlı veyahut sprey boya seçeneklerinden biri seçilebilir.
Sunta mobilyaların üstlerinde genel olarak kaplama malzemesi bulunmaktadır ve bu bölümleri boyanmaz. Fakat bazı suntadan yapılma mobilyalarda kaplama kullanılmamıştır. Bunun yerine direkt boya uygulanmıştır. Bu tür mobilyalar boyama için uygun olur.
 
Geri
Üst Alt