Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 198 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    198

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,553
1,768,598
113
40
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Hz İsa Mesih

Hz. İsa Mesih, Hristiyanlık'ta Mesih ve Tanrı'nın Oğlu olarak kabul edilen, İslam'da ise önemli bir peygamber ve Meryem'in oğlu olarak bilinen dini bir figürdür.

Hristiyan inancına göre, Hz. İsa Mesih Tanrı tarafından dünyaya gönderilen, insanlığın günahlarını affetmek için ölüp dirilen kişidir. Bu nedenle Hristiyanlar için İsa, kurtuluşun ve sonsuz hayatın simgesidir.

Hristiyan İncilleri'ne göre, Hz. İsa, Meryem'e bir melek tarafından müjdelendikten sonra doğmuştur. Yaşamı boyunca birçok mucize gerçekleştirdiği belirtilir. Son Yemek olarak bilinen son akşam yemeğinde havarileriyle bir araya geldi ve ardından Romalılar tarafından çarmıha gerildi. Hristiyan inancına göre üç gün sonra dirilmiş ve sonrasında göğe yükselmiştir.

Öte yandan, İslam'da Hz. İsa (İsa Mesih) de önemli bir figürdür. Kur'an'da İsa, Meryem'in oğlu olarak geçer ve bir peygamber olarak kabul edilir. İslam, İsa'nın Tanrı'nın oğlu olduğu görüşünü reddeder ve onu sadece bir peygamber olarak görür. Ayrıca İslam, İsa'nın çarmıha gerilmediğini ve ölmediğini, bunun yerine doğrudan Allah tarafından göğe yükseltildiğini öğretir.

Hz. İsa Mesih'in yaşamı ve öğretileri, dünyadaki milyarlarca insan üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Onun mesajı, sevgi, affetme ve merhamet üzerine odaklanır ve bu değerler hem Hristiyanlıkta hem de İslam'da vurgulanır.


Sayfaya üye olmak malüm corona sebebi ile yasak olduğu için lütfen değerli yorumlarını aşağıdaki : "Bu alana bir cevap yaz" bölümünden ücretsiz şekilde gönderebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,553
1,768,598
113
40
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,553
1,768,598
113
40
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Hz Mesih Ne zaman Gelecek? Hz Mesih kimdir? Hz Mesih Nereden çıkacak? Mesih nedir? Mesih özellikleri ile ilgili forumumuza hoşgeldiniz. Bugün Hz Mesih'in ne zaman geleceği, Hz Mesih'in kim olduğu, Hz Mesin nereden çıkacağını ve özelliklerini tanımış olacağız.

Hz İsa, yani Mesih, İslâm'ın kutsal kitaplarından olan Kur'an-ı Kerim'de Hz. İsa'nın manevi olarak güçlü bir kişiliğe sahip olduğu, Allah tarafından seçildiği, Hz. Adem'in neslinden gelen peygamberlerin en kutsalı olduğu ve Allah tarafından mükemmel bir örgütleyici ve lider olarak gönderildiği ifade edilmektedir. İslâm'daki peygamberlerin tümü gibi Hz. İsa, kendisinden önce gelen Tevrat ve İncil'in kutsallığını tanımış ve onların düşünce ve yaklaşımlarını benimsemiştir.

Hz. İsa aynı zamanda hakikat ve tevhid yolunda tüm insanlığı özgürleştirme misyonunu üstlenmiştir. Hz. İsa İncil'de Nazaretli olduğu söylenerek İsrail halkından üzerine hakkında alaya almalara maruz kalmıştır. İslâm dininin Müslüman olmasına bağlı olarak kadhim bileşimindeki Hz İsa'nın içeriğinin diğer İsa dinlerindeki değişikliklerden etkilenmesi durumunda tüm insanlara hitap eden özgür bir tanrıçalık vurgusu yaşanmıştır. Bu nedenle İsa Hz. İsa ile ilişkisi, İslam'ın kabul edilmesine, onun misyonunu tamamlamasına ve insanlara hitap etmesine yardımcı olmuştur.

Kısaca, İslâm'ın Hz. İsa ile ilişkisi çok çeşitlerinden dolayı çok büyüktür. İslâm'ın Hz. İsa'yı, alay edilmeye maruz kaldığından eminim, İslâm'ın kutsal kitaplarında ona bahsedilmektedir ve İslâm onun misyonunu desteklemiştir.

Hz isa kimdir?

Hz. İsa (a.s), halk için Allah'ın kelamı olarak gönderilen Peygamberler arasında yer alan son ve önemli peygamberdir. Onun "Mesih" olarak adlandırılması, Kelime anlamı olarak "iyileştirici" anlamına gelmektedir.

Hz. İsa, babasız doğduğu için, maddi pasaport vermek için Babylon'dan çıkmış insanlar arasında yer alan Yahudi kökenli bir adam olan Joseph ve annesi Maria tarafından yetiştirildi. Kuvvetli bir tevhit inancı taşıyan Hz. İsa, Yahudi kökenli halkının içinde geniş çaplı bazı değişiklikler yapmak için oldukça aktif ruhen çalıştı.

Amid, İbranice, Arapça ve Aramice dillerinde hoş ve uyumlu bir imla sanatıyla konuşur ve yazardı. O, insanların ruhlarının gücünün kalpleri tarafından kavranmasını sağladı. İsa, insanlarla ilgili bazı görevleri de paylaştı. Mesih'in, Yüce Kitabı kullanmasının yanı sıra, yakalama esintileri, mucizevi iyileşmeleri, ölüleri diriltmesi ve yeryüzündeki gizli güçleri yenmesi gibi sihirli güçler arasında krouklar arasında, Allah'ın kendisine verildiğini söyleyenler arasında yer alıyor.

Hz. İsa'nın ölümünden sonra, onu geleneksel Hristiyanlık dini tarafından bir ezûh olarak ele alındı. Onun doğrudan Tanrı ile ilişkisinin nedeniyle, insanların kurtarıcısı olarak ilan edildi. Onun hakkında konuşma ve yazma, Hristiyanlık dini tarafından doğrulanmış ve kabul edilmiştir.

Hz İsa ne zaman gelecek?

Hz. İsa'nın ne zaman geleceği konusu farklı inançlarda farklı şekillerde ele alınır. Hristiyanlıkta, Hz. İsa'nın ilk gelişi M.S. 1. yüzyılda gerçekleştiği ve ikinci gelişinin Tanrı'nın belirlediği bir zamanda gerçekleşeceği öğretilir. Bununla birlikte, Hristiyanlıkta Hz. İsa'nın ikinci gelişinin tam olarak ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin bir tarih veya zaman çizelgesi yoktur. Bazı Hristiyanlar, Hz. İsa'nın ikinci gelişinin son günlerde gerçekleşeceğine inanırlar.

İslam'da, Hz. İsa'nın ikinci kez yeryüzüne geleceği konusu da önemlidir. Ancak, İslam'da Hz. İsa'nın ikinci gelişinin tarihi hakkında kesin bir bilgi verilmez. İslam inancına göre, Hz. İsa'nın ikinci gelişi yakın zamanda gerçekleşecektir ve dünya üzerinde büyük bir değişim ve adalet sağlanacaktır. Bununla birlikte, İslam'da da tam olarak ne zaman gerçekleşeceği konusunda kesin bir tarih veya zaman çizelgesi verilmez.
Sonuç olarak, Hz. İsa'nın ne zaman geleceği konusu farklı inançlarda farklı şekillerde ele alınır ve kesin bir tarih veya zaman çizelgesi verilmez. Bu konu, inanç ve inanç sistemlerinin kapsamı içinde yer alır ve kişisel inançlara ve yargılara dayanır.
 
Son düzenleme:

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,553
1,768,598
113
40
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Hz. Mehdî (ra) ile Hz. Îsâ (as) aynı kişiler mi?


Hz. Mehdî (ra) ile, Hz. Îsâ (as) meselesi ahirzamanda vukua gelecek hadîsâttan olup çokça iltibas edilen, ifrat ve tefrit fikriyatın serrişte edildiği bir konudur.

Kimi şahıslar ifrat derecede bir fikre kapılıp her ikisi de aynı şahıstır derken, bazıları da tefride düşerek her iki şahsı da inkâr etmektedir. Öyleyse hadd-i vasadda kalıp işin aslını doğru kaynaklara ve fikirlere dayanarak ortaya koymak gerekiyor. Hz. Mehdî (ra) ile, Hz. Îsâ (as) ahirzamanda aynı zaman diliminde gelecek olan ve birbirine mülâki olacak iki ayrı şahsiyettir. Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), her ikisi ile alâkalı ayrı ayrı teferruatlı haberler vermiş olup, meselenin iltibas edilmesini engellemiştir. Ancak ahirzamana ve vukuât-ı istikbâle âit haberler perdeli ve müteşâbih olduğu için, herkes her meseleyi tam olarak anlayamıyor. Özellikle Risâle-i Nur’da beyân edilen ahirzaman hadisâtı ile ilgili hadislerin tevili ve tefsiri tam anlaşılamadığı için, Hz. Mehdî (ra) ve Hz. Îsâ (as) ile ilgili mesele de mübhem kalıyor. Bundan dolayı da ifrat ve tefrit fikirler serd ediliyor olmalıdır.
Öyleyse öncelikle Hz. Mehdî (ra) ve Hz. Îsâ (as) ile ilgili bazı bilgileri paylaşalım ve meselenin anlaşılmasına giden yolu tarif etmeye çalışalım inşâallah. Mesih, Hz. Îsâ (as) için kullanılan bir unvandır. Mehdî ise ahirzamanda gelecek olan Muhammed Mehdî unvanına sahip ve dinsizliğin iki dehşetli cereyanına karşı mücadele edecek Peygamber Efendimizin (asm) soyundan geleceği muntazır olan ve asırlardır beklenilen müceddid-i ahirzaman olarak bilinen zattır. Asırlardır ümmetin, hatta ilk başlarda da selef uleması gibi Bediüzzaman’ın “Sonra gelecek o zat, bir asır sonra gelecek o zat…” ifadeleri ile müjdelenen Büyük Mehdî (Mehdî-i Âzâm) unvanına sahip olan zattır. Mehdî, âhirzamanda geleceği müjdelenen, kendisine Allah tarafından özellikle doğru yol gösterilen, hakka yöneltilen, dinî noktalarda ilm-i vehbiye mazhar olan, insanları, bilhassa Müslümanları irşad eden, doğru yola sevk eden, zulüm ve haksızlıkların kol gezdiği bir dünyada adaleti tesis eden, âhirzamanda geleceği müjdelenen Âl-i Beyt’ten büyük bir zâttır. Mehdî yazdığı eserlerle, inançsızlık içerisinde bulunanları, îmanı şüphe ve tereddütte olanları kurtaracak, mü’minlerin îmanlarını takviye edecek büyük bir âlimdir.
Mehdî’nin Ehl-i Beyt’ten, Peygamber neslinden olacağı ve Îsâ (as) indikten sonra Mehdî’nin arkasında namaz kılacağına dair o kadar çok hadis-i şerif ve İslâm âlimlerinin bu konuda o kadar çok beyanları vardır ki, bu haberler Mehdî’nin Îsâ (as) olmasını imkânsız kılmaktadır. Pekâlâ, bu konudaki karışıklığın sebebi nedir? Bunun sebebi, kaynağı İbn-i Mace’de geçen şu rivayettir: “Meryem oğlu Îsâ’dan başka Mehdî yoktur.” 1 Bu tek rivayet, Hz. Mehdî (ra) ve Hz. Îsâ (as) ile ilgili diğer rivayetlerle çeliştiği için reddedilmiştir. İbn-i Macede yer alan; “İsa’dan başka Mehdî yoktur.” hadis-i şerifine muhaddisler şöyle mana vermişlerdir: “Buradaki Mehdî kelimesi şahıs değil sıfattır. Yani Peygamber Efendimiz’den (asm) sonra hidayet sıfatına kemaliyle sahip olan zat Hz. Îsâ’dır. Çünkü birçok insanın hidayetine o vesile olmuştur.”2
Öyleyse Mehdî’nin (ra) Hz. Peygamber’in (asm) evlâtlarından olacağına dair rivayetlerden bir kaçını buraya alarak devam edelim: “Resululah (asm) buyurdular ki: “Mehdî benim zürriyetimden, kızım Fatıma’nın evlâdlarındandır.”3 “Allah (cc) benim Ehl-i Beyt’imden (soyumdan) bir zatı (Hz. Mehdî’yi) gönderecek.”4 “Mehdî, kızım Fatıma’nın neslindendir.”5 “Mehdî ile müjdelenin. O Kureyş’ten ve Ehl-i Beyt’imden bir kişidir.”6
Îsâ’nın (as) Mehdî’nin arkasında namaz kılacağına dair rivayetler:
“Mehdî, bu ümmete imam olacak, Meryem oğlu Îsâ’da (as) onun arkasında namaz kılacaktır.”7 “İmamınız kendinizden (Mehdî) olduğu halde Meryem oğlu (Îsâ) içinize indiği zaman acaba nasıl olursunuz?”8 Mehdî ve Îsâ (as) ile alâkalı mühim rivayetlerden biri de birlikte Deccal’i (ahirzamanda kuvvet bulacak olan inkâr-ı ulûhiyet ve dinsizlik cereyanlarını) öldürmeleridir. Rivayet şöyledir: “Mehdî benim Ehl-i Beyt’imden ve benim neslimdendir. O yeryüzünü adaletle dolduracaktır. Muhakkak ki o, Îsâ (as) ile birlikte yola çıkarak Filistin arazisindeki Bab-ı Lût denilen mevkide Deccal’i öldürmesi için Îsâ’ya yardım edecektir.”9
Hakikat-i hâl böyle olduğuna göre Îsâ (as) ölümünden önce, Allah’ın göğe yükselttiği (Üçüncü tabaka-i hayata) bir peygamberidir. Ahirzamanda peygamber olarak değil, Peygamber Efendimize (asm) ümmet olarak geri gelerek ahirzamandaki dehşetli dinsizlik cereyanlarının öldürülmesinde ve dağıtılmasında vazife yapacaktır. Mehdî ise, ahirzamanda Peygamberimizin (asm) neslinden bir ferd olarak dünyaya gelecek onun Âl-i Beyt’inden biridir. Îsâ (as) geldiğinde Mehdî’nin arkasında namaz kılacak ve onunla ittifak ederek çalışacaktır. Bu ittifaka Risâle-i Nur’da şöyle işaret edilmiştir. “Şahs-ı Îsâ Aleyhisselâmın kılıncıyla maktul olan şahs-ı Deccalın, teşkil ettiği dehşetli maddiyyunluk ve dinsizliğin azametli heykeli ve şahs-ı mânevîsini öldürecek ve inkâr-ı ulûhiyet olan fikr-i küfrîsini mahvedecek, ancak İsevî ruhânileridir ki, o ruhâniler din-i İsevînin hakikatini hakikat-i İslâmiye ile mezc ederek o kuvvetle onu dağıtacak, mânen öldürecek. Hattâ, “Hazret-i Îsâ Aleyhisselâm gelir, Hazret-i Mehdîye namazda iktida eder, tâbi olur” diye rivayeti, bu ittifaka ve hakikat-i Kur’âniyenin metbuiyetine ve hâkimiyetine işaret eder.”10
Bu izahat ve açıklamalardan sonra Hz. Îsâ ile Mehdî’nin ayrı ayrı zatlar olduğu anlaşılmış olur. Hz. Mehdî, Hz. Peygamber’in (asm) neslinden gelecek, İslâm âlemi içinde bulunacak, iman hakikatlerinin ve Sünneti Seniyyenin ihyasına çalışacaktır. Yapacağı vazifeler ise ahirzamanda kuvvet bulacak iki dinsizlik cereyanına karşı şeâir-i İslâmiyeyi ihya, şeriat-ı İslâmiyeyi tamirdir. Yani ahirzamanda gelecek olan Âl-i Beyt’ten Muhammed Mehdî isminde olan o zât-ı nuranî, o dinsizliğin şahs-ı mânevîsi olan cereyan-ı münafıkaneyi öldürüp dağıtacaktır. Daha doğrusu Hz. Mehdî, âhirzamanda, şeriat-ı Muhammediyeyi ve hakikat-ı Furkaniyeyi ve Sünnet-i Ahmediyeyi (asm) ihya ile, ilân ile, icra ile kemâl-i adaletini ve hakkaniyetini dünyaya gösterecektir. “Gerçi hakîkat noktasında âhirzamandaki gelecek büyük Mehdî siyaseti tam dindâr İsevîlere bırakıp yalnız İslâmiyet hakîkatlarını isbata, izhara, icraya çalışır.” 11 tesbiti de bir hakikati ifade etmektedir.
Dipnotlar:
1- İbn Mace, Fiten, 24; Hâkim, 4/441.
2- Ebu Davud, Mehdi 1, (4284), Hadis: 4994.
3- Ebu Davud, 5/92.
4 -Sünen-i İbn Mace, 10/348.
5- Kitab-ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, 13.
6- Ölüm-Kıyamet-Ahiret ve Ahir zaman Alametleri, İmam Şaranî, s. 438.
7- Sahih-i Müslim, Cilt-1, s. 208.
8- Ölüm-Kıyamet-Ahiret ve Ahir zaman Âlametleri, İmam Şaranî, s. 438.
9- Şuâlar, s. 927.
10- Muhtelif Lâhikalar, Emirdağ-1 Mektupları.
 
Son düzenleme:

Mesih 

Emektar Üye
Platin Üye
25 Mar 2021
295
94,233
93
istanbul
www.instagram.com

İtibar Puanı:

Hazreti İsa (as) ile Mehdi (as) aynı dönemde olacaklar. Buna işaret eden hadisler vardır:

“Hazret-i İsa Aleyhisselâm gelir, Hazret-i Mehdîye namazda iktida eder, tâbi olur."(2)
"İsa Aleyhisselâm Büyük Deccalı öldürür."(3)
Hz. İsa gibi, Mehdi’nin gelmesi merakla beklenmektedir. Bunun içindir ki, geçmişte olduğu gibi, günümüzde de zaman zaman mehdilik iddiasında bulunanlar çıkmaktadır. Bazı kişiler tâbi oldukları veya aşırı hüsn-ü zan besledikleri zatları mehdi ilan etmekte; bazı kimseler de Hz. İsa ile mehdinin aynı kişiler olduğunu iddia etmektedirler.

Mehdi olmayan birisine mehdi demenin yahut dememenin itikadî bakımdan hiçbir mesuliyeti yoktur. Mehdi olmayan bir zâta mehdi demek veya mehdi olan bir zâtın mehdiliğini kabul etmemek imanî bir mes’ele değildir.

Mehdi, yol gösteren ve hidayete vesile olan demektir. Bu tarif çerçevesinde, geçmiş büyük zatlardan Seyyid Ahmed-üs Sünusî, Seyyid İdris, Seyyid Yahya, Seyyid Abdülkadir-i Geylanî, Seyyid Ebulhasen-i Şazelî, Seyyid Ahmed-i Bedevî ve Şah-ı Nakşibend gibi maneviyat âleminin sultanları, milyonlarca insanın hidayetine vesile olmuş ve bu ulvî vazifeyi hakkıyla ifa etmişlerdir.

Peygamber Efendimiz (sav.)’in haber verdiği ahir zamanda gelecek ve evlad-ı Resûl’den olacak olan Mehdi-i Âzam, manevî mücahedesiyle kıyamete kadar gelecek insanların irşadına vesile olacak, ehl-i dalalete ve zalimlere karşı metin bir irade ve büyük bir sabır ile mücadele edecek ve davasında biiznillah muvaffak olacaktır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Kıyametin kopmasına bir gün bile kalsa, Allah o günü uzatacak, ehl-i beytimden insanların hidayetine vesile olacak olan o Mehdi’yi gönderecektir.” (Ebu Davud, Mehdi 1; Tirmizî, Fiten 52)

Hz. Mehdi’den evvel yeryüzü zulüm ve ahlaksızlıkla dolduğu halde, O’nun zamanında adalet, huzur ve saadet hâkim olacaktır. Malumdur ki, peygamber olan bir zât sıfatlarından biri olan tebliğ vazifesini gizleyemez; onu ilân etmekle mükelleftir. Hz. Mehdi ise, mehdiyetini ilana memur değildir. O sadece irşad vazifesini ifa etmekle mükelleftir. İmam-ı Şaranî’nin de ifade ettiği gibi, “Mehdi-i Âzam Kur’an’a, imana ve âlem-i İslâm’a yaptığı icraatlardan ve hizmetlerinden tanınacaktır.”

Üstad Hazretleri; “Cenab-ı Hak kemal-i rahmetinden, şeriat-ı İslâmiyenin ebediyetine bir eser-i himayet olarak, her bir fesad-ı ümmet zamanında bir muslih veya bir müceddid veya bir halife-i zîşan veya bir kutb-u a’zam veya bir mürşid-i ekmel veyahud bir nevi Mehdi hükmünde mübarek zâtları göndermiş; fesadı izale edip, milleti ıslah etmiş; Din-i Ahmedîyi (A.S.M.) muhafaza etmiş. Madem âdeti öyle cereyan ediyor” buyurduktan sonra ahirzamanda gelecek olan Mehdi-i Âzam’ın vasıflarını şöyle ifade ediyor:

“… âhirzamanın en büyük fesadı zamanında; elbette en büyük bir müçtehid, hem en büyük bir müceddid, hem hâkim, hem mehdi, hem mürşid, hem kutb-u a’zam olarak bir zât-ı nuranîyi gönderecek ve o zât da Ehl-i Beyt-i Nebevîden olacaktır.” (Mektubat)

Ahir zamanda gelecek olan Mehdi-i Âzam, selef-i salihindeki mürşidlerin ve mücedditlerin hakiki bir vârisidir. Bir Arap şiirinde denildiği gibi, ‘Bütün âlemi bir şahsiyette toplamak Cenab-ı Hakk’a zor gelmez.” İşte bu hal, ahir zamanda gelecek olan o zatta tecelli edecektir.

Üstad Hazretleri, Mehdi-i Azam’ın vazifesini de şöyle ifade etmektedir:

“Mehdi’nin cem’iyet-i nuraniyesi, Süfyan komitesinin tahribatçı rejim-i bid’akâranesini tamir edecek, Sünnet-i Seniyeyi ihya edecek; yani âlem-i İslâmiyette risalet-i Ahmediyeyi (A.S.M.) inkâr niyetiyle şeriat-ı Ahmediyeyi (A.S.M.) tahribe çalışan Süfyan komitesi, Hazret-i Mehdi cem’iyetinin mu’cizekâr manevî kılıncıyla öldürülecek ve dağıtılacak.” (Mektubat)

Mehdinin asıl hizmetinin ve fütuhatının manevî kılıç tabir edilen ilim, hikmet, tebliğ ve irşad ile olacağı yukarıdaki ifadelerden açıkça anlaşılmaktadır. Üstad, yine aynı eserinde şöyle buyurmaktadır:

“Nifak perdesi altında, risalet-i Ahmediyeyi (A.S.M.) inkâr edecek Süfyan namında müdhiş bir şahıs, ehl-i nifakın başına geçecek, şeriat-ı İslâmiyenin tahribine çalışacaktır. Ona karşı Âl-i Beyt-i Nebevînin silsile-i nuranîsine bağlanan, ehl-i velayet ve ehl-i kemalin başına geçecek….bir zât-ı nuranî, o Süfyan’ın şahs-ı manevîsi olan cereyan-ı münafıkaneyi öldürüp dağıtacaktır.”

Evet, tarihe atf-ı nazar edildiğinde milletin fazileti, ahlakı ve irfanı için gayret gösteren, kalblere hayat bahşeden ve ruhlara nesim-i hidayet estiren ve insaniyet semasında yıldız gibi parlayan başta aktab-ı Erbaa olan Abdülkadir Geylânî, Ahmed er Rüfai, Ahmed Bedevî, İbrahim-i Desukî olmak üzere Şah-ı Nakşibendî gibi kutubların, gavsların, ariflerin, yüz yirmi dört milyon evliyanın ve sayısız mürşid-i kâmillerin, Mevlana, Yunus Emre ve Ahmet Yesevî gibi âli şahsiyetlerin olduğu görülecektir. Bu müstesna zatlar, kalb ve gönül âleminde hakiki mürşidler yetiştirerek İslâm dininin kayyumu olmuşlardır. İnsanlara marifetullah ve muhabbetullahın hakiki zevkini tattırmışlardır. Bu hal yaklaşık bin yıl devam etmiştir. Bundan sonra ise Mehdi-i Âzam devri başlayacaktır.

Peygamber Efendimiz (sav.)’in ahirete teşriflerinden sonra tabiin ve tebe-i tabiin devri üç yüz yıl devam etmiş, risalet cenahı mansıbını geri çekince, bundan sonra, tekke ve zaviyeler vasıtasıyla irşad devri başlamış ve büyük mürşitler vasıtasıyla nice kâmil mü’minler yetişmiştir. Bu hizmet de bin sene devam ettikten sonra Mehdi-i Âzam devri başlamıştır. Onun hizmeti ise kıyamete kadar devam edecektir.

Dipnotlar:

(1) bk. Mektubat, On Beşinci Mektup

(2) bk. Buhari, Enbiya: 49; Müslim, İmân:244, 245, 247; İbn-i Mâce, Fiten: 33; Müsned, 2:336, 3:368.

(3) bk. Tirmizi, Fiten: 62; Ebû Dâvud, Melâhim: 14; Müsned, 3:420, 4:226; el-Hâkim, el-Müstedrek, 4:529-530. Mehdi ile Deccal aynı dönemde olacağına göre, demek Hazreti İsa (as) da Mehdi ile aynı dönemde olurlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,553
1,768,598
113
40
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

MelikeBudak

İç Mimar
İç Mimar
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 Tem 2019
326
115,753
93

İtibar Puanı:

Hz Mesih, İsrailli tarihteki peygamber, mesih veya, Kutsal Kitabın sözcükleriyle, Mesih olarak bilinir. Bizans İmparatorluğu tarafından beslenen ve müritleri tarafından Orta Çağ batısında İsa olarak anılan çok önemli insan. İslam dünyasında İsâ olarak biliniyor, ve Müslümanlar tarafından Özümüz Hz İsa olarak anılıyor.

Hz Mesih, yarı Yahudi Yahudi yakını ve günümüz İsrail'in getirdiği Yahudi öntemleri tarafından öğretilildi. O Yahudi tarihsel öntemler arasında; Tanrı'nın İlk Antlaşması (Beytulahüm'deki Kutsal Antlaşma), kitlesel vaftizler ve göksel miras anlaşmaları, dini ve toplumsal gelenekler, olağanüstü uygulamalar, işaretler ve sözler.

Hz Mesih, Tanrı'nın insan tarihini aydınlatmak ve insanların sıratı müstakim yolların önünde yeni yollar ve fırsatlar yaratmak için gönderdiği peygamberdir. Tanrı tarafından gönderildiğine inanılan Mesih, İncil'de, Tanrı'nın oğlu olarak tanıtıldı ve çeşitli özelliklerle anıldı. İsa, çoğu Hıristiyanlar ve Müslümanlar için özel bir önemi taşır ve ikinci gelişi hakkında we inanır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Hoca

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
1 Şub 2023
27
2,090
78

İtibar Puanı:

Hz İsa, İncil'de yer alan Yahudi peygamberidir. İtikadî tarafından, Hz İsa'nın İlahın ve insanın güzelliğinin birleşimi olarak yeniden doğduğu inanılır. Ona, Yüce Mabed olarak adlandırılan bazı İncil kitaplarında, insanların kurtuluşu hakkındaki önemli mesajlar verildiği ve onun mirasının devam ettiği söylenir.

Bazı İncil kitaplarında, Hz İsa'nın Yüce Tanrı tarafından ebedi mesajının insana sunulduğu, ayrıca İncil'de olan ve olabilecek tüm kötülüğün üstesinden gelebilecek kutsal gücünün kaynağı olarak sunulduğu belirtilir. Bu inançların temelinde, Hz İsa'nın Tanrı'nın insanların aracılığıyla bize sunduğu sonsuz kutsallıkta bir aracı olduğu vurgulanır. Dünyaya geldiğinde, insanların arasında aracılık eder, onları özgürlük ve sevgi için uyarır ve onlara yollarını gösterir. İsa, Yahudilerin Mesih beklediği kişi olarak görülür ve İncil'de, O'nun Hz. İbrahim, Mûsâ ve diğer peygamberlerin çizdiği kutsal yolu takip edecek olan Mesih olarak atfedilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lord

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 Haz 2020
25
6,094
78

İtibar Puanı:

Bazı tarihçi ve araştırmacılar, İsa'nın gerçek bir şahsiyet olduğu konusunda şüphecidirler. Adının Yeni Ahit kaynaklı dini metinlerde sıkça geçmesine rağmen tarihi belgelerde kendisinden bahsedilmemesi, kendisi hakkındaki bazı anlatıların daha önceki efsanelerde de aynen yer alması gibi sebeplerle onun mitolojik bir karakter olabileceğini düşünmektedirler. Bu görüşte olan araştırmacıların İsa hakkındaki teorilerine genel olarak Mesih Efsanesi teorisi denilmektedir. Bu teoriyi savunanların hemfikir oldukları noktalar şöyle sıralanabilir: İsa'dan bahseden ve miladi birinci asra ait birincil derecede kaynağın olmaması ve Hristiyanlıktaki ibadetlerin, kendisinden önce ortaya çıkmış putperest dinlerde köklerinin olması.
 

Kefeştatayyuş

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 Ağu 2019
26
7,166
78

İtibar Puanı:

İsa[e] (y. MÖ 4 - y. MS 30/33), birinci yüzyılda yaşamış bir Yahudi vaiz ve dinî liderdi. Dünyanın en çok mensuba sahip dini olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür.[12][13] Hristiyanlar İsa'nın Eski Ahit'te kehanet edilen ve beklenen Mesih, Tanrı'nın Oğlu[14] ve Tanrı'nın enkarnasyonu olduğuna inanır.[15][16][17] İsa, mensubu olduğu Yahudi toplumunda Yusuf'un oğlu İsa olarak anılırdı.[18] Hristiyanlar, ölümünün hemen ardından İsa'nın dirildiğine ve kurduğu topluluğun Hristiyan Kilisesi'ne dönüştüğüne inanır.[19] Hristiyan doktrinlerine göre İsa Kutsal Ruh tarafından hamile bırakılan Meryem adında bir bakireden dünyaya gelmiş, birçok mucize gerçekleştirmiş, Hristiyan Kilisesi'ni kurmuş, insanlığın günahlarının kefareti için çarmıha gerilerek ölmüş, üç gün sonra dirilmiş ve tekrar geleceği tarihe kadar cennete yükselmiştir.[20] Yahudiler, İsa'nın beklenen Mesih olduğu inancını reddeder ve İsa'nın Tanah'ta belirtilen Mesih kehanetlerini karşılamadığını savunur. Maniciler, Gnostikler, Müslümanlar, Bahâîler ve diğerleri dinlerinde İsa'ya farklı yorumlarla yer vermiştir.[21][22][23] İslam inancına göre İsa Tanrı'nın görevlendirdiği ulu'l azm (azim ve sebat sahibi) peygamberlerdendir ve Mesih'tir.[24][25] Müslümanlara göre İsa bakire bir anadan doğmuşsa da Tanrı'nın Oğlu değildir ve kendisine bir kutsal kitap indirilmiştir. Kur'an'a göre İsa çarmıha gerilmemiş ancak Tanrı tarafından fiziksel olarak göğe yükseltilmiştir, dolayısıyla hiç ölmemiştir. Bahâî öğretileri, İsa'yı "Tanrı'nın Tezahürleri"nden biri sayar.[26] Bazı Hindular, İsa'yı bir avatar veya sadu olarak görür.[27] Tenzin Gyatso (14. Dalay Lama) da dahil olmak üzere bazı Budistler, İsa'yı hayatını halkın refahına adamış bir bodhisattva olarak görür.[28] Çoğu bilimsel araştırmacı, Meryem oğlu İsa'nın Celileli Yahudi bir haham olduğu[29] ve kelâmını sözel olarak[30] ilettiği, Vaftizci Yahya tarafından vaftiz edildiği ve Roma valisi Pontius Pilatus'un emriyle çarmıha gerildiği konusunda hemfikirdir.[31] Bugün bilim dünyâsında genel olarak kabul edilen görüşe göre, İsa Yahudiliğin düzelmesi için çaba harcayan kıyametçi bir vaizse de kimi önemli araştırmacıya göre kıyametçiliği tartışma konusudur.[32][33] Bugün dünyanın çoğu ülkesinde kullanılan miladi takvimdeki milat İsa'nın doğduğu kabul edilen tarihtir.[34]
 

Meyron

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Mar 2021
16
2,021
78

İtibar Puanı:

Hristiyanlık hakkında konuşulan en yaygın konular şunlardır:
  1. İsa Mesih'in hayatı ve öğretileri: İsa Mesih, Hristiyanlık dininin temel figürüdür. İsa Mesih'in hayatı, öğretileri, mucizeleri, çarmıha gerilmesi ve dirilişi, Hristiyanlık inancının merkezinde yer almaktadır.
  2. İncil: İncil, Hristiyanlığın kutsal kitabıdır ve İsa Mesih'in yaşamı, öğretileri, mucizeleri, çarmıha gerilmesi ve dirilişi hakkında anlatımlar içerir. İncil, Hristiyanlık inancında temel bir kaynaktır ve pek çok tartışmaya konu olmuştur.
  3. Tanrı, İsa ve Kutsal Ruh: Hristiyan inancında, Tanrı, İsa ve Kutsal Ruh üçlemesi önemli bir konudur. Tanrı, Hristiyanlığın tek Tanrısıdır ve İsa Mesih, Tanrı'nın Oğlu olarak kabul edilir. Kutsal Ruh ise, Tanrı'nın insanlara yardım etmek için gönderdiği bir ruhani varlıktır.
  4. Kurtuluş: Hristiyanlıkta, insanların günahlarından kurtulmak için İsa Mesih'e inanmaları ve onun adına bağışlanma dilemeleri gerektiği öğretilir. Kurtuluş konusu, Hristiyan inancının merkezinde yer alır.
  5. Kilise: Hristiyanlıkta, kilise topluluğu önemli bir yer tutar. Kilise, Hristiyanların bir araya gelerek dua ettiği, ayin yaptığı ve inançlarını paylaştığı bir yerdir. Kilise yapısı, liderleri ve uygulamaları, Hristiyanlıkta tartışılan konulardan biridir.
  6. Ahiret: Hristiyanlıkta, ahiret hayatı ve sonsuz hayat önemli bir konudur. İnançlara göre, ölen insanlar cennete veya cehenneme giderler ve sonsuz hayatları bu şekilde devam eder.
  7. Hristiyanlıkta kadınların rolü: Hristiyanlıkta kadınların kilisedeki rolü ve hizmetleri, son zamanlarda önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Bazıları, kadınların kilise liderliği pozisyonlarında yer almaları gerektiğini savunurken, diğerleri bunu reddeder.
Bu konular, Hristiyanlık hakkında en çok konuşulan konular arasında yer almaktadır. Tabii ki, bunlar dışında da pek çok tartışmalı konu vardır ve Hristiyanlık içindeki farklı mezhep ve cemaatler arasında farklı görüşler ve inançlar bulunabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Lordmaster

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
21 Haz 2020
28
7,042
78

İtibar Puanı:

Birşey sormak istiyorum: Mehdi ve Mesih nedir?
Mehdi (Arapça: المهدي‎), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. ... İnanışa göre Mehdi, deccalin olduğu bir zamanda gelecek ve deccale karşı savaşacaktır. İsa Mesih gökten yeryüzüne inince onun yanında olup deccali yenmesine yardım edecektir.
 

Meyron

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Mar 2021
16
2,021
78

İtibar Puanı:

Mehdi (Arapça: المهدي‎), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. ... İnanışa göre Mehdi, deccalin olduğu bir zamanda gelecek ve deccale karşı savaşacaktır. İsa Mesih gökten yeryüzüne inince onun yanında olup deccali yenmesine yardım edecektir.
Peki Mehdi ve isa aynı kişi mi?
 

Lordmaster

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
21 Haz 2020
28
7,042
78

İtibar Puanı:

Peki Mehdi ve isa aynı kişi mi?

İbn-i Macede yer alan; “İsa'dan başka Mehdi yoktur.” hadis-i şerifine muhaddisler şöyle mana vermişlerdir: “Buradaki Mehdi kelimesi şahıs değil sıfattır. Yani Peygamber Efendimizden (sav.) sonra hidayet sıfatına kemaliyle sahip olan zat Hz. İsa'dır
 

LarryDed

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
13 Ağu 2020
16
2,825
78

İtibar Puanı:

Bazı kaynaklarda Mesih'in günahlarından arınmış, tereddütsüz inanan seyahat eden anlamlarına geldiğini ve bu kişinin Meryem'den doğma Hz. İsa olduğu yazıyor. Kuran'da birçok ayette Hz. İsa'nın adı veya lakabı olarak "Mesih" kelimesinin geçtiği söyleniyor.
 
Geri
Üst Alt