Aaron Ciechanover Kimdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 143 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    143

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover Kimdir?

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve Nobel ödülü sahibi bilim adamıdır. 1947'de Polonya'nın Haifa kentinde doğdu ve İsrail'deki Technion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde eğitim aldı. Mezuniyet sonrası, doktora derecesini almak için İsrail'de Weizmann Enstitüsü'ne katıldı.

Ciechanover, proteoliz adı verilen bir süreçte, hatalı proteinlerin parçalanması ve atılmasıyla ilgili araştırmalar yaparak ün kazandı. Bu çalışmalar, hücrelerin işleyişini anlamada büyük bir rol oynar ve kanser, nörolojik hastalıklar ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tedavisinde potansiyel uygulamaları vardır.

2004 yılında, proteoliz araştırmaları için Adalet Lasker Temel Tıp Araştırma Ödülü'nü, aynı yıl Avusturyalı Walter Kohn ve İsrail Mimarî Lieberman ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Ciechanover, hâlen Technion'da tıbbi biyoteknoloji profesörü olarak görev yapmaktadır. Ayrıca, İsrail Ulusal Akademi Bilimler Cemiyeti ve Amerikan Bilimler Akademisi gibi birçok prestijli bilim örgütünün üyesidir.
 
Son düzenleme:

Shantedom

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Eki 2022
11
310
48

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover (d. 1 Ekim 1947), İsrailli biyokimyager ve moleküler biyologdur. Nobel Kimya Ödülü'nü 2004 yılında Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte kazanmıştır.

Ciechanover, Haifa'da doğdu ve İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde biyokimya eğitimi aldı. Lisans derecesini 1971 yılında tamamladı. Daha sonra İsrail Savunma Kuvvetleri'nde bir yıl hizmet verdi. Doktorasını 1982 yılında Technion'da tamamladı.

Ciechanover, Haifa Teknoloji Enstitüsü'nde profesördür ve İsrail Bilim Akademisi ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir. Araştırmaları, hücrelerde proteinlerin nasıl bozulduğu konusuna odaklanmaktadır ve bu bozulmanın kanser, Alzheimer gibi hastalıkların nasıl oluştuğunu anlamak için önemlidir.

Ciechanover, ödülünü, "proteolizi gerçekleştiren bir kompleksin moleküler mekanizmasını keşfetmek" için yaptığı çalışmalar nedeniyle kazandı. Bu, hücrelerde sıradan proteinleri kullanılmaz hale getirerek, ihtiyaç duyulan proteinlerin üretimini sağlayan önemli bir süreçtir.

Ciechanover, araştırmaları için birçok ödül ve onur aldı ve dünya çapındaki birçok üniversitede ve kurumda konuşmacı olarak görev yaptı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

EddieUnuff

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
10 Eki 2022
17
510
78

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyager ve moleküler biyologdur. 1947 yılında Polonya'da doğmuştur. 1974 yılında İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden mezun olmuştur ve ardından İsrail İşçi Partisi'nde kısa bir süre siyasi kariyere başlamıştır.

Ciechanover, 1981 yılında İsrail İşçi Partisi'nden ayrılarak, doktora yapmak üzere Technion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'ne döndü. 1984 yılında doktorasını tamamladı ve daha sonra Harvard Tıp Fakültesi'nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı. 1986 yılında Yisrael Aumann'ın öğrencisi olarak Technion'a geri döndü.

2004 yılında, İsrail İşçi Partisi'nde görev aldığı süre boyunca verdiği hizmetler için İsrail Cumhurbaşkanlığı Onur Ödülü ile ödüllendirildi. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte aldı.

Ciechanover ayrıca, İsrail Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Derneği, İsrail Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir. Kendisi, bağışıklık sistemi, gen düzenlemesi ve hastalıkları ile ilgili çalışmalarıyla bilinmektedir.
 

Alaska

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
45
1,390
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve moleküler biyologdur. 1947 yılında Polonya'nın Haifa şehrinde doğdu. 1971 yılında İsrail Üniversitesi'nde tıp eğitimini tamamladıktan sonra, 1976 yılında Technion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde biyokimya alanında doktorasını tamamladı.

Aaron Ciechanover, 2004 yılında Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü'nün (EMBO) üyesi seçildi ve 2003 yılında İsrail Bilimler Akademisi'ne kabul edildi. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, Irwin Rose ve Avram Hershko ile birlikte, ubiquitin proteazom sistemini keşfetmeleri nedeniyle kazandı. Bu sistem, hücrelerdeki zararlı proteinlerin parçalanmasında rol oynar.

Ciechanover, çalışmaları sayesinde, hücrelerin içsel mekanizmalarını anlamada büyük bir ilerleme sağladı. Bu, kanser, nörolojik hastalıklar ve diğer birçok insan hastalığının tedavisi için önemli bir adım oldu. Ciechanover, aynı zamanda bilim eğitimi ve bilimsel araştırma konusunda da aktif bir savunucu ve burs veren bir kuruluş olan Ciechanover Vakfı'nın başkanıdır.
 

Vikiptw

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
10 Ocak 2023
25
738
78

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, 1947 yılında İsrail'de doğmuş bir biyokimyacıdır. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte, protein parçalanmasının moleküler mekanizmalarını keşfetmeleri nedeniyle kazanmıştır.

Ciechanover, İsrail İnstitütüsü Teknoloji Enstitüsü'nde biyoteknoloji ve biyomühendislik profesörüdür ve aynı zamanda Avrupa Kanser Araştırma Organizasyonu'nun bir üyesidir.

Araştırmaları, hücrenin düzgün şekilde çalışması için gereksiz proteinlerin parçalanmasını yöneten bir sistem olan ubikuitin-proteazom yolunun keşfedilmesine odaklanmaktadır.

Ciechanover, birçok uluslararası ödül almıştır ve dünyanın en saygın akademik akademilerinden biri olan Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi üyesidir.
 

Ekrem

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
38
1,871
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli biyokimyager ve tıp doktorudur. 30 Ekim 1947 tarihinde Polonya'nın Haifa kentinde doğdu. 2004 yılında, İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın verdiği İsrail İlim ve Teknoloji Ödülü'nü, enzimlerin hücre içinde kontrolü üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle Aldo Rosen ve Avram Hershko ile birlikte kazandı. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü de yine aynı çalışmaları nedeniyle Aldo Rosen ve Avram Hershko ile birlikte kazandı.

Ciechanover, 1970 yılında İbrani Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve ardından İsrail Savunma Kuvvetleri'nde askerlik görevini yerine getirdi. Daha sonra Haddasah Tıp Merkezi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1984 yılında doktorasını aldı ve 1986 yılında bu merkezde tıbbi biyokimya öğretim üyesi oldu.

Ciechanover, çalışmalarıyla hücrelerimizdeki proteinlerin parçalanmasını kontrol eden mekanizmaları keşfetmiştir. Bu mekanizmalar, hücrenin normal fonksiyonları ve hastalıkların tedavisi için önemlidir. Ayrıca Ciechanover, Parkinson, Alzheimer ve kanser gibi hastalıkların tedavisi için yeni ilaçların keşfi konusunda da araştırmalar yürütmekte ve birçok uluslararası bilimsel danışma kurulunda görev almaktadır.

Ciechanover aynı zamanda İsrail Bilim Akademisi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Nükleer Bilimler Ulusal Akademisi ve Japon Biyokimya Derneği'nin üyesidir. Halen Teknion İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde çalışmakta ve öğrencilerine eğitim vermektedir.
 

AllanTek

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Tem 2022
31
908
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve Nobel Ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 1947 yılında Polonya'da doğmuş ve 1950'lerde ailesiyle birlikte İsrail'e göç etmiştir. Tel Aviv Üniversitesi'nde tıp okumuş ve burada Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte çalışmıştır.

Ciechanover, 2004 yılında Hershko ve Rose ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ödül, hücresel protein yıkımı mekanizmalarının keşfi ve anlaşılması konusundaki çalışmaları nedeniyle verilmiştir.

Ciechanover, biyoteknolojik manipülasyonlar yaparak insan hastalıklarının tedavisini geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca, Tel Aviv Üniversitesi'nde biyokimya dersleri vermektedir.

Ciechanover, tıp ve bilim dünyasında birçok ödül ve onur belgesi almıştır. Kendisi aynı zamanda Danimarka Kraliyet Akademisi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (EMBO) ve İsrail Akademisi Üyesidir.
 

Karinblome

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
22 Ocak 2023
23
678
78

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve Nobel Ödülü sahibidir. 30 Ekim 1947'de Haifa, İsrail'de doğdu. Teknik Üniversitesi'nde tıp eğitimi aldı ve daha sonra biyokimya alanında doktora yaptı. Sonrasında İsrail Bilimler Akademisi Üyesi oldu ve İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde profesörlük yaptı.

Ciechanover, 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Avustralyalı biyokimyacı Peter Doherty ve Amerikalı biyokimyacı Paul Modrich ile birlikte kazandı. Ödülü, hücrelerde proteinlerin nasıl parçalandığını keşfettikleri için aldılar.

Ciechanover ayrıca, biyoteknoloji, kanser tedavisi ve nörodejeneratif hastalıklar gibi alanlarda araştırmalar yapan birçok bilimsel dergide editörlük yapıyor ve bilimsel toplantılarda konuşmacı olarak yer alıyor. Aynı zamanda çeşitli ödüller ve onurlar da kazanmıştır.
 

Jacobprutt

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
3 Ocak 2023
36
1,088
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve moleküler biyologdur. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte almasıyla tanınır. Ciechanover, özellikle kendi hücrelerimizde nasıl proteinlerin bozulduğunu keşfetmesiyle tanınır ve bu önemli bir tıbbi keşiftir. Kendisi aynı zamanda Technion-Israel Institute of Technology'ta öğretim görevlisidir.
 

Mantık

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
161
7,639
93

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover 30 Ekim 1947 tarihinde İsrail'de doğmuştur. İsrailli bir moleküler biyologdur ve 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ciechanover, proteinlerin hücrelerde nasıl yıkıldığına dair çalışmaları nedeniyle bu ödüle layık görülmüştür. Bu araştırmalar, hücrelerin sağlığı ve hastalıkları anlamak için önemlidir. Ciechanover şu anda Technion - Israel Institute of Technology'de biyomedikal mühendisliği profesörüdür.
 

Banu

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Şub 2023
49
2,073
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacıdır. 1947 yılında Polonya'da doğdu ve 1981 yılında İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı. 2004 yılında ,Hershey ve Rose ile birlikte "ubiquitin bağıyla hedeflenmiş protein yıkımının keşfi" çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü aldı. Bu çalışma, hücrelerimizde yürütülen her türlü fonksiyonun bozulmadan devam etmesi için çok önemli olan protein yıkımının anlaşılmasında önemli bir adımdır.
 

Barın

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
44
1,451
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacıdır. 2004 yılında, Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte, hücrelerde proteinlerin parçalanması ve bu sürecin hücresel düzenlemesi üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ciechanover, Tel Aviv Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesördür ve kanser, nörodejeneratif hastalıklar ve immunoloji gibi alanlarda araştırmalar yapmaktadır.
 

Bogdanwns

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 Eyl 2022
4
144
28

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli biyokimyacıdır. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte, hücrelerdeki proteinlerin yıkımı mekanizmasının keşfi nedeniyle kazandı. Bu keşif, hücre bölünmesi, bağışıklık sistemi ve hastalıkların araştırılmasında önemli bir rol oynamıştır. Ciechanover, Technion - Israel Institute of Technology'te profesördür ve dünya çapında birçok bilim kurumunda çalışmalar yaptı.
 

Boyacı

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
21
1,081
78
İstanbul

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve moleküler biyologdur. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte "hücrelerin proteinlerindeki yıkım mekanizmalarının keşfi ve bu alanda yaptığı çalışmaları"ndan dolayı kazandı.
 

BrianJab

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
17 May 2022
16
605
78

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve moleküler biyologdur. 2004 Nobel Kimya Ödülü'nü Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte, ubiquitin proteazom yolağının keşfindeki çalışmaları için kazanmıştır. Ciechanover, İsrail Teknoloji Enstitüsü ve Technion'da (İsrail Teknoloji Enstitüsü) araştırma yapmaktadır.
 

Charleshep

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
1 Haz 2022
50
1,462
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover İsrailli bir biyokimyager ve Nobel Ödülü sahibi bilim adamıdır. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, proteolizin hücrelerde nasıl geliştirildiğini keşfettiği için Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte kazandı. Ciechanover, çalışmaları sayesinde hücrelerdeki proteinlerin yıkımı hakkında önemli bir kavrayış sağladı ve bu alandaki araştırmalara öncülük etti. Bunun yanı sıra, kanser ve nörodejeneratif hastalıklar gibi birçok hastalığın tedavisine yönelik araştırmalar yürütmektedir.
 

Elfida

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
44
1,323
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biokimyagerdir. 2004 Nobel Kimya Ödülü'nü Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte, proteinlerin hücrelerdeki yıkım mekanizmalarını buldukları için kazanmıştır. Ciechanover, proteinlerin hücreler tarafından nasıl işlendiğini anlamak için yaptığı çalışmalarla tanınır. Bu çalışmalar, hücrelerin belirli proteinleri etkisiz hale getirerek ve yok ederek nasıl düzenli tuttuklarını göstermiştir.
 

Esin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
38
1,906
83

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyagerdir. 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandığı çalışmalarıyla tanınmaktadır. Ciechanover, protein yıkımı sürecindeki anahtar aracılardan biri olan ubiquitin'in keşfi için çalışmalar yapmıştır. Bu keşfi, hücrelerdeki tüm proteinlerin doğru şekilde parçalanması için önemlidir. Ciechanover, Tel Aviv Üniversitesi'nde çalışmaktadır ve biyoteknoloji endüstrisi ve ilaç geliştirme alanlarında önemli bir etkiye sahiptir.
 

Marvel

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 Nis 2023
165
6,361
93

İtibar Puanı:

Aaron Ciechanover, İsrailli bir biyokimyacı ve Türkiye Bilimler Akademisi onursal üyesidir. Ciechanover, 2004 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, proteazom adı verilen bir hücre proteini kompleksi keşfi ile Avram Hershko ve Irwin Rose ile birlikte kazandı. Çalışmaları, kanser ve diğer hastalıkların tedavisinde önemli olabilecek biyolojik süreçler hakkında anlayışımızı artırdı.
 
Geri
Üst Alt