Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 6 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    6

Talha 

Talha Kerem Yılmaz
Moderator
23 Haz 2019
706
134,430
93
Cologne/Adana

İtibar Puanı:

Mutfak Dolapları Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

beyaz-lake-mutfak-dolabi-temizligi-nasil-yapilir.jpg


Yağlı mutfak dolabı nasıl temizlenmelidir?
Evimizde en çok kirlenen odalardan biri belki mutfak dolaplarıdır onun için onların temizliğine daha çok özen göstermemiz lazım. Günlük olarak yaptığınız yemeklerden sıçrayan yağ ve salça gibi yemek malzem türevleri dolaba düşer ve oraya siner, o kalan lekeler ise belli bir zaman sonra rahatsız edici bir hal alır, temizlemesi aslında çok zor değil sadece doğru yöntem ve doğru malzemeyi bilmek gerekir.
Hafif Lekeler Nasıl temizlenmelidir?
Mutfak dolaplarınızı çok temizliyor ama çok kısa sürede tekrar kirlendiklerine mi şahit oluyorsunuz, Ozaman size uygun bir yöntem sunacağım. Yeni oluşmuş ve yeni oluştuğunu düşündüğünüz yağ lekelerine hafifçe bulaşık deterjanı sürebilirsiniz. Bulaşık deterjanının içerdiği yağ çözücü maddeler ile daha kolay daha hızlı bir şekilde dolaplarınızdaki yağ lekelerinden kurtulabilirsiniz. Bulaşık deterjanını hafifçe bir bezle uyguladıktan sonra hafifçe durulanmış bir bezle iyicene temizleyin en son ise su lekelerin kalmaması için kuru bir bezle kurulayın.
Çok fazla eski olmayan yağ lekelerinde elma sirkeside kullanabilirsiniz. Bir kova içersine bir miktar su ve bir miktar elma sirkesi konulur aldığınız bezi bu karışımın içerisinde iyice yıkayın ve dolaplara uygulayın. En son tekrar kuru bir bezle kurulayın.

Çıkmayan inatçı lekelerin temizlenmesi
Mutfak dolabınızda uzun süredir bulunan yağ lekelerin normal bir şekilde temizlenmesi baya bir zor olacaktır. Ama doğru yöntem ve malzeme ile bu işlemi baya bir kolaylaştıracaksınız.
Dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu dolapların temizlik esnasında zarar görmemesidir onun için dolabınızın ahşabın cinsine ve rengine göre uygun temizlik malzemesi almanız gerekiyor.
Mutfak dolaplarınızı çizmemek için temizliği yaptığını materyalda önem taşımaktadır örneğin bir tel değilde süngerinizin yumuşak tarafı ile temizleme işlemi yapmalısınız.
Genellikle ahşap ile yapılan dolaplarda kurulama işlemine fazla önem verilmediği için kabarma görülmektedir onun için kurulama işlemini dikkatlice ve fazla bekletmeden yapmalısınız.
Temizleme işlemi için bir kapa çamaşır suyu ve yağ çözücü koyup temizleyebilirsiniz ama az olmasına dikkat edin fazla kullanım ahşabın aşınmasına neden olabilir. Fazla kimyasal dolabınızın renginin açılmasınada yol açabilir.
Yumuşak bir sünger alarak bu karışımı lekeli olan yere uygulayın isteğe ve ihtiyaca göre sirkede ekleyebilirsiniz çıkmayan lekeleri biraz ısıtıp ovalamaya çalışın.
Temizlemiş olduğunuz dolabınızı en son nemli bir bez ile sildikten sonra kuru bir bez ile kurulamayı unutmayın hem kabarmaması hem de bakteri ürememesi için.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

FerideSancaktar

Tatlişkom
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Tem 2019
340
112,294
93

İtibar Puanı:

Mutfak Temizliğinin Püf Noktaları ve pratik Temizlik Yöntemleri


Kadınların gün içinde en fazla vakit geçirdikleri alanlardan olan mutfağın temizliği oldukça ihtimam gerektiren bir konudur. Peki mutfak temizliği nasıl yapılır? İşte yöntemleri ve püf noktaları

Günün çoğunu yemek yaparak veya oturarak geçirdiğimiz bu alanlar ev temizliğinde en çok vakit harcadığımız alanlardır. Bu alanların temizlenmesi bir hayli zaman alır. Hele ki zorlu yağ lekelerine maruz kalmış dolapları temizlemek tam bir işkenceye dönüşebilir. Peki mutfak dolapları temizliği püf noktaları nelerdir?

Dolaplardaki zorlu yağ lekelerini çıkarmada bölgesel olarak WD-40 kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız çözeltiye beyaz sirke eklemeniz lekeleri çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca hazırlayacağınız suyun içerisine bir kaç damla gliserin damlatmanız etkili bir formül elde etmenizi sağlayacaktır. Burada amonyak gibi çok güçlü asidik yapıdaki çözeltileri tercih etmemelisiniz. Bu ahşap ve lake yüzeylerin yıpranmasına sebep olabilir. Ayrıca yağ lekeleri için bulaşık deterjanı ve su ile hazırlayacağınız bir çözeltiyi sünger yardımıyla uygulayabilir ve bu lekelerden kurtulabilirsiniz.
Yer ve Karoların Temizliği
Mutfaktaki yer zemini gün içinde en çok kirlenen alanlardandır. Bu alanları temizlemek için günlük temizlik çok önemlidir. Günlük olarak hazırlayacağımız solüsyonun içerisine beyaz sirke eklememiz etkin temizlik ve hijyen sağlayacaktır. Peki karoların arası nasıl temizlenir?

Yer karolarının aralarını temizlemek için karbonat size yardımcı olacaktır. Lekeler üzerine karbonat dökün ve ardından biraz su gezdirip fırça yardımıyla fırçalayın. Boraks ile de etkin temizlik ve hijyeni yer döşemelerinizde sağlayabilirsiniz. bu alanları temiz tutmak istiyorsanız günlük olarak silmenizde yarar vardır. Temizlik suyunun içerisine bir kaç damla gliserin eklemeniz de etkin bir çözelti elde etme olanağı sunacaktır.
Ocak ve Fırın Temizliği
Ocak ve fırın yemek pişirirken en çok yağ ve kireç lekesine maruz kalan yerlerdir. Bu alanlar su buharı sebebiyle kireç tutabilir. Ancak bu oluşumları yok etmek oldukça kolaydır. Yapmanız gereken ilk işlem ocağın ızgaralarını çıkarmaktır. Ardından temizlik işlemine başlayabilirsiniz.

Öncelikle ızgaraları çıkarın ve ayrı bir yerde bulaşık deterjanı ile yıkayın. Ardından ocak yüzeyine karbonat serpin ve üzerine limon suyu ekleyin. Bulaşık yıkama süngerinin sert tarafıyla iyice ovarak lekeleri yok edebilirsiniz. Ayrıca durulama suyuna bir miktar beyaz sirke eklemenizde fayda vardır. Bu yüzeylerde krem temizleyicileri tercih etmeniz daha etkili olacaktır. Yüzeye zarar vermeyen çamaşır suyu katkılı krem temizleyicilerle günlük bakımını yapabilirsiniz. Fırın temizliği için en etkili madde karbonat ve sudur. 3/4 su bardağı kabartma tozu ve 1/4 su bardağı suyu karıştırıp hamur haline getirin. Karışımı her yere eşit miktarda yayın. Bir süre beklettikten sonra nemli bir bez ile silin.
Davlumbaz Temizliği
Davlumbaz gün içinde yağlı yemek buharlarını filtresinden geçirerek mutfağınızdan uzaklaştırır.Bu durum zamanla filtrede zorlu yağ tabakalarının oluşmasına sebep olur. Bu tabakaları çözebilmek için sıradan yağ çözücüler işe yaramayabilir.

Zorlu yağ lekelerini bu alanlardan akıtmak için asitli çözeltilerde faydalı olacaktır. Ancak kalınlaşmış tabakalar için en etkili yöntem WD-40`dır. Bu özel formül yağ kalıntılarını büyük ölçüde çözecektir. Kalıntılar içinse asidik çözeltiler yardımınıza yetişecetir. Sabunlu bir bez ile ön temizlik aşamasını atlattıktan sonra üzerine biraz karbonat dökmeniz gerekmektedir. Ardından sirkeli suda bekletmeli ve durulamalısınız. Davlumbaz filtresini ön yıkamadan geçirdikten sonra bulaşık makinesinde de yıkayabilirsiniz.
Buzdolabı Temizliği
Yiyeceklerimizi barındıran buz dolaplarının düzenli temizliğe ihtiyacı vardır. Buz dolabını en az haftada bir tamamen boşaltıp temizlemelisiniz. Temizlik işlemini gerçekleştirmeden önce dolabınızın fişini çekin. İçini tamamen boşaltın ve ardından buzluk kısmındaki kalıplaşmış buzların üzerine kolay erimesi için tuz serpin. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.

Dolabı buzluk kısmıda dahil tamamen boşalttıktan sonra rafları ve yiyecek haznelerinden çıkarılabilir olanlarını çıkarın. Bu işi hızlandıracaktır. Cam yüzeylerin temizliğinde sıcak su kullanmanız en iyi çözümdür. Ancak ani ısı değişimi camı parçalayabilir. Bunun için buzdolabını boşalttıktan sonra camların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Ağır lekeler için iç yüzeyinde amonyak ve su çözeltisinden yararlanın. Silerken toz bırakmayan mikrofiber bezleri tercih edin. Çıkardığınız rafları bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz.
 

BuseNur

Emektar Üye
Platin Üye
11 Tem 2019
84
33,552
83
Ankara

İtibar Puanı:

Mutfak Dolapları Nasıl Silinir?
Mutfak dolapları mutfağın en çok kirlenen kısımlarından biridir. Yemek yağları, damlayan yemek suları ve tozlar mutfak dolaplarınızı kirlettiği gibi silinmesi zor lekelerde oluşturur. Bu yüzden mutfak dolaplarınızın dış yüzeylerini fırsat buldukça silmelisiniz. İç yüzeylerini ise ayda bir silmeniz yeterli olacaktır.

Bu yazımızda türüne göre mutfak dolapları nasıl silinir, mutfak dolaplarını silerken nelere dikkat etmeli gibi sorulara ip uçlarıyla ve ayrıntılı açıklamalarla cevap bulabileceksiniz.

Mutfak dolapları türüne göre nasıl silinir?
Ahşap ve kaplama mutfak dolapları nasıl silinir?
Mutfak dolaplarını silmeden önce edinmeniz gereken malzemeler:
  • Dolabınızın türüne özel ahşap temizleyicisi
  • Ilık su
  • İki adet bez
  • Merdiven
  • Sprey temizleyicisi
  • Kuru bez
  • Güvenliğiniz için merdiven
Mutfak dolapların içini silmek için:
Öncelikle ufak kovaya bir miktar ılık su doldurun. Doldurduğunuz suyun içine bir iki kapak kadar ahşap temizleyicisi koyun.(hazırladığınız bu su ile mutfak dolaplarının dış yüzeyini de silebilirsiniz) Doğal ahşap mutfak dolaplarını temizlerken ağartıcı, çizilmeye sebep verecek krem deterjan gibi kimyasallar kullanmayın.

Mutfak dolabınızın içinde bulunanları boşaltın. Bezi ılık suyun içine daldırıp ıslanmasını sağlayın.
Dolabın üst rafından başlayarak yumuşak ve dairesel hareketlerle silin. Dolabın içinden sonra kapağını da aynı yöntemle silin.
Kuru bir bez yardımıyla dolabın içini ve kapağını kurulayın. Islak kaldığı takdirde ahşaptan yapılan mutfak dolabı şişebilir ve kullanılamaz hale gelebilir.
Mutfak dolapların dış yüzeyini silmek için:
Mutfak dolabının iç yüzeyini silmek için hazırladığınız suyu dış yüzeyini silmek içinde kullanabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerin başında dolabın türüne göre seçeceğiniz ahşap temizleyicisi gelmektedir. Aksi takdirde dolabınızda istenmeyen izler oluşabilir ve kabarmalar gözükebilir.
Hazırladığınız karışıma temiz bir başka bezi daldırın ve suyunu iyice sıkın.
Yukarıdan aşağıya başlayarak dairesel hareketlerle mutfak dolabının ön yüzeyini silin. Tekrar kuru bir bezle iz kalmaması için kurulayın.
Lake mutfak dolapları nasıl silinir?
Lake mutfak dolapları şık ve parlak bir görünüme sahip olduğu için son zamanlarda mutfak dolaplarında sıkça tercih edilir olmuştur.Kolay silinebilir olması, yapısından dolayı toz ve kir tutmaması lake mutfak dolaplarını tüketiciler için cezbedici hale getirmiştir. Her modern evde görmeye başladığımız lake mutfak dolapları temizlik açısından sıkıntı yaratmamaktadır. Bu tür mutfak dolaplarını silmek içinse sadece iki temiz beze, bir miktar ılık suya ve az miktarda bulaşık deterjanına ihtiyacınız vardır. Bulaşık deterjanı yağ ve yemek lekelerini çıkarmada oldukça etkilidir. Yağ çözücü gibi ürünler lake boyaya zarar verebilir. Sararmış lake dolapların dış yüzeyini temizlemek için suyla seyreltilmiş diş macunu da kullanabilirsiniz.
Lake mutfak dolaplarını silmek için;
Temiz bir bezi ılık su ve deterjan karışımına batırıp ıslatın. Yumuşak hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru silin.
Kuru bir bez yardımıyla tekrar yumuşak hareketlerle sildiğiniz yüzeyi kurulayın.
  • Lake mutfak dolabını silmek için kesinlikle cif, yağ çöz gibi temizlik maddelerini kullanmayınız. Aksi takdirde lake mutfak dolabının yüzeyinde açılmalar, renginde değişimler oluşabilir.
Ufak bir püf nokta:
Ahşap ve lake mutfak dolaplarının kulpları ve kulpların kenarları daha çabuk kirlenmektedir. Bu bölgeleri silmek için basit bir karışım hazırlayabilirsiniz.
  • 2 kaşık karbonatla 1 kaşık suyu iyice birbiriyle karıştırın.
  • Elde ettiğiniz karışımı temizlemek istediğiniz kısımlara sürün.
  • Yumuşak bir diş fırçası ya da süngerle kirli bölgeleri ovalayın.
  • Daha sonra nemli bir bez ile silin. Farkı göreceksiniz.
Mutfak dolaplarını silerken lütfen belirttiğimiz önemli noktalara dikkat edin. Özellikle temizlik esnasında kimyasalları çok yakınınızda tutmayın ve olabildiğince mutfağınızı havalandırın.Yoksa istenmeyen ve sağlığınızı tehlikeye sokan durumlarla karşılaşabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt