Osmanlı kuruluş aşamaları nedir kaç yılında kuruldu?

Yelda9912

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
17 May 2020
31
6,904
83

İtibar Puanı:

Osmanlı Devleti, 1299 yılında Osman Gazi tarafından kurulmuştur. Osmanlı kuruluş aşamaları şu şekilde sıralanabilir: 1. Köylerin Toplanması ve Savaş İmkanlarının Artırılması (1299-1322): Osman Gazi, savaşçı kabileleri, köyleri ve toprakları toparlayarak kendisi ve savaşçılarının güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlıyordu. 2. Siyasi İşlevlerin Geliştirilmesi (1322-1355): Osman Gazi'nin ölümünden sonra, oğlu Orhan Gazi, devletin siyasi işlevlerini geliştirdi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunu tamamladı. Osmanlı İmparatorluğu, Hilafetin ve İslam'ın yayılmasının önünü açmak için İstanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'nun yerine geçti. 3. İç Siyasetin Geliştirilmesi (1355-1453): Orhan Gazi'nin ölümünden sonra, oğlu Murad I, devletin iç siyasetini geliştirmeye başladı. İstanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'nun yerine geçti ve Osmanlı İmparatorluğu'nun imparatorluk haline gelmesini sağladı. 4. İdari İşlevlerin Geliştirilmesi (1453-1520): Fatih Sultan Mehmed, devletin idari işlevlerini geliştirmek için çalışmalar yaptı. Devletin çeşitli bölümleri oluşturuldu ve bürokrasi sistemi kurulmasına başlandı. 5. Uluslararası İlişkilerin Geliştirilmesi (1520-1683): Sultan II. Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun uluslararası ilişkilerini geliştirdi ve Arap çevresinde egemenlik kurdu. 6. Sanayi ve Ekonominin Geliştirilmesi (1683-1876): Sultan III. Selim, devletin sanayi ve ekonomisini geliştirmek için çalışmalara başladı. Bu dönemde, fabrikalar açıldı, ticaretin teşviki edilmesi sağlandı ve modernleşme hareketleri başlatıldı. 7. Son Dönem (1876-1922): Sultan II. Abdülhamit, devletin modernleşme çabalarını sürdürdü. Bu dönemde, uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi, İttihat ve Terakki Partisi'nin kurulması ve demokratik reformların hayata geçirilmesi gibi çalışmalar yapıldı.
 

ŞebnemÇelebi

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
22 Eyl 2019
22
4,539
78

İtibar Puanı:

Osmanlı Devleti, Türk-İslâm hakanı Osman Gazi tarafından 1299'da kurulmuştur. Ancak, yüzyıla yakın Türk beyliklerinin birleşmesiyle tarihe geçen bu ortak hareket, 1326'da kalıcı kuruluşu temsil eden Bilecik Savaşı'yla tamamlanmıştır. Osmanlı kuruluş aşamaları, Anadolu Türk beyliklerinin zaman zaman devletleşme sürecini temsil eden üç seviyeye ayırılmıştır.

1. Ordu Halifeliği (1299-1326): 1299’un Ocak ayında Osman Gazi tarafından kurulmuştur. Osmanlının dünyadaki yerine ilişkin kuruluş girişimleri, bu süre içerisinde arz edilen kanunlar, eğitimli asker gücü, kültürlerarası ilişkiler ve siyasi ittifaklar ile sağlanmıştır.

2. İlk İmparatorluk Dönemi (1326-1453): Bu dönem, Bilecik Savaşı ile kalıcı bir Osmanlı devleti oluşturmaya başlanmıştır. Savaşlardan sonra Orta Anadolu ve Akdeniz sahillerine varıncaya kadar kapsayan bölgedeki Türk beylikleri bir araya getirilerek Osmanlı İmparatorluğu kurulmuştur. Bu dönemde, anayasaya uygun olarak vergilendirme, mülkiyet hakları, askerlik görevleri ve genel yönetim gibi konularda önemli gelişmeler gerçekleştirilmiştir.

3. Son İmparatorluk Dönemi (1453’ten sonra): Bu dönem, İstanbul’un Osmanlı Devleti tarafından fethi ile başlamıştır. Bu zaman içerisinde, hükümet yetkileri, yargı sistemi, özel ilişkiler, istihbarat ve ordu örgütü gibi alanlardaki gelişimleri hızlandırmıştır. Ayrıca bölgesel imparatorlukların da inşa edilmesi ile Osmanlı İmparatorluğu geniş bir imparatorluğa dönüştürülmüştür.
 

UMURum

Emektar Üye
Platin Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 Ağu 2019
13
3,992
78

İtibar Puanı:

Osmanlı İmparatorluğu, 1299 yılında Osman Gazi tarafından kuruldu. Yüzyıllar süren kuruluş sürecinde imparatorluk, komşu devletlerle savaşa girerek topraklarını ve sınırlarını genişletti. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş süreci, üç aşamaya ayrılmaktadır: ilk aşamada, Osmanlı devleti, sadece küçük bir toprak parçasını kapsayan bir devlet olarak kurulur. İkinci aşamada, devlet, İstanbul'u fethiyle stratejik bir avantaj elde etmeye başlar. Son olarak, devlet topraklarında belirli bir düzen oluşturulur. Osmanlı İmparatorluğu, kuruluşundan yaklaşık 600 yıl önce 13. yüzyılda kuruldu ve yüzyıllar boyunca zengin bir imparatorluk haline geldi.
 

Joshuajef

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 Ocak 2021
4
615
78

İtibar Puanı:

Osmanlı Devleti, 1299 yılında Osman Bey tarafından kurulmuş olup, kısa bir süre sonra Orta Doğu'da etkin bir İslam devleti olarak tarihe geçmiştir. Devletin kuruluş süreci, Osman Bey'in ölümünden sonrakine kadar devam etmiştir.

Osmanlı Devleti, Fatih Sultan Mehmet Han döneminde dünya tarihindeki önemli bir yere ulaşmıştır. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun anahtar figürleri Müslüman Türkler olarak kabul edilir. Öncelikle Bizans İmparatorluğu'nun kalelerini fethetmeleri, İstanbul'u kontrol ederek İslam devletinin temeli oluşturmuştur. Ardından Osmanlı Devleti, 1453'de İstanbul’u fethi ve Bizans İmparatorluğu'nun fethiyle büyük bir imparatorluk haline getirilmiştir.

Osmanlı Devleti, Süleyman Han'ın tahta geçişiyle yayılmaya devam etmiştir. Devlet, Osmanlı ilke ve yasalarıyla örgütlenmiş ve öngörülen siyasal prensipler ile yönetilmiştir. Bunun dışında devletin kuruluşu sürecinde başka birçok özelliğine rağmen, Ortadoğu’da çekilen siyasi gücün genişlemiş olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.

Görüldüğü üzere, Osmanlı Devleti'nin kuruluş aşaması uzun bir süreç olmuştur. Devletin kuruluşu 1299 yılında Osman Bey tarafından başlatılmıştır ve 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından sona erdirilmiştir.
 
Geri
Üst Alt