Arieh Warshel Kimdir? Arieh Warshel Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 129 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    129

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Arieh Warshel Kimdir? Arieh Warshel Hakkında Tüm Bilgiler​

Arieh Warshel, 20 Kasım 1940'ta İsrail'de doğan bir kimyagerdir. 1969'da Weizmann Enstitüsü'nden kimya doktorası aldı ve ardından İsrail, İngiltere, İsveç ve ABD'de çeşitli üniversitelerde çalıştı. 2002 yılında, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) profesör oldu.

Warshel, hesaplamalı kimya ve proteinlerin simulasyonunda uzmanlaşmıştır. Geliştirdiği yöntemler, biyolojik sistemlerin moleküler düzeyde çalışmalarını yapmak için kullanılmaktadır. 2013 yılında, Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü alarak, adaletli bir ödül kazanılmasının örneği olarak görülmüştür.

Warshel'in çalışmaları, bilim dünyasında büyük bir etki yaratmış ve moleküler biyoloji alanında önemli gelişmelerin sağlanmasına yardımcı olmuştur.
 
Son düzenleme:

grienue

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
5 Kas 2022
13
397
48

İtibar Puanı:

Arieh Warshel (d. 20 Kasım 1940), İsrailli-Amerikalı bir kimyagerdir. 2013 yılında, Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte "kimyasal sistemlerin çok ölçekli modellemesi için geliştirilen çok ölçekli modelleme yöntemleri" için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Warshel, Tel Aviv'de doğdu ve İsrail'de eğitimini aldı. Lisans eğitimini Technion'da tamamladıktan sonra, Stanford Üniversitesi'nde doktora yaptı ve kalıcı olarak ABD'de yaşamaya devam etti.

Warshel'in araştırmaları, karmaşık biyokimyasal sistemlerin davranışlarını daha iyi anlamak için moleküler dinamiğin simülasyonlarına dayanmaktadır. Bu, yeni ilaçların geliştirilmesi, proteinlerin yapısının açıklanması ve fotosentez gibi temel biyolojik süreçlerin anlaşılması gibi birçok alanda faydalı olmuştur.

Warshel, California Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) biyolojik kimya profesörüdür ve çalışmalarına devam etmektedir.
 

ClaytonVal

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 Ocak 2023
59
1,645
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli-Amerikalı bir kimyagerdir ve Los Angeles, Kaliforniya'daki Southern California Üniversitesi'nde kimya profesörüdür. Warshel, 2013 Nobel Kimya Ödülü'nü alan üç kişiden biridir. Warshel, doktora derecesini İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden aldı ve daha sonra İngiltere'deki Sussex Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. Warshel, 1976'da Southern California Üniversitesi'ndeki görevine başladı ve burada kuantum kimyası üzerine çalışmalar yaptı. Warshel, moleküler dinamikleri kullanarak biyolojik moleküllerin davranışını anlamak için geliştirilen bir yönteme öncülük etti. Bu yöntem, bilim adamlarına daha önce ulaşılamayan bir açılım sağladı ve pek çok ilaç araştırmasında ve biyolojik süreçlerin anlaşılmasında kullanılmaktadır.
 

Epistemoloji

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
60
2,715
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli bir kimyager ve biyofizikçidir. 1940 yılında İsrail'de doğdu. Lisans eğitimini Teknion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde yaptıktan sonra, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Amerika Birleşik Devletleri'nde California Üniversitesi'nde tamamladı.

Warshel, 1976'da Caltech'te profesör olarak atandı ve halen burada Kimya ve Kimya Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisidir. Çalışmaları, protein yapısının ve reaksiyon yollarının incelenmesinde kullanılan kimyasal yazılım programları geliştirme konusunda odaklandı.

2013 yılında, Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte, fiziksel süreçlerin hesaplamalı modellemesi için geliştirdikleri ve kullanımları için yeni bir alan açan kimyasal işlemlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Warshel, birçok bilimsel kuruluşun üyesidir ve birçok ödül ve onur unvanına sahiptir. Ayrıca, dünya çapındaki çeşitli üniversitelerde konferanslar vermektedir ve birçok genç araştırmacının yetişmesine katkıda bulunmuştur.
 

Devrim

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
34
1,465
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, 1940 yılında İsrail'de doğmuş olan bir kimyagerdir. 1969 yılında Weizmann Bilim Enstitüsü'nden kimya doktorası derecesini almış ve daha sonra California Üniversitesi, Los Angeles'ta profesörlük yapmıştır.

Warshel, bilgisayar simülasyonları kullanarak biyokimyasal reaksiyon mekanizmalarını araştırmak için geliştirdiği yöntemlerle tanınır. Bu yöntemler aynı zamanda ilaç tasarımında ve biyoteknolojide de kullanılmaktadır.

Warshel, 2013 yılında Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Bu ödül, moleküler sistemlerin bilgisayar yardımıyla tasarlanması ve simülasyonu konusundaki çalışmaları nedeniyle verilmiştir.

Warshel, ayrıca Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi, Ulusal Bilimler Akademisi, Royal Society ve İsrail Bilimler Akademisi üyesidir.
 

Hüseyin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Mar 2023
66
2,834
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, 20 Kasım 1940'ta Kibbutz Sde-Nahum, İsrail'de doğan bir İsrailli-Amerikalı kimsesizdir. 1976'da Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) Werner Kuhn ile birlikte ilk kez hesaplamalı elektrokimya alanında önemli bir başarı elde etti. Bu çalışmaları, moleküler dinamik hesaplama teknikleri ile protein ve DNA etkileşimlerini anlamak için kullandı. Warshel, 2013 yılında Michael Levitt ve Martin Karplus ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Warshel halen USC Kimya Bölümü'nde profesördür.
 

Feriha

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Mar 2023
40
1,803
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli kimya profesörü ve Nobel Kimya Ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 20 Kasım 1940'ta Kibbutz Sde Nahum, Britanya Filistin Mandası'nda doğdu. Lisans ve yüksek lisansını İsrail'deki Technion'da tamamladıktan sonra doktorasını Amerika Birleşik Devletleri'nde Weizmann Enstitüsü'nde yapmıştır.

Doktora sonrasında ABD'de birçok üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise California Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) Kimya ve Biyolojik Mühendislik Bölümü'nde profesörlüğe başlamıştır.

Warshel, 2013 yılında Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü, bilgisayar simülasyonları kullanarak karmaşık kimyasal reaksiyonların nasıl çalıştığını anlamak için yaptığı çalışmalarına verilmiştir.

Arieh Warshel, moleküler dinamik simülasyonları alanında öncü bir bilim adamı olarak kabul edilir. Çalışmaları, biyokimyada önemli reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini anlamak için kullanılmaktadır.
 

RonaldBob

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ağu 2022
25
689
78

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli-Amerikalı bir kimyager ve bilgisayar simülasyonları uzmanıdır. 1940 yılında Kibbutz Sde-Nahum'a (İsrail) doğan Warshel, Tel Aviv Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladı ve daha sonra Weizmann Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Columbia Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı.

Warshel, bilgisayar simülasyon tekniklerini kullanarak biyomoleküllerin reaksiyonlarını modelleyen ve inceleyen ilk kişilerden biridir. 1976 yılında, Michael Levitt ile birlikte, moleküler dinamikleri simüle etmek için bir program olan "Dyna" yazdı. Bu program, biyomoleküllerin işleyişini anlamak için çok önemli bir araç haline geldi.

2013 yılında Warshel, Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte, bilgisayar simülasyonları kullanarak kimyasal reaksiyonların mekanizmalarını açıkladığı için Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Warshel, karbonhidratların enzimlerle reaksiyonlarının kinetiğini inceleyerek, birçok ilaç tasarımı ve moleküler biyoloji çalışmalarında kullanılan bir yöntem olan "kompleks yapıların hesaplamalı tasarımı" teknolojisini geliştirdi.

Warshel ayrıca, California Üniversitesi, Los Angeles Kimya ve Biyofizik Bölümü'nde profesördür ve bilgisayar simülasyonları ve fiziksel kimya alanlarındaki çalışmaları nedeniyle birçok ödül kazanmıştır.
 

nonow

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
23 Ocak 2023
18
1,211
78

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli bir kimyagerdir ve moleküler biyoloji ve biyokimya alanında uzmanlaşmıştır. 1940'ta Kibbutz Sde-Nehemia'da doğdu ve 1966'da Technion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden Kimya Mühendisliği lisans derecesi aldı. 1969'da Weizmann Bilim Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamladı ve 1972'de İsrail Bilimler Akademisi tarafından doktora derecesi verildi.

Warshel, 1976 yılında ABD'ye taşındı ve Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da (UCSD) profesör olarak göreve başladı. Burada bilgisayarlı kimya ve moleküler dinamik simülasyonları üzerine çalışmalar yürüttü. 2013 yılında, UCSD'deki çalışmaları nedeniyle Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Warshel, en önemli katkılarının biri olan "QMMM" adı verilen bir moleküler modelleme yöntemi geliştirdi. QMMM, birçok farklı molekülün bir arada bulunduğu biyolojik sistemlerin simülasyonunu gerçekleştirebilir. Bu yöntem, biyomedikal alandaki birçok ilacın ve proteinlerin işlevlerinin anlaşılmasında kullanılmıştır.

Warshel, birçok prestijli ödülün yanı sıra, İsrail Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi üyesidir.
 

Nalan Güzel

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Mar 2021
21
2,699
78

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli-Amerikalı biyofizikçi ve kimyagerdir. 20 Kasım 1940 tarihinde Kibbutz Sde-Nahum'da doğmuştur. 1960'ta İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden kimya mühendisliği lisans derecesi aldıktan sonra, ilk doktorasını Weizmann Enstitüsü'nde biyokimya alanında aldı. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi'nde (Los Angeles) araştırmalarına devam etti ve burada ikinci bir doktorasını tamamladı.

Warshel, 2013 yılında Michael Levitt ve Martin Karplus ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, moleküllerin bilgisayar simülasyonu alanındaki çalışmaları nedeniyle verildi. Warshel, ödülü, kimya ve biyolojik olayların hesaplamalı modellemesi ve simülasyonuna yaptığı katkılar için aldı.

Arieh Warshel, makaleleri ile birçok kez ödüllendirilmiştir. 1986 yılında Amerikan Kimya Topluluğu İsrail Şubesi'nin Üstün Araştırma Ödülü'nü, 1993 yılında ise İsrail Kimya Derneği'nin Üstün Katkı Ödülü'nü kazandı. Ayrıca National Institutes of Health Direktörünün Genç Araştırmacı Ödülü ve Ulusal Bilimler Akademisi Üyeliği de dahil olmak üzere birçok prestijli ödül ve üyelikler kazanmıştır.

Arieh Warshel, halen Kaliforniya Üniversitesi'nde Howard Hughes Tıp Enstitüsü profesörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
 

Konstantuslgt

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
5 Şub 2021
8
226
28

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli bir biyokimyager ve bilgisayar kimyageridir. 20 Kasım 1940'ta Kibbutz Sde-Nahum, İsrail'de doğdu. Lisans derecesini Technion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'nden aldı ve doktorasını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı.

Warshel, bilgisayar kimyasının babası olarak tanınır. Bilgisayar kimyası, kimyasal reaksiyonları ve kimyasal sistemlerin dinamikleri hakkında bilgi edinmek için bilgisayar simülasyonlarını kullanır.

Warshel, 2013 yılında Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ödüldeki çalışmaları, kimyasal reaksiyonların bilgisayar simülasyonları kullanılarak modellenmesini içeriyordu.

Warshel, 1976 yılında University of Southern California'de profesör olarak çalışmaya başladı ve halen bu görevini sürdürmektedir. Çalışmaları biyolojik sistemlerin anlaşılmasına yardımcı olan yöntemlerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Arieh Warshel, bilime yaptığı katkılarla saygınlığı ve başarıları nedeniyle birçok ödüle layık görülmüştür.
 

Yeşil yol

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
13 Haz 2020
10
982
78

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, 1940 yılında İsrail'de doğmuş bir Amerikalı kimyager ve biyokimyacıdır. Nobel Kimya Ödülü sahibidir.

Warshel, elektrostatik etkileşimlerin moleküler düzeydeki etkilerinin incelenmesi ve proteinleri ve protein-ligand etkileşimlerini moleküler düzeyde modelleme konularında çalışmalar yapmaktadır.

1982 yılında, Warshel, Martin Karplus ile birlikte, kuantum teorisi ve bilgisayar simülasyonlarını birleştirerek, proteinlerin kimyasal reaksiyonlarını modellemek için bir yöntem geliştirdi ve bu yöntem daha sonra QM/MM olarak adlandırıldı.

Warshel, 2013 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı ve ödülü, biyolojik sistemlerin moleküler düzeyde nasıl çalıştığını anlamak için bilgisayar simülasyonlarını geliştirerek yaptığı çalışmalar nedeniyle kazandı.

Warshel, California Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) biyokimya bölümünde profesördür ve aynı zamanda Tel Aviv Üniversitesi'nde profesördür.
 

AnthonyEvorp

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
29 Tem 2022
33
935
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli-Amerikalı bir biyokimyacı ve bilgisayar kimyageridir. 1940 yılında Kibbutz Sde-Nahum, İsrail'de doğdu. Lisans eğitimini Jeruşalayim İbrani Üniversitesi'nde tamamladı ve yüksek lisans ve doktora eğitimini Weizmann Bilim Enstitüsü'nde aldı.

Warshel, California Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) biyokimya ve moleküler biyoloji bölümünde profesördür. Kendisi bilgisayar kimyası alanında öncüdür ve moleküler dinamik simülasyonları kullanarak, bazı enzim reaksiyonlarını anlamada büyük katkıları olmuştur. 2013 yılında, Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte, kimyasal sistemlerin işlevlerini bilgisayarlar kullanarak simüle etme yöntemleri geliştirdikleri için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Warshel ayrıca 2006 yılında Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi'ne, 2008 yılında Ulusal Bilimler Akademisi'ne ve 2018 yılında İsrail Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir.
 

ZephyrZucchini

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
88
1,640
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli-Amerikalı bir biyokimyacıdır ve 2013 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. 1 Kasım 1940'ta Kibbutz Sde-Nahum'da doğdu. Lisans eğitimini İsrail'de Technion -İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde tamamladı ve doktorasını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı. 1976'dan bu yana, Southern California Üniversitesi'nde biyokimya profesörü olarak görev yapmaktadır. Warshel, moleküler dinamik simülasyonu kullanarak proteinlerin yapısını ve fonksiyonunu inceleyen bir "bilgisayarlı biyokimyacı" olarak tanınır. Nobel ödülü, bilgisayar destekli enzim reaksiyonlarının moleküler düzeyde simülasyonu geliştirmesi için Michael Levitt ve Martin Karplus ile paylaşıldı.
 

MirthfulMantis

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
81
1,541
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, İsrailli bir kimyager ve bilim adamıdır. 1940 yılında Kibbutz Sde-Nahum'da doğmuştur. Lisans eğitimini Technion'da, yüksek lisans ve doktora eğitimini Weizmann Enstitüsü'nde tamamlamıştır.

Warshel, kimya alanında hesaplamalı yaklaşımlar kullanarak protein yapısının anlaşılması, enzimlerin katalitik mekanizmalarının keşfi ve kimya ve biyoloji arasındaki bağlantıların araştırılması gibi çalışmalarıyla tanınır. Bilim adamı olarak, birçok önemli bilimsel ödül ve bursa layık görülmüştür.

1999 yılında, Warshel ve iki meslektaşı, Martin Karplus ve Michael Levitt, bilgisayar destekli moleküler modelleme alanına yaptıkları öncü çalışmalar nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bu çalışmalar, kimya ve biyoloji alanlarında önemli ilerlemelere ve yeni tedavi yöntemlerine yol açmıştır.

Warshel, bugün halen Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta kimya ve biyokimya profesörü olarak görev yapmaktadır.
 

CosmicGiggles

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
87
1,651
83

İtibar Puanı:

Arieh Warshel (d. 20 Kasım 1940), İsrailli-Amerikalı bir kimyagerdir. O, 2013 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Columbia Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri'ne tanıtıldı ve burada Sıvılar ve Gazlar Kurulu'nda çalışmaya başladı.

Warshel, Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün profesörlüğünü yaptığı Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'da (UCLA) Kimya ve Biyoloji Departmanı'nda çalışmaktadır. Warshel, bilgisayar destekli moleküler dinamik yaklaşımlarını kullanan kimyasal reaksiyon mekanizmaları hakkındaki çalışmalarıyla bilinir. Warshel'in araştırmaları, biyomoleküllerin işlevlerinin anlaşılmasına yardımcı olmuştur ve hastalıkların tedavisi için yeni yöntemlerin geliştirilmesine yol açmıştır.

Warshel, 2013 Nobel Kimya Ödülü'nü Michael Levitt ve Martin Karplus ile birlikte kazanmıştır. Warshel'in ödülü, bilgisayar destekli moleküler modellenin geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı verilmiştir.
 

MobilyaTakimlari

Emektar Üye
Founder
20 Haz 2019
999
24,427
93

İtibar Puanı:

Arieh Warshel (born 20 November 1940) İsrael asıllı bir Amerikalı kimyager ve biyofizikçidir. Özellikle hesaplama kimyası alanında yaptığı çalışmalarla bilinir. 2013 yılında Martin Karplus ve Michael Levitt ile birlikte, "kimyasal süreçleri simüle etmek için çoklu ölçekli modellerin geliştirilmesi" konusundaki çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Warshel, 1940 yılında Kibbutz Sde-Nahum'da doğdu. Lisans derecesini 1966 yılında İsrailli Technion - İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde, doktora derecesini ise 1969 yılında Harvard Üniversitesi'nde tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarını Weizmann Bilimler Enstitüsü'nde sürdürdü.

Warshel, 1976 yılından beri University of Southern California'da (USC) profesördür ve Kemiyösysel Biyofizik ve Biyoteknoloji Bölümü'nde çalışmaktadır.

Warshel'in başarısı, kimyasal süreçlerin hesaplamalı yöntemlerle simülasyonunu mümkün kılan yöntemlerin geliştirilmesinde yatmaktadır. Bu sayede biyokimyasal ve biyofiziksel süreçlerin incelenmesinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Özellikle enzimlerin etkinliğini, proteinlerin stabilize olmasını ve ilaçların hedefe olan etkisini anlamak için hesaplamalı yöntemler kullanılmaktadır. Warshel'in çalışmaları, moleküler dinamik hesaplamaları kullanarak, hesaplamalı yöntemlerin nadir olayları incelemek ve kimyasal reaksiyonların mekanizmalarını anlamak için nasıl uygulandığını göstermiştir.

Ayrıca Warshel, elektron transferi reaksiyonlarının mekanizmaları üzerine de çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaları, solar hücreler ve biyoelektriksel sistemler gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Arieh Warshel, kimya ve biyofizik alanında yaptığı yenilikçi çalışmaları nedeniyle birçok ödül ve onura layık görülmüştür. Bunlardan en önemlisi 2013 yılında Nobel Kimya Ödülü'dür.
 

MobilyaTakimlari

Emektar Üye
Founder
20 Haz 2019
999
24,427
93

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, 1940 yılında İsrail'de doğan bir kimyagerdir. 1972 yılında İsrail Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden doktorasını tamamladıktan sonra ABD'ye taşındı ve California Üniversitesi, Los Angeles'da (UCLA) kimya profesörü olarak çalışmaya başladı.

Warshel, 2013 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan bir bilim insanıdır. Michael Levitt ve Martin Karplus ile birlikte, biyokimyasal süreçlerin simülasyonunda kullanılan ve kuantum mekaniği ile moleküler dinamikleri birleştiren bir yöntem olan "Q-Oyunları" adlı modeli geliştirdiler.

Warshel'in çalışmaları, moleküler seviyede kimyasal reaksiyonların anlaşılmasına yardımcı olmuş ve ilaç geliştirmeden enerji depolama sistemlerine kadar çeşitli uygulamalara ilham vermiştir.
 

RuhsalUyumu

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
17
76
13

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, 20 Kasım 1940'ta İsrail'de doğmuş bir Amerikalı kimyagerdir. Bilimsel araştırmalarda bilgisayar simülasyonları ve kuantum mekaniği kullanımı ile ün kazanmıştır.

Warshel, kimyager Michael Levitt ve biyokimyager Martin Karplus ile birlikte 2013 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu ödül, karmaşık kimyasal süreçleri anlamak ve moleküler düzeyde biyokimyasal reaksiyonları tahmin etmek için geliştirdikleri çok ölçekli modeller ve hesaplamalar üzerindeki çalışmalarından dolayı verilmiştir.

Warshel, elektron transferleri, enzimlerin katalitik etkinlikleri ve fotosentez gibi biyokimyasal süreçlerin anlaşılmasında önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca ilaç tasarımı ve moleküler biyoloji gibi alanlarda da araştırmalar yapmıştır.

Warshel, 1969'da İsrailli bir kadın olan Judith Lipton ile evlenmiştir ve iki çocuğu vardır. Halen Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) kimya bölümünde profesör olarak görev yapmaktadır.
 

Kral Sancak

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
11
50
13

İtibar Puanı:

Arieh Warshel, 20 Kasım 1940 tarihinde Polonya'da doğan Yahudi kökenli Amerikalı bir kimyagerdir. Kuantum kimyası ve biyokimya alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. 2013 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Warshel, sibernetik kimya alanında yaptığı katkılarla ödüle layık görülmüştür.

Warshel, 1967 yılında Weizmann Enstitüsü'nden kimya doktorasını tamamlamıştır. Daha sonra Harvard Üniversitesi, Weizmann Enstitüsü ve University of Cambridge gibi birçok ünlü üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Günümüzde ise Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde moleküler ve beyin araştırmaları üzerine çalışmaktadır.

Warshel'in Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmesinin nedeni, biyokimyasal reaksiyonların bilgisayar araçları kullanılarak modellenmesi üzerine yaptığı çalışmalardır. Sibernetik kimya adı verilen bu alanda, moleküler dinamik simülasyonları kullanarak proteinlerin ve enzimlerin nasıl işlediğini anlamaya çalışmıştır.

Arieh Warshel'in bu alanda yaptığı çalışmalar, ilaç geliştirme, biyokataliz ve fotosentez gibi birçok alanda büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bu çalışmalar, biyokimya alanında moleküler düzeyde reaksiyonların anlaşılmasına ve kontrol edilmesine olanak sağlamıştır.

Warshel, başarılı kariyeri ve yaptığı çalışmalarla bilimsel topluluk tarafından birçok ödülle onurlandırılmıştır. Bunlar arasında Nobel Kimya Ödülü'nün yanı sıra Amerikan Kimya Derneği'nin Priestley Madalyası da bulunmaktadır. Arieh Warshel, halen aktif olarak araştırmalarına devam etmektedir ve genç bilim insanlarına ilham vermeye çalışmaktadır.
 
Geri
Üst Alt