Velayetin Değiştiği Durumda Çocuğun Soyadı Değişir mi?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 29 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    29

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Çocuklar, anne-babaları için en kıymetli varlıklardır. Onların mutluluğu, sağlıkları ve gelişimleri her zaman için önceliklidir. Ancak bazı durumlarda, anne-baba birlikteliği sona erer ve velayet konusunda anlaşmazlıklar yaşanır. Bu durumda doğal olarak ortaya çıkan sorulardan biri de çocuğun soyadının değişip değişmeyeceğidir.

Velayet değiştiğinde, çocukların soyadının da değişip değişmeyeceği hukuk kurallarına uygun olarak belirlenir. Türk Medeni Kanunu’na göre, velayetin değişmesi durumunda, çocuğun soyadının değişmesi de mümkündür. Ancak bu durumda bazı şartlar da mevcuttur. Çocuğun soyadının değişmesi, sadece mahkeme kararı ile gerçekleşir.

Mahkeme, çocuğun velayetinin hangi tarafa verileceğine karar verecektir. Velayet haklarının belirlenmesinden önce, çocukların soyadının hangi aile adını taşıyacağı da belirlenir. Bu noktada, mahkeme çocuğun menfaatlerini ön planda tutar ve soyadının değişip değişmeyeceğine karar verir.

Mahkeme, çocuğun soyadını değiştirme kararını, çocuğun menfaatleri doğrultusunda verir. Örneğin, çocuğun psikolojik sağlığı, eğitimi, gelecekteki kariyeri ve aile bağı gibi unsurlar dikkate alınarak karar verilir. Çocuğun annesinin veya babasının evlenip evlenmediği ya da çiftin soyadını hangisinin taşıdığına bakılmaz. Çocuğun menfaatleri ön plandadır.

Velayetin değişmesi halinde, çocuğun soyadının değişmesi mümkün olmasına rağmen, bu pek çok anne-baba tarafından istenmiyor. Çünkü, çocuğun soyadı onları hatırlatan anılar ve duygusal bağlarla da ilişkilendirilir. Bu sebepten dolayı, velayet değişikliğinde çocuğun soyadı değişebilir ama bu karar çocuğun menfaatleri ve rızası göz önünde bulundurularak alınır.

Sonuç olarak, çocuğun soyadının değişip değişmeyeceği, velayetin değişmesi durumunda mahkeme kararı ile belirlenir. Ancak, çocuğun menfaatleri her zaman önceliklidir ve karar buna göre verilir. Ayrıca, çocuğun soyadı, anne-babası için duygusal bir anlam taşıyabileceğinden, soyadı değişimi talebinin olmaması da doğal bir durumdur.
 

BalerinHikayesi

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
21
115
28

İtibar Puanı:

Velayet durumu değiştiğinde çocuğun soyadı normalde değişmez. Soyad değişikliği talep etmek için ilgili kişinin mahkemeye başvurması gerekir. Ancak mahkeme, çocuğun en iyi çıkarlarını gözeterek ve anne-babanın fikirleri alınarak, soyad değişikliğine onay verebilir. Bu durumda çocuğun soyadı değişebilir.
 

WobbleWonder

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
82
1,497
83

İtibar Puanı:

Velayet durumunun değişmesi, çocuğun soyadında otomatik olarak bir değişikliğe neden olmaz. Türkiye'de çocuğun soyadının değişmesi için başka bir neden, örneğin anne veya babanın soyadının değişmesi veya anne ve babanın birlikte bu konuda kararı alması gerekmektedir. Çocuğun soyadının değişme süreci, nüfus müdürlüğüne başvurulması ve ilgili belgelerin sunulmasıyla gerçekleştirilir.
 

Bıçak Sırtı

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
26
142
28

İtibar Puanı:

Velayetin değiştiği durumlarda çocuğun soyadı değişmez, çünkü soyadı anne ve babanın evlilik ya da doğum sırasında verdiği isimdir ve velayetin değişmesi bu durumu etkilemez. Ancak çocuğun soyadının değişmesi için ayrı bir başvuru yapılabilir. Eğer taraflar, velayetin değişmesiyle birlikte çocuğun soyadının da değiştirilmesini istiyorlarsa, mahkemeye başvurarak bu taleplerini iletebilirler. Mahkeme, çocuğun çıkarını göz önünde bulundurarak karar verecektir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt