Astım Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 61 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    61

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Astım Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Astım, solunum yollarında meydana gelen kronik bir inflamatuar hastalıktır. Hastalık, bronşların daralması, şişmesi ve mukus birikimi nedeniyle solunum güçlüğü ve nefes darlığına neden olur. Astım belirtileri şunlardır:

- Nefes darlığı
- Öksürük
- Göğüste tıkanıklık veya sıkışma hissi
- Hırıltılı veya pişik sesler
- Zorlu solunum
- Mide bulantısı veya kusma, özellikle şiddetli nefes darlığı nedeniyle
- Göğüs ağrısı

Astım belirtileri bazen ağırlaşabilir ve akut astım ataklarına neden olabilir. Astım atakları, nefes almayı zorlaştıran ve acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.
 
Son düzenleme:

İzel

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
96
4,302
83

İtibar Puanı:

Astım, akciğerleri etkileyen bir kronik solunum yolu hastalığıdır. Astımlı kişilerin solunum yolları hassastır ve birçok faktöre bağlı olarak iltihaplanarak daralabilir. Buna bağlı olarak kişi nefes almakta güçlük çekebilir.

Astımın belirtileri şunlardır:

- Nefes darlığı
- Göğüste sıkışma hissi
- Öksürük
- Nefes alırken hışıltı sesi
- Solunum sıkıntısı
- Gece öksürüğü
- Egzersiz veya enfeksiyon sonrası semptomların artması

Belirtiler, astım atakları adı verilen ani ve şiddetli semptomların oluşmasına neden olabilir. Astım atakları, belirtiler arasında daha şiddetli nefes darlığı, öksürük ve hışıltı sesi ile karakterizedir.

Astımın nedenleri arasında kalıtsal faktörler, çevresel faktörler (sigara dumanı, hava kirliliği) ve alerjik reaksiyonlar yer alabilir. Astım tedavisi, semptomları yönetme, atakları azaltma ve yaşam kalitesini arttırma odaklanır. Tedavi, bronşları genişletme, inflamasyonu azaltma ve semptomlara yönelik ilaçları içerebilir.
 

Kuaför

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
44
1,219
83

İtibar Puanı:

Astım, solunum yollarında meydana gelen kronik bir hastalıktır. Astım semptomları, hava yollarının daralması ve solunum fonksiyonlarında azalmayla ortaya çıkar. Astım atağı sırasında, nefes almak zorlaşır, öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüs sıkışması gibi semptomlar görülür. Diğer astım semptomları arasında soluk almada hışıltı, öksürük, göğüs ağrısı, uyku apnesi gibi belirtiler yer alır. Astımın nedenleri arasında genetik faktörler, çevresel faktörler, sigara dumanı, hava kirliliği, stres, egzersiz ve enfeksiyonlar gibi değişkenler sayılabilir. Astımlı hastaların belirtileri gerekli tedavi olmaksızın şiddetlenebilir ve tedavi edilmediği takdirde yaşamı tehdit edebilecek ciddi bir durum haline gelebilir.
 

Zehra Güler

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
38
257
53

İtibar Puanı:

Astım, solunum yollarının kronik (sürekli) daralması sonucu ortaya çıkan bir solunum problemidir. Astım, solunum yolunun mikroskopik seviyedeki iltihaplanması, bronş kaslarının kasılması ve solunum yolunda mukus üretiminin artmasıyla karakterizedir. Astım, genellikle allerjenlere, solunum yolu enfeksiyonlarına veya stres gibi tetikleyici faktörlere maruz kalındığında alevlenme gösterir.

Astımın belirtileri şunlardır:

1. Nefes darlığı: En yaygın astım belirtisidir. Nefes darlığı hissi genellikle solunum yolunun daralması nedeniyle ortaya çıkar.

2. Öksürük: Astım krizi döneminde öksürük sık görülür. Özellikle gece veya erken sabah saatlerinde yoğunlaşabilir.

3. Hırıltı: Daralmış solunum yollarından geçen hava sesi olarak duyulabilir.

4. Göğüste sıkışma veya baskı hissi: Astım atağı sırasında bazı hastalar göğüs bölgesinde bir ağırlık veya sıkışma hissi yaşayabilir.

5. Solunum güçlüğü: Astım, solunum yolunun daralması nedeniyle nefes alıp vermede zorluk yaşanmasına neden olabilir.

Astım belirtileri arasında kişiden kişiye değişiklik olabilir ve semptomların şiddeti de farklılık gösterebilir. Astımın belirtileri, astım atağı döneminde ortaya çıkar ve atak sonrasında semptomlar genellikle hafifler veya kaybolur.
 
Geri
Üst Alt