Dekorasyon Fikirleri Mobilya Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 250 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    250

Talha 

Talha Kerem Yılmaz
Moderator
23 Haz 2019
706
134,430
93
Cologne/Adana

İtibar Puanı:

Mobilya Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir

Mobilya-Secerken-dikkat-edilmesi-gerekilen-seyler.jpg


Dekorasyonunun en önemli taşlarından biri mobilyadır.Evinizde oluşturmak istediğiniz tarzı belirlerken mobilyalarınız çok önemli. Bu yüzden evinizin bir tarzı olabilmesi için öncelikle mobilya seçimine geçmeniz lazım.
Peki evinize mobilya seçerken nelere dikkat etmeniz gerekiyor. Gelin hep beraber bakalım:

Tarzınızı belirleyin

Eviniz için yeni bir tasarım oluşturacaksanız öncelikle tarzınızı belirlemeniz gerekmetedir. Retro, Modern, Country, Rustik vb. tarzlardan hangisini daha uyumlu veya daha çok beğeniyorsanız mobilya seçiminizi seçtiğiniz tarza göre yapmalısınız. Ama eğer evinizde zaten halihazırda bir tarz bulunmakta ise o tarza uygun mobilyada seçebilirsiniz.

Hangi Tarza Hangi Mobilya Seçilmelidir

Country Tarz: Açık renk ve ferah olan Mobilya tarzıdır. Eskitilmiş ve açık renkte mobilyalar almanız size daha çok uyum sağlayacaktır. Eski zamanların evleri bu tarza ilham verir. Bu tarzda öncelliğiniz gösterişten uzak durmak olmalıdır.
İskandinav Tarz: Butarzda genellikle daha az mobilya ve mobilyalar açık renkte modern bir tasarıma sahip olur. Duvarda ve zeminde açık renkler kullanılır. Bu tasarımda mobilyaların büyük bir bölümü beyaz ya da gridir. Mobilyalar modern tarzda seçilmelidir.
Retro: Daha klasik mobilyaların oluşturduğu tarzdır, dolapların, daha çok ahşapların kullanıldığı bu türde oda genelde kahverengi renge sahip olur. Ahşap mobilya seçimi bu tarza en uygunudur. Klasik tarzda mobilya seçimi en uygunu olmaktadır.
Modern: Bu tarzın genel özelliği mobilyanın az olması ve daha kullanışlı bir hal almaktadır mobilyanın az olması. Genellikle Beyaz ve Siyah renkler kullanılır, Modern tipte mobilya kullanılarak bir karşıtlık oluşturulmaya çalışılır.
Rustik: Bu tarz için ise gösterişli mobilya kullanılır. Tekli koltuklar ise pek fazla kullanılmaz. Daha çok geniş ve rahat koltuklar kullanılır, yemek masası da diğer mobilyalar gibi gösterişlidir.
Luxury: Luxury de ise Büyük ve ışıltılı Avizeler kullanmalısınız. Koltuklarınızıda geniş tercih etmelisiniz.
Pop & Color: Burda ise renkli ve hafif mobilyalar seçilir. Duvarlarda ve aksesuarlarda ise pastel renkler kullanılır. Bu tarzda koyu renklere yer verilmez.
Vintage: 60 ve 70 lı yılların Mobilyaları ve aksesuarları kullanılarak bu tarzdabir tasarım oluşturabilirsiniz. Bu tarzda Modern olan hiçbirşey kullanılmaz.
Mobilyanızı seçerken dikkat etmeniz gereken diğer şeyler:
Mobilyaların kalitesi: Sağlam ve kaliteli olmayıp ucuz mobilya alırsanız daha zararlı olacaksınızdır büyük bir ihtimalle çünkü kullanım süreniz azalacaktır .
  1. Mobilyalarınızın tasarımı haricinde rahatlığınada dikkat etmeniz gerekiyor. İstediği kadar güzel olsun eğer rahat değilse sizin için hiçbir anlamı kalmayacaktır.
  2. Mobilyanın rengi odanız ile uyumlu olmalı ne odanızı çok boğmalı nede odanızı boş göstermeli.
  3. Dolap alırken dolap kapısının sağlam olmasına dikkat edin.
  4. Odanız için mobilya alırken odanın büyüklüğüne göre alışveriş yapın odanızı mobilya ile boğmayın.
  5. Kolay eskimemeli, yanmamalı ve elbette pratik olarak temizlenebilmeli.

Sizce Mobilya seçerken Nelere dikkat etmemiz gerekir Tecrübeleriniz bekliyoruz.. :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Selin

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Haz 2019
343
109,777
93
Izmit

İtibar Puanı:

Mobilya Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mobilya Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Genellikle mobilya ihtiyacımız olduğu zaman, büyük bir hevesle mobilyacıları dolaşıp, renklerini, tarzını ve tasarımını beğendiğimiz zaman yada fiyatının uygun olduğunu öğrendiğimiz zaman hemen gidip o mobilyayı almaya kalkışırız..Ama bu davranış yanlıştır.Çünkü mobilyanın malzemelerini ve sağlamlığını kontrol etmezsiniz.

Sonuçta mobilya 1 ay kullanıp atılmıyor, evlerimizde birkaç yıl sizinle birlikte yaşıyor.Dikkatli şeçilip alınmayan mobilya yada ekonomik fiyatı uygun diye alınan mobilya size daha sonra pahalıya gelebilir.Mobilya da bedenen ve fikren dinlenmeye, uzanıldığı zaman sırt ve bel ağrısına sebep olmamalı. Mobilyanız kullanışlı ve iyi döşenmiş bir mobilya seçmeniz hem sizin için iyi , hemde kısa bir zaman sonra onarılmasına ve yenilmesine gerek kalmaz.Bu yüzden mobilya seçiminizi iyi yapmanız gerekiyor.



İhtiyacımız olan bir mobilya her bakımdan rahat, kullanışlı, uzun ömürlü olmalı ve dolayısıyla değerini karşılamalıdır. Bu sebeplerden dolayı satın alacağınız herhangi bir koltuk, kanepe, sandalye hakkında yeterli bilginiz olmalıdır. Bu bilgi çok sayıda mağaza gezilerek elde edilebilir. Görünüşü güzel olan bir mobilya rahat olmayabilir veya fiyatı uygun olmayabilir.

Diğer taraftan dayanıklı, rahat ve uygun fiyatta olan mobilyanın da görünüşü güzel olmayabilir. Bu nedenle mobilyanın sadece dış görünüşüne bakmak yeterli değildir. Kullanılma biçimi kontrol edilmelidir.
Fiyat, rahatlık, birden fazla amaç için kullanılabilme, kapladığı alan, dayanma süresi, bakım masrafları da göz önünde tutulmalıdır. Yasal bir zorunluluk olmasına rağmen, mobilyaların özelliklerini de içeren kullanma kılavuzları çoğu zaman tüketiciye verilmemektedir. Bu durumda önce o ürüne ait kullanma kılavuzu istenmeli, kılavuzun verilmemesi durumunda mobilya dikkatli bir şekilde incelenerek satıcıdan mobilya ile ilgili tüm bilgiler toplanmalıdır.


Mobilyaların yapımında kullanılan ağacın cinsi, birleştirme yerlerinin sağlam olması, cilasının düzgün olması da mobilya hakkında karar vermede önemli faktörlerdendir. Ayrıca satın alınması, düşünülen mobilyadaki döşemelik malzemenin kolay yanmayan, terletmeyen ve kolay temizlenen özellikte olması da tercih sebebidir. Alınan mobilyanın eve veya büroya teslim masraflarının fiyata dahil olup olmadığı satın almadan önce öğrenilmelidir. Mobilya seçerken tüm bu özellikleri dikkate alarak, istek, ihtiyaç ve bütçenize en uygun olanları seçiniz
Mobilya Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aile bütçesi ön planda tutularak mobilyanın kullanılma amacı, dekorasyondaki yeri ve önemi dikkate alınıp, ihtiyaç durumu ortaya çıkarılmalıdır. Bu durumda yalnız yeni alınacaklar değil, varsa eski eşyaları da dikkate almak ve düşünmek gerekir. Mobilyaların seçiminde ihtiyaçlar, ekonomik durum ve zevk oldukça önemlidir. Ayrıca kullanışlılık, sağlamlık ve uzun ömürlülük gibi hususlar da önemle göz önünde tutulmalıdır.
Ahşap Mobilyalarınızı Satın Alırken Lütfen aşağıdaki açıklamaları dikkate alın.
  • Dolap kapakları iyi kapanmalı.
  • Çekmeceler kolay sürülebilmeli.
  • Çekmece içleri temiz olmalı; (kıymık, budak vb. içermemeli.)
  • Uzun olan raflarda orta destek bulunmalı.
  • Sürgülü kapılar ve dolaplar gıcırdamamalı ve kolayca sürülebilmeli.
  • Uzun kapılar sağlam menteşelerle iyice desteklenmeli.
  • Mobilyanın kostrüksiyonu sağlam ve güvenli olmalı.
  • İç yüzey köşeleri pürüzlü olmamalı.
  • İç aydınlatma kolayca yapılabilmeli.
  • Masa ayakları yere tam basmalı ve birbirleriyle tam uyumlu olmalı.
Kumaş Kaplı Mobilyalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Oturumu rahat, arkalığı çıkıntısız ve düzgün olmalı.
  • İskeleti kuvvetli olmalı; gıcırdamamalı, sallanmamalı.
  • İskelet ve köşeler kumaş ile iyi bir şekilde kaplanmış olmalı.
  • Köşeler iyi birleştirilmiş ve yapıştırılmış olmalı.
  • Dikişler ve biyeler düzgün olmalı.
  • Desenler ortalanmış olmalı ve çizgiler dikişler uyumlu olmalı.
  • Minderler esnek olmalı, koltukla tam uyumlu olmalı.
  • Kanepe ve koltuk üzerindeki düğmeler güvenli bir biçimde dikilmiş olmalı.
  • Sürekli kullanılacak olan ürünler sağlam ve sık dokunmuş olmalı.
  • Temizlemek üzere çıkarılabilecek parçalar yırtılmayacak bir üründen yapılmış olmalı.
Her pozisyon için oturma dengesi iyi sağlanmış olmalı.
Yatak Odası Takımı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1- Öncelikle yatak odasının ışığını ayarlayarak işe başlayabilirsiniz. 100 watt’lık parlak ampulleri 40 ya da 60 watt olanlarla değiştirerek daha yumuşak ve sıcak bir ortam yaratın.
2- Yatak, evin yıllarca değişmeyen demirbaşlarından biridir. Bu nedenle alabileceğiniz en büyük yatağı almalısınız. Ancak odada dolaşacak kadar yer kalması ve dolapların da sığması gerektiğini unutmayın.
3-Yatak odasında kullanılan başucu lambalarının doğru yükseklikte olması gerekiyor. Işık, kitabınızı aydınlatacak kadar yüksek ama gözünüzü rahatsız etmeyecek kadar da alçak olmalı. Komodin kullanamayacak kadar küçük yatak odalarında apliklerden yararlanılabilir.
4- Küçük bir yatak odasına mobilya seçerken çok sayıda küçük parçanın odayı daha büyük ya da ferah göstereceği yanılgısına kapılmayın. Düz hatları olan birkaç büyük parça mobilya çok daha işlevsel olacaktır. Doğru seçilmiş az sayıda mobilyayla da yatak odasındaki tüm ihtiyaçları karşılayabilirsiniz. Bunun en iyi yöntemlerinden biri de kolon aralarına yerleştirilen dolaplardır.
5- Yatak odanızın yeni düzenlenmesiyle uyum sağlaması için sadece kapılarını değiştirmek yeterli olacaktır.
6- Modern gardıropların sadeliğinden sıkıldıysanız, antika bir gardırobu gündelik kullanıma uygun hale getirebilirsiniz. Kullanışlı raf sistemleri ve askılarla yeniden düzenleyeceğiniz iç aksam, eski bir dolaba modern işlevler yükleyecektir
7- Nereye koyacağınızı bilemediğiniz eski bavullar bazen dekorasyonun bir parçası olabilir. Yatağın altına yerleştireceğiniz antika bavul alışılmışın dışında bir baza vazifesi görebilir.
8- Yatak odaları elimizin altında olmasını istediğimiz pek çok küçük eşyayı barındıran yerlerdir. Mücevherler, incik boncuklar, makyaj malzemeleri, parfümler… Tüm bunları dağınık bir görüntü yaratmadan bir arada tutmanın yollarından biri de çeşitli boylardaki kutulardır.
9- Direkli yataklar standart büyüklükteki yatak odaları için bir lüks, ama yeterince yeriniz yoksa bile birkaç küçük hileyle bu sistemi uygulamak mümkün. En kestirme yol tavana, yatağın kenarlarına denk gelecek yerlere korniş asmak ve hafif şeffaf perdeler kullanmak. Perdeleri, gün içinde yatağın kenarına asacağınız askılara tuttururken geceleri de romantik bir atmosfer yaratmak için açabilirsiniz.
10- Küçük bir yatak odasında direkli yatak kullanmanın bir başka yolu ise direkleri oluşturan ahşap strüktürün malzemesini çeşitlendirmek. Paslanmaz çelikten ince çubuklar ya da açık renk ahşap çıtalar fazla yer kaplamaz ve gözü yormaz. Perdesiz kullanabilir ya da sadece yatak başına çok ince bir tül asılabilir.
11- Yatağın başucuna asılan bir taçtan sarkıtılan perde odak noktasını yukarıya çekerek tavanın daha yüksek görünmesini sağlar.
12- Günümüz yatak odalarının hemen hemen hepsinde televizyon bulunuyor. Televizyonu şifonyerin üzerine koymak yerine kapaklı bir dolaba yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu size kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
13- Duvardan duvara gardıroplarda yerden tasarruf etmek için sürgü kapaklar ideal. Aynalı kapılar mekanı büyük gösterse de modası çabuk geçer. Bunun yerine parlak ve açık renk bir yüzey seçebilir, pürüzsüzlük etkisini artırmak için gizli kulplar kullanabilirsiniz.
14- Dışarıya taşan pencereler yer kaybı anlamına gelir. Bu bölmeleri altı sandıklı oturma alanlarına dönüştürebilirsiniz. Bir başta alternatif ise bu ölü mekanlarda puf ya da sandık kullanmak.
15-Yatak odanızı tasarlarken farklı renklerin yaratabileceği etkiyi unutmayın. Soğuk yeşiller, maviler ve pastel sarılar sizi rahatlatırken, parlak kırmızılar, turuncular ve pembeler sıcak ve enerjik bir etki yaratır.
16- Çok küçük ya da şekilsiz bir yatak odası için en pratik çözüm sipariş mobilyalardır. Bu şeklide her santimetrekareden faydalanabilir ve düzenli bir ortam yaratabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde birçok gizli bölmeniz de olur. Sözgelimi ayakkabılık gibi. Sonuçta uzun bir dolap silsilesi ile karşı karşıya kalırsanız bu tekdüzeliği birkaç cam kapak ile kırabilirsiniz. İçerideki dağınıklığı gizlemek için ise güzel bir kumaşı kapaklara zımbalayın.
17- Dar bir yatak odasında iki büyük komodine yer olmayabilir. Pratik bir alternatif, yatağın başucuna denk gelen kısmına saat, kitap gibi aksesuvarların yerleştirilebileceği nişler ya da raflar yaptırmak. Unutmayın ki yüksekte olan şeyler gözün odak noktasına denk gelir. Bu yüzden buraları derli toplu tutmakta fayda var.
18- Oda spreyleri, lavanta, papatya, biberiye gibi huzurlu bir uyku sağlayacak rahatlatıcı yağlar pozitif enerji yayacaktır.
19- Yatak odanızda yenilik peşindeyseniz yeni bir yatak başı satın alabilirsiniz. Çarpıcı bir yenilik için imitasyon süet, denim ya da fitilli kadife seçebilirsiniz. Kumaşın yıkanabilir olmasına dikkat edin.
20- Tuvalet masası için boş duvar kalmamışsa onu yatağın ayak ucuna koyabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta komodinle yatağınızın aynı yükseklikte ve renkte olması.
21- Yatak odasında duş almak için bir alan yaratmak da mümkün. Hemen yandaki bir odadan biraz alan çalabilir ya da yatak odasının bir kısmını böyle bir mekan için ayırabilirsiniz. Bir başka seçenek ise bir köşeye küçük bir küvet yerleştirmek.
  • Yatakta kahvaltı yapmayı sevenlerdenseniz, başucunuza yerleştireceğiniz tekerlekli bir sehpa çok kullanışlı olacaktır.
  • Kendi halinde bir tuvalet masasını ya da sade bir aynayı küçük ampullerle çevreleyince güzel, romantik bir atmosfer yaratabilirsiniz.
  • Radyatör gibi iç mekan tasarımında görmek istemeyeceğiniz detayları, küçük dolaplarla gizleyebilirsiniz”
 

Esra

Prof. Dr. Filozof
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Tem 2019
269
90,259
93
Sakarya

İtibar Puanı:

Yaşama ve çalışma alanlarında huzurlu ve keyifli zamanlar geçirebilmek için öncelikle eşya ve mobilya seçimi yaparken dikkatli olmak, sonra da bunlarla mekanın kullanım amacına uygun güzel bir dekorasyon yapmak gerekir.
1. Alacağınız mobilyaların ölçüleri onları konumlandıracağınız mekanın ölçüleriyle uyumlu olmalı. Hacimli bir koltuk takımı gözünüze çok rahat ve güzel görünebilir ama küçük bir salonda, sığdırma zorluğu bir yana, güzel de durmaz ve mekanı daraltır.
2. Ekonomik mobilya çeşitleri orta ve uzun vadede hiç de ekonomik olmayabilir. Bütçenizi fazla aşmayın ama özellikle uzun yıllar kullanmayı düşündüğünüz büyük ve temel parçalarda alabileceğinizin en iyisini almaya çalışın. Sadece fiyatı dikkate almak yanıltıcı olur, mobilya renk ve model itibarıyla çok güzel görünse bile. Kalitesiz malzemelerle de güzel mobilyalar üretilebilir. Alacağınız mobilyanın hangi malzemelerden yapıldığını ve sağlamlığını ısrarla sorgulayın.

3. Farklı mobilya parçalarının boyutlarının, özellikle de yüksekliklerinin birbiriyle uyumlu olmasına dikkat edin. Sehpa, büfe gibi parçaların yüksekliği koltuk takımının yüksekliğiyle uyumlu olmalı.
4. Mobilyaların hangi ağaçtan yapıldığını, birleştirme yerlerinin sağlamlığını, cilanın düzgünlüğünü dikkate alın.
5. Çok koyu renkler özellikle küçük ve loş alanlar için yanlış bir seçimdir. Hem mekan daha küçük görünür, hem de insana karamsarlık veren kasvetli bir hava oluşur. Çok canlı ve parlak renkler de insanı yorar. Seçimi sadece sevdiğiniz renkleri değil, bunları da dikkate alarak yapın.
6. Dolapların kapaklarının iyi kapandığından, çekmece içlerinin temiz olduğundan, çekmecelerin kolayca sürüldüğünden emin olun.
7. Mevcut mobilyalarınızın bir kısmını değiştirecekseniz mobilya seçerken kullanmaya devam edeceğiniz parçaların özelliklerini de göz önünde bulundurun.
8. Masa seçerken ayaklarının birbirleriyle uyumlu olduğundan ve yere tam bastığından emin olun.
9. Kumaş kaplı mobilya alırken şunlara dikkat etmeyi unutmayın:
*Mobilyaların oturumu rahat, oturma dengesi her pozisyon için iyi ayarlanmış olmalı.
*Koltuklarla kanepenin iskeleti ve köşeleri kumaşla iyi bir şekilde kaplanmış, köşeler iyice birleştirilmiş, sağlam bir şekilde yapıştırılmış olmalı.
*Minderler esnek, rahat, sağlam ve koltukla tam uyumlu olmalı.
*Temizlenmek için çıkarılabilen parçalar çıkarırken yırtılmamalı.
*Arkalıklar çıkıntısı ve düzgün olmalı.
*Mobilyalar leke tutmayan, kısa sürede solmayan, kolayca yanmayan kumaşlarla kaplanmış olmalı.
10. Mobilyaların tarz, boyut, renk açısından birbiriyle uyumlu olması önemlidir.
11. Aydınlatma sistemi olan mobilyalarda sistemin kolayca monte edilebilir ve arıza çıktığında onarılabilir özellikte olmasına dikkat edin.
12. Büyük mobilyaları seçerken tercihinizi sade ve klasik modellerden yana yaparsanız mobilyalarınızı uzun yıllar iç rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Dekorasyon dünyasında da moda trendleri var ve bazı şeylerin modası çabuk geçiyor. Mobilya seçimi yaparken buna da dikkat edin.
13. Mutfakta, ocağın üst kısmında ve yakınında bulunan dolapların kapakları su buharından ve yağlardan etkilenecek ve sıklıkla silinmeleri gerekecektir. Kapakların temizlik malzemeleriyle sık sık silinmeye uygun bir malzemeden yapıldığından emin olun.
14. Garanti süresi, bakım masrafları, servis olanakları gibi şeyleri dikkate alın.
15. Banyo mobilyalarının sıklıkla temizlenmeye uygun bir malzemeden yapılmış olmasına, köşe ve kenarlarının kir birikmeyecek, mikrop üremeyecek tarzda tasarlanmış olmasına dikkat edin
 

Serapzile

Bana heryer paris
Kayıtlı Kullanıcı
4 Tem 2019
299
102,601
93

İtibar Puanı:

Gözüken o ki https://www.mobilyatakimlari.com mobilya dünyası için bir milat olcak bu kadar yararlı bilgi başka bir yerde bulmak imkansız gibi bir şeydi ta ki hayatımıza mobilyatakimlari girene kadar.
 

immortal

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Tem 2019
37
14,710
83

İtibar Puanı:

bence mobilya seçerken tarzınıza uyup uymamasına dikkat edin. bazı mobilyalarda otururken sanki başkabirinin evinde misafir gibi hissetmenize sebep olabilir. kendi evinize kişisel zevklerinize göre mobilya takımlarını seçmelisiniz.
kesinlikle katılıyorum.
 

SinemBahsude

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Tem 2019
182
63,706
93
izmir

İtibar Puanı:

Melanie

Adayadayı
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Tem 2019
215
79,892
93

İtibar Puanı:

eğer nişanlıysa helal olsun :D resmen merkeze getirmiş kocayı :LOL: ahh ahh biz yapamadık
bence en doğrusunu yapıyor. mobilya seçerken bence evleneceğiniz kişi ile birlikte seçin. en doğru kararı öyle alabilirsiniz.
 

Gül06

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Tem 2019
43
15,208
83

İtibar Puanı:

Mobilya seçerken bence önemli olan evinizin dekorasyona yatkınlığının ölçüleridir. Eğer ölçüsüz bir seçim yaparsanız yanılırsınız. biz daha önce aldık ve pişman olduk. siz siz olun ölçüsüz iş yapmayın.. hem cebinize hemde çektiğiniz stresse deymez.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt