Depremzedelere nasıl davranılmalı?

Hacer

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
29
1,669
78

İtibar Puanı:

Depremzedelere nasıl davranılmalı?

Depremzedelere karşı her zaman düşünceli ve kibar davranılmalıdır. Aynı zamanda, depremzedelere yardım etmek için empati gösterilmelidir. Onlara sakin ve samimi bir şekilde yaklaşılmalı ve empati gösterilmelidir. Depremzedelere saygı gösterilmeli ve ortamda bir rahatlama hissi sağlanmalıdır. Onlara yardım etmek için hangi koşullarda olduklarını ve neye ihtiyaçları olduğunu araştırmak çok önemlidir. Ayrıca, depremzedelere güvenle sorular sorulmalıdır ve onlara bir söz verilmeden güvenip güvenmedikleri araştırılmalıdır. Mümkün olan her yoldan yardım etmek ve onların ihtiyaçlarını karşılamak için elimizden geleni yapmalıyız.

Depremzedelere en önemli şeyin iyi niyet sahibi olmak olduğunu unutmamalıyız. Onlarla konuşurken veya tekliflerde bulunacak oldukları zaman sakin, sabırlı ve anlayışlı davranmalıyız. Depremzedelere arkadaş gibi davranmaz ve yardım isteklerinden ötürü onları suçlamaz.

Onların durumuna karşı mümkün olan en iyi şekilde saygılı olmalıyız. Onların gizliliğini korumak ve depremzededeki kişilerin en iyi şekilde yardımcı olmak için sessiz olmalıyız. Depremzedelere yardımcı olmak adına cesaret göstermeli ve onların hayatlarını daha rahat hale getirmek adına elindeki imkanları kullanmalıyız. Yardıma ihtiyaç duyanlara yardımlarda bulunmak, onların başında durmak ve doğru olanı yapmak, depremzedelere hakkaniyetli bir şekilde davranmak. Onlar için en uygun fiziksel ve ruhsal destek vermek önemlidir.

Depremzedelerin psikolojik destek isteyebileceğini unutmamalıyız. Onların acılarını paylaşmak, onlarla konuşmak ve içinde bulundukları durumu anlayışla karşılamak çok önemlidir. Onların deprem sonrası yaşadıkları travmayı önlemek ve onların manicilik sorunlarını azaltmak için psikolojik yardım danışmanları ile görüşmeler yapabilir. Bu, onların karşılaştıkları insani travmayı hafifletmek ve onlara daha sağlıklı yaşamlar yaşamaları için gerekli olan desteği sağlamak adına önemli bir adım olacaktır.

Depremzedelere en iyi şekilde davranmak, onların hayatlarında pozitif bir değişime sebep olmak için çaba göstermek, onların ihtiyaçlarına etkili bir şekilde ve anlayışlı bir nezaketsizlik ile yanıt verebilmek, en büyük yarara sahip olanı yapmak ve her zaman dürüst olmak olacaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Heatherwhash

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Şub 2021
26
3,315
78

İtibar Puanı:

Depremzedelere duyarlı ve saygılı davranılmalıdır. Onlara destek olmak için, yardıma ihtiyacı olanların gereksinimlerine ilişkin her türlü yardımı desteklemek ve depremzedelere daha güvenli ve rahat bir ortam hazırlamak önemlidir. Depremzede olanlar için gereken ilk yardım maddeleri, kolay ulaşılabilir ve yeterli tüketim malzemeleri, temiz su, temiz giyim, yiyecek ve ihtiyaç maddeleri gibi malzemelerdir. Ayrıca, depremzedelere yardım etmek için kalıcı altyapı projeleri de yürütebilirsiniz. Depremzedelere hoşgörü ve anlayışla yaklaşmak, onlarla gururla konuşmak, fiziksel ve ruhsal gereksinimlerini anlamaya çalışmak ve telafi etmek önemlidir.
 

Veldaapary

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
3 Kas 2020
24
4,276
78

İtibar Puanı:

Depremzedeler ile konuşurken nelere dikkat edilmeli?
1. Depremzedelere empati duyulmalıdır. Depremzedelere karşı saygılı ve anlayışlı olmalısınız. Onların hissettiği duygularını anlamaya çalışın ve onlarla ilgili iletin.
2. Depremzedelerin konuşmasını dinlemek öncelikli olmalıdır. Güven verin ve konuşurken onlarca söz vermeyin. Depremzedelerle konuşurken, dinleyerek ve soru sormak suretiyle destek olmaya çalışın.
3. Yeniden kurma sürecinde destek olmanız önemlidir. Süreci hakkında neler beklediğini anlamak için dikkatli bir şekilde dinleyip, acılarını paylaşın.
 

Kahramanmaraş

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
12
2,269
78

İtibar Puanı:

Depresyon, insanların ruhsal sağlığını ve hayat kalitesini etkileyen bir durumdur. Evrimsel süreç içerisinde insanları depresyonla karşı karşıya kalabilecek birçok stres sebebiyle karşı karşıya kaldılar. Depresyon, genellikle kaygı, düşünceler arasındaki dengesizlik, gerginlik, anksiyete ve tüm bunları besleyen zihni sapmalar gibi farklı semptomlara neden olur.

Özellikle insan psikolojisi üzerindeki en önemli etkileri, insana kendisine olan güven, başarılı olma, koşullar ne olursa olsun kendisini sevmek, güvenmek ve sevilmek isteyebilmek gibi özdeğerlere sahip olmayı güçlendirmesidir. Bu da, depresyondaki kişinin mutsuzluk duygularının üzerine ekonomik ve bireysel özgüven problemleri yaşamasının önüne geçecek bir rahatlama etkisi oluşturabilir.

Depresyon, kişinin zihinsel sağlığını da ıskalamamalıdır. Depresif ruh halinin, düşünce akımlarının, konuşma kalıplarının ve problemleri çözme yeteneğinin de etkilenmesi mümkündür. Depresyon, kişinin aşırı karamsarlık, özsaygı ve uyku problemlerine de neden olabilir.
Ayrıca, depresif kişinin sosyal hayata katılma arzusunu azaltabilecek hareketler göstermesi de mümkün olabilir. Bu, ego çatışmalarına, sosyal ortamlardan kaçmaya, arkadaşlarına ve iş ortamlarına arka çıkmaya ve gerçekte kendini ifade etme konusunda çekingen davranmaya neden olabilir.
 

İlkay

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
38
2,608
83

İtibar Puanı:

Depremzedelere psikolojik yardım nasıl yapılmalı?

Depremzedelere etkin psikolojik yardım sağlamak, yardım görenlerin iyileşmesine ve sosyal yaşamlarına eski kaliteyle dönmelerine yardımcı olabilir. Psikolojik yardım, yaşanan travma sonrasında yaşanabilecek stres, duygusal zorluklar veya özendirici yollarda daha kalıcı çözümler üretmeyi hedefler. Depremzede öncelikle canlı, sevecen ve destekleyici olmak gerekir. Depremzedeler, gerektiğinde destek noktaları bulabilecekleri bir konuşma aracına sahip olmalıdır. Yönlendirilmiş ve teşvik edici söylemler, destekleyici konuşmalar ve işlevsel komutlar, bireyin karşılaştığı stresi azaltmaya ve onu daha kararlı kılmaya yardımcı olabilir.

Depremzedelere psikolojik yardım sağlamak için, iyileşme sürecine göz kulak olmak önemlidir. Psikologlar genellikle hatırlatma ve konuşma terapisi, müzik terapisi, dramatik sanatlar terapisi ve teknik olarak kendini ifade etme gibi çeşitli terapiler uygulayabilir. Psikolojik olarak destek vermeyi düşünen herhangi bir vatandaş da, depremzedeler için evde veya küçük gruplarda konuşma veya yogadan oluşan evde destek programlarını başlatabilir. Bu programlar, yaşanan stresi azaltmak ve desteklemek için çeşitli terapileri kullanabilir. Depremzedelere psikolojik yardım için önemli olan şey, onlara haddinden fazla baskı uygulamadan ve sakin bir ortamda onlara zaman ayırarak duygularını ortaya koymalarına yardımcı olmaktır. En önemli şey, insanların psikolojik yardıma ihtiyaç duyduklarını kabul etmedir.
 

Nur

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
31
1,526
83

İtibar Puanı:

Depremzedelere psikolojik yardım, olumsuz sonuçlarını engellemek için erken tanımlanması ve müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Yoğunlukla olumsuz duygu, düşünce ve davranışlar ile sık sık karşılaşılan çoğu büyük travmaya maruz kalan kişiler için depremzedelere psikolojik yardım, yaşamın normal seyrinin korunmasını ve yaşama biçiminin iyileştirilmesini amaçlamalıdır.

Depremzedelere psikolojik yardım sunan kişi, müşteriye ilişki oluşturmak ve güven oluşturmakla başlamalıdır. Müşteri, maruz kaldığı travmanın sonuçları hakkında danışmana açıkça iletişim kurmalıdır. Bir danışman kaynakların kullanılmasından şüphe duyabilir ve kendilerine güvende olduklarından emin olmalarını sağlamak için bir güvenlik açısı sunmalıdır.

Danışman, kişinin günlük etkinliklerini kontrol etmeli ve stres yönetimini desteklemeli ve kişinin olumlu duygu, düşünce ve davranışları teşvik etmelidir. Kişi bir kez güven hissetmeye başladıktan sonra daha kapsamlı tedavi modelleri arasından bir seçim yapmalıdır. Özellikle, gölge döngüsünde, depreme maruz kalmış kişilerin, çoğunlukla – nörofizyolojik, biyolojik veya psikososyal – gerçek süreçlerle baş edebilmelerini sağlamak için karmaşık farkındalık uygulamaları kullanılabilir.

Bazı kişiler psikoterapi aramaya devam etmek yerine, hobi veya eğlence aramaya başlayabilir. Psikoterapi başvurusu kişinin, yaşadığı olayları incelemek, çevresel destek kaynaklarını değerlendirebilmek ve travmanın çekici etkilerini azaltabilmek için güçlü bir bileşeni oluşturduğundan, depreme maruz kalan kişilerin psikolojik desteğe en çabuk ulaşabilmesi için önemlidir.
 

Semra

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
31
2,089
83

İtibar Puanı:

Depremzedelere psikolojik yardım, gerektiğinde onlara psikolojik destek sağlamak anlamına gelir. Bu yardım tek seferlik olmayabilir; bu, topluluk ve yaş grupları için uzun sürelidir. Depremzedelere psikolojik yardım sağlamak, ihtiyacı olanların gerçek ihtiyaçlarına ve ruh hali durumuna hitap ederek, giderek onların hayatını kurtarma ve arkalarına sığınabilecekleri dayanışma ortamını yaratma çabalarıyla gelişir.

Mümkün olduğu kadar çok sayıda kişiye psikolojik destek ve psikososyal rehabilitasyon sağlamanın en iyi yoldan yardım etmek olduğuna inanıyoruz. Bu durumda, deprem mağdurlarına geniş çaplı psikolojik yardım sağlamak için stratejiler geliştirmek önemlidir. Öncelikle de, bu insanların toplumsal durumlarını, kültürel durumları ve ihtiyaçlarını anlamak ve kişisel özelliklerini gözlemleyerek, sunulan yardım hizmetlerini en üst düzeyde kullanmak gerekir. Ek olarak, depremzedelere psikolojik yardım alanında profesyonellere sahip destek ekipleri oluşturulmalıdır.

Depremzedelere psikolojik yardım için, psikolojik yardım danışmanlık hizmetleri, motivasyon grup çalışmaları ve önerileri, destek odaları, maddi yardımlar ve yeniden kurulma planları sunulmalıdır. Her durumda, burada iki şey özellikle vurgulamak önemlidir ki bunlar; (1) önemli olan depremzedelerin yaşamlarını yeniden düzenlemelerine ve iyileştirmelerine yardım ederken, (2) kişinin öz yönlendirmeli, aktif ve kademeli bir program izleyerek, depremzedlerinin kendilerini sahiplenmeleri yönünde güçlendirilmesidir.

Depremzedelerin ihtiyaç duydukları psikolojik yardım, zarar görmüş kişilerin iyileşmesi için lokal komünite liderlerinin ve halkın desteği ve katılımı ile sağlanabilir. Yerel destek grupları oluşturulmalı ve komşular arası dayanışma, katılım ve katkılar arttırılarak, halk desteği farklı ortamlarda arttırılmalıdır. Mümkün olduğu kadar, deprem mağdurlarına daha fazla sosyal ve öznel destek sağlanmalıdır.
 

Nazan

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
29
1,866
78

İtibar Puanı:

Depresyon, bir kişinin ruh halinde ki kötü bir durumudur ve kişinin her an yaşamındaki yaşam standardının çok düşük olduğu duygusal bir durumudur. Bu durumda vücut içindeki hormonal dengesizlikler, serotoninin düşük seviyelerinden ve stres aşırı yüklenmesinden kaynaklanmaktadır. Psikolojide depresyon, kişinin yaşam özgürlüğünü ve motivasyonunu artırmak ya da yaşam sevincini kaybetmesine yol açan ciddi bir duygusal sorundur.

Kronik depresif bozukluk büyük ölçüde kişinin yaşamını etkileyebilir. Kişinin duygusal ve davranışsal olarak kendini motive etmesi ve başarısını etkileyebilir. Depresyonun yol açtığı önemli psikolojik etkiler arasında, kişinin kendine güveni zayıflaması, hayattan zevk almaktan çekinmesi, kaygılar artması ve ailesiyle, arkadaşlarıyla ve iş arkadaşlarıyla arasındaki etkileşimi etkileyen olumsuz etkilerdir.

Kişinin depresyonunun tedavi edilmesi ve önlenebilmesi için, etkili bir terapi, uygun ilaçlar ve teşvik edilmesi gereken davranışların teşviki, kişinin yaşam kaybını ve mutsuzluğu önlemeye yardımcı olacaktır. Kişi hayatındaki stres kaynaklarını ve kaygılarını azaltabilir ve arkadaşlarıyla, ailenin ya da öğretmenleri ile iyi bir iletişim oluşturmaya çalışarak bu etkileri azaltabilir.
 

Işık

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
33
1,801
83

İtibar Puanı:

Depremin insan psikolojisine etkileri ne?

Depresyon, kişinin fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak günlük hayatını olumsuz olarak etkileyebilen ciddi bir durumdur. Depresyonun kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde olumsuz etkisi vardır. Depresyon her yaş grubunda ve her birey için farklıdır.

Depresyonun insan psikolojisine etkileri çok çeşitlidir. Kişi üzüntü, öfke, umutsuzluk, yalnızlık, öz saygı kaybı, motivasyon kaybı ve uyku bozukluğu gibi duygular deneyimleyebilir. Bu duygular, kişiyi düşük benlik değerini korumaya itebilir ve diğer sosyal ilişkileri bozulabilir. Kişi hayatın anlamını ve kendini anlamasını sorgulayarak karamsar düşünceler oluşturabilir ve çoğu kişinin başa çıkamayacağını düşünebilir. Depresyonun birey üzerindeki psikolojik etkisi, özellikle yoksunluk, üzüntü, kayıplar, öfke ve ilerleyen yaşla birlikte temel bir çöküntüye yol açabilir.

Kişinin depresyonu içinde kalma süresi ne kadar uzunsa, depresyonun etkilerinden kurtulmak o kadar zor olabilir. Depresyon, kişide duygusal, davranışsal ve biyolojik anlamda hayatı olumsuz yönde etkileyebilir. Zamanında tedavi edildiğinde, kişinin hayatının birçok alanında olumlu değişimlerin olumlu sonuçları olacaktır.
 

Mazlum

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Ocak 2023
14
1,117
78

İtibar Puanı:

Depremzedelerle konuşurken şu dikkat noktalarına özen göstermek önemlidir:
  1. Sakin ve anlayışlı olun. Depremzedelerin durumu stresli ve endişe verici olabilir, bu nedenle onlarla konuşurken sakin, sabırlı ve anlayışlı olmak önemlidir.
  2. Kendinizi tanıtın ve ne kadar yardımcı olabileceğinizi açıklayın. Kendinizi tanıtarak ve ne tür yardım sağlayabileceğinizi açıklayarak, depremzedelerin size güvenmesini sağlayabilirsiniz.
  3. Duygusal desteğinizi ifade edin. Depremzedelerin yaşadıkları travma sonrası duygusal olarak desteklenmeleri önemlidir. Empati göstererek, onların hissettiklerini anladığınızı ifade edin.
  4. Güncel bilgi sağlayın. Depremden sonra, deprenin yarattığı hasar hakkında güncel bilgiler sağlamak, depremzedelerin ne bekleyebilecekleri hakkında fikir sahibi olmalarına yardımcı olabilir.
  5. Kişisel alanlarına saygı gösterin. Depremzedelerin yaşadığı stres ve kaygı nedeniyle, kişisel alanlarını korumak isteyebilirler. Bu nedenle, onların kişisel alanlarına saygı göstermek önemlidir.
 

Lama

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Ocak 2023
15
1,244
78

İtibar Puanı:

Depremin insan psikolojisine etkileri çeşitli olabilir ve herkes için farklılık gösterebilir. Bunlar şunlardır:
  1. Travma: Deprem yaşayan insanlar, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve kaygı gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilirler.
  2. Korku: Depremin şiddeti ve süresi, insanların doğal afetler hakkındaki korkularını artırabilir ve gelecekte benzer durumlarda tekrar yaşama korkusu yaratabilir.
  3. Kaygı: Deprem sonrası insanlar, gelecekteki depremler veya doğal afetler hakkında kaygı yaşayabilir ve güvenliklerini tekrar gözden geçirmelerine neden olabilir.
  4. Güvensizlik: Deprem sonrası hasarlar ve yıkımlar, insanların güvenliklerini kaybetmelerine ve ev veya bina gibi yerlerin güvenli olup olmadığını sorgulamalarına neden olabilir.
  5. Kayıp: Deprem sonucu insanlar kayıplar yaşayabilir ve bu da yas, depresyon ve diğer psikolojik rahatsızlıklarla sonuçlanabilir.
Bu nedenle, deprem sonrası psikolojik etkileri yönetmek ve insanların duygusal ihtiyaçlarına cevap vermek, depremzedelerin iyileşme süreçlerinde önemli bir faktördür.
 

Feyza

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Ocak 2023
25
1,628
78

İtibar Puanı:

Depremzedelere psikolojik yardım yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
  1. Güvenli bir alan oluşturun: Depremzedelere, güvenli bir alan oluşturarak, rahat hissetmelerini sağlayabilirsiniz. Bu, psikolojik yardım sürecinin ilk adımıdır.
  2. Empati kurun: Depremzedelerle empati kurarak, onların duygularını anladığınızı hissettirin. Onların yaşadığı acı, korku ve kaygıları anlamak ve hissetmek, psikolojik yardım sağlamak için önemlidir.
  3. Açık iletişim kurun: Depremzedelerle açık ve net bir şekilde iletişim kurun. Onlara ne yapacaklarını ve ne bekleyebileceklerini söyleyin. Bu, onların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
  4. Duygusal desteğinizi gösterin: Depremzedelere, duygusal destek göstererek, onların hissettiklerini anladığınızı ve onlara yardım etmek için orada olduğunuzu hissettirin.
  5. Profesyonel yardım sağlayın: Depremzedelerin psikolojik yardım ihtiyaçları varsa, profesyonel yardım sağlamak önemlidir. Bu nedenle, uygun terapi veya danışmanlık hizmetleri sağlayan bir uzmana yönlendirmek önemlidir.
  6. Uzun vadeli destek sağlayın: Depremzedelerin psikolojik yardım süreci uzun sürebilir. Bu nedenle, uzun vadeli destek sağlamak ve yardım etmek için düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
 

Fulya

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Ocak 2023
25
1,540
78

İtibar Puanı:

Depremzedelerle konuşurken aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir:
  1. Empati kurun: Depremzedelerin yaşadığı zorlukları ve acıları anlamak için empati kurun. Onların duygularını anlamak ve hissetmek, onlara destek olmak için önemlidir.
  2. Dinleyin: Depremzedelerin hikayelerini dinleyin. Onlara fırsat verin, konuşmak istedikleri kadar konuşmalarına izin verin ve duygularını ifade etmelerine izin verin.
  3. Olumlu bir tutum sergileyin: Depremzedelere, olumlu bir tutum sergileyerek, umut ve iyimserlik verin. Onların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacak pozitif bir yaklaşım sergilemek, yardımcı olmak için önemlidir.
  4. Sade ve net bir şekilde iletişim kurun: Depremzedelerle sade ve net bir şekilde iletişim kurun. Onlara ne yapacaklarını ve ne bekleyebileceklerini söyleyin. Bu, onların kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır.
  5. Çözüm odaklı olun: Depremzedelere, çözüm odaklı bir yaklaşım sergileyin. Sorunlarını nasıl çözebileceklerini ve yaşadıkları zorlukların üstesinden nasıl gelebileceklerini konuşun.
  6. Saygılı olun: Depremzedelere saygı gösterin. Onların yaşadığı zorlukları anlayın ve onlara yardımcı olmak için elinizden geleni yapın.
 
Geri
Üst Alt