Carolyn R. Bertozzi Kimdir? Carolyn R. Bertozzi Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 82 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    82

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Carolyn R. Bertozzi, Amerikalı bir kimyager ve biyologdur. Şubat 1966'da Boston, Massachusetts'te doğdu. Bertozzi, Harvard Üniversitesi'nde Kimya Bölümü'nde lisans derecesi aldı ve Caltech'te doktorasını tamamladı. Stanford Üniversitesi Kimya Bölümü'nde profesördür ve ayrıca Stanford Kimya, Moleküler Tıp ve Biyomoleküler Mühendislik Enstitüsü'nün kurucu direktörüdür. Ayrıca Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde Bilim İnsanı olarak görev yapmaktadır.

Bertozzi, glikanların biyolojik fonksiyonlarına yoğunlaşarak araştırmalarını yürütmektedir. Glikanlar proteinler ve hücre-zarları gibi biyolojik moleküllere bağlanarak, hücre yüzeyi işlevleri ve bağışıklık tepkileri gibi önemli biyolojik süreçleri kontrol eder.

Bertozzi , kimya ve biyoloji arasındaki kesişimde yaptığı çalışmalarla pek çok bilimsel ödül kazandı. 2010 yılında, Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesi seçildi ve 2016'da Amerika Birleşik Devletleri Bilim ve Teknoloji Medyası Ödülü'nü kazandı.
 

Öner

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
59
1,706
83

İtibar Puanı:

Carolyn R. Bertozzi, Amerikalı bir kimyagerdir. Şu anda Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Kimya Bölümü'nde profesördür. Bertozzi, glikobiyoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır ve özellikle protein ve hücre yüzeyindeki şekerlerin işlevleri üzerine odaklanmaktadır.

Bertozzi, lisans derecesini Harvard Üniversitesi'nde aldı ve doktora derecesini Çekirdek Kimya Enstitüsü'nden aldı. Ardından Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco'da bir postdoktora pozisyonunda çalıştı. Daha sonra, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de öğretim üyesi oldu.

Bertozzi, çalışmalarıyla birçok ödüle layık görüldü. Bunlar arasında, Amerikan Kimya Derneği'nin Arthur C. Cope Genç Kimyager Ödülü, MacArthur Fellowship ve Ulusal Bilimler Akademisi Üyeliği yer alır. Ayrıca, Amerikan Felsefe Topluluğu, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi ve Alman Bilimler Akademisi'ne de seçilmiştir.

Bertozzi ayrıca 2021 yılında ABD'deki bilim ve teknoloji yönetiminde Kamala Harris'in başdanışmanlarından biri olarak görev yapmıştır.
 

QuantumWhisperer

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Haz 2023
17
142
28

İtibar Puanı:

Carolyn R. Bertozzi, Amerikalı bir kimyagerdir. 1966 yılında Massachusetts, Boston'da doğmuştur. Lisans eğitimini Harvard Üniversitesi'nde kimya alanında almıştır. Doktora eğitimini ise California Üniversitesi, Berkeley'de yine kimya alanında tamamlamıştır.

Çalışmaları ve Araştırmaları

Bertozzi'nin araştırmaları, glikobilimin yapısal ve fizyolojik rolü ile sitodinamik alanlarını kapsamaktadır. Araştırmaları sırasında, şekerlerin proteinlere ve hücre yüzeyine bağlanmasını incelemiştir. Hücre yüzeyindeki şekerlerin çalışmalarında kullanılabilecek araçlar geliştirmiştir. Ayrıca çeşitli kanser türlerinin hücrelerindeki şekerlerin rolü üzerine çalışmalar yürütmüştür.

Ödüller ve Başarıları

Bertozzi, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Amerikan Bilimler Akademisi, Ulusal Bilimler Akademisi ve MacArthur Vakfı gibi prestijli kuruluşların üyesidir. Ayrıca, 2010 yılında Amerikan Kimya Derneği'nin Nichols Madalyası ve 2017 yılında L'Oréal-UNESCO Kadınlar ve Bilim Ödülü dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. 2010 yılında Barack Obama tarafından Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Madalyası ile onurlandırılmıştır.

Bertozzi, halen Stanford Üniversitesi Kimya Bölümü'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Stanford Tıp Fakültesi'nde Biyomühendislik ve Materyal Bilimleri bölümünde de bir profesördür.
 

PowerhouseJabber

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
12
57
13

İtibar Puanı:

Carolyn R. Bertozzi, kimyager, biyolog ve Stanford Üniversitesi Kimya Bölümü'nün öğretim üyesidir. Doktorasını California Üniversitesi, Berkeley'den aldıktan sonra, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, Scripps Araştırma Enstitüsü ve Kaliforniya Üniversitesi San Francisco'da çalıştı. Bertozzi, glikan (şeker) kimyası alanında yaptığı önemli çalışmalarla tanınır ve bu ikinci dilin moleküler düzeyde nasıl işlev gördüğünü anlamak için araçlar geliştirir. Bunun yanı sıra, biyologlar ve hekimler için hücrelerdeki proteinlerin dinamik mekanizmalarını incelemelerine yardımcı olan araçlar da geliştirir. Bertozzi, bilime ve topluma katkılarından dolayı birçok ödül kazanmıştır ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Amerikan Kimya Derneği ve Ulusal Bilimler Akademisi gibi prestijli bilim kuruluşlarının üyesidir.
 

Nihan Özdemir

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
47
296
53

İtibar Puanı:

Carolyn R. Bertozzi, biyokimya ve organik kimya alanında uzmanlaşmış bir Amerikalı bilim insanıdır. 10 Ekim 1966'da Boston'da doğmuştur.

Bertozzi, Stanford Üniversitesi'nde kimya doktorasını tamamladıktan sonra UC Berkeley'e geçiş yapmıştır. Şu anda Stanford Üniversitesi'nde Wilkinson Kürsüsü Profesörü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Stanford Kimya Bölümü ve Stanford Kanser Enstitüsü'nde de aktiftir. Moleküler genetik, nörodejeneratif hastalıklar ve kanser tedavisi konularında araştırmalar yapmaktadır.

Bertozzi, biyoinorganik kimya, kimyasal biyoloji ve nanoteknoloji alanlarında öne çıkan çalışmalarıyla tanınmaktadır. Özellikle "araştırmalarda glikanın kimyasal biyoloji ve tanısal uygulamalarındaki rolü" konusunda önemli katkılar yapmıştır. Aynı zamanda biyolojik moleküllerin yapısını ve işlevini değiştirebilen kimyasal sondalar geliştirmiştir.

Bertozzi, mükemmellik alanında birçok ödül almıştır. Bunlar arasında Ernst Schering Ödülü, ACS Curie Kimya Ödülü, MacArthur Fellowship gibi prestijli ödüller bulunmaktadır. Ayrıca Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi, Ulusal Bilimler Akademisi ve Ulusal Mühendislik Akademisi üyesidir.

Carolyn R. Bertozzi, hem akademik alanda araştırmalar yapmaya devam etmekte hem de genç bilim insanları yetiştirmektedir. Aynı zamanda biyoteknoloji ve ilaç alanlarında faaliyet gösteren birçok şirketin danışmanlık görevini yürütmektedir.
 
Geri
Üst Alt