Craig Venter Kimdir? Craig Venter Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 57 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    57

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Craig Venter, Amerikalı bir biyolog ve girişimcidir. 14 Ekim 1946 tarihinde Utah'ta doğmuştur. Genetik araştırmaları ve insan genomunun tamamlanması çalışmalarıyla tanınır.

Venter, University of California, San Diego'da biyoloji doktorasını tamamladıktan sonra federal hükümetin finansmanıyla birkaç araştırma projesi yürüttü. Ardından, National Institutes of Health'in (NIH) Ulusal İnsan Genom Araştırması Projesi'ne katılarak, genomik biliminin öncülerinden biri haline geldi.

1990'ların sonunda, Venter, Nature dergisinde tarihi bir makale yayınlayarak, insan genetik kodunu okuma sürecinde başarılı olmuştur. Ayrıca, 2000 yılında, insan genomunun yüzde 90'ının tamamlanması için bir araştırma projesi başlattı.

Venter, ayrıca, J. Craig Venter Enstitüsü'nün kurucusu ve CEO'sudur. İlk yinelemeli DNA sekanslama teknolojisi olan DNA sentezleme ve montaj platformu (DSDP) gibi birçok yenilikçi teknoloji geliştirdi.

Genomik araştırmaları ve teknolojik girişimleri nedeniyle Venter, birçok ödüle layık görüldü. Bunlar arasında, Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilme, Ulusal Teknoloji Madalyası ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından Atılım Bilim Ödülü de yer alır.

Venter, dünya genelinde birçok üniversitede dersler vermiş ve ayrıca birçok kitap ve makale yazmıştır.
 

Saadet

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Mar 2023
70
3,054
83

İtibar Puanı:

Craig Venter, ABD'li bir moleküler biyolog ve girişimcidir. 14 Ekim 1946'da Salt Lake City, Utah'ta doğan Venter, California Institute of Technology'den (Caltech) lisans derecesi aldı ve doktora derecesi için Pasadena, Kaliforniya'daki UCLA'ya gitti.

Venter, DNA dizileme teknolojisi ve genomik araştırmaları konusunda uzmanlaştı ve ABD Ulusal İnsan Genomu Araştırması'nda yer aldı. 1995 yılında TIGR adlı bir araştırma merkezi kurarak kariyerine devam etti ve daha sonra Celera Genomics adlı bir şirket kurdu.

2000 yılında Celera Genomics, insan genomunun dizilemesinde öncü bir rol oynadı ve bunun sonucunda insan genomunun neredeyse tamamını haritalandı. Venter, aynı zamanda okyanus mikroorganizmalarının genetiklerinin de çözülmesine yardımcı oldu.

Venter, 2010 yılında Synthetic Genomics adlı bir şirket kurdu ve sentetik biyoloji alanındaki gelişmelerde öncü oldu. Ayrıca küresel çevre sorunlarına odaklanan projeler de yürüttü.

Venter, ABD Ulusal Bilim Madalyası (2008), ABD Ulusal Bilim ve Teknoloji Madalyası (2010) ve Pasteur Enstitüsü Ulusal Biyoloji Ödülü (2012) dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü. Ayrıca, NASDAQ Biyoteknoloji Endeksi’nde yer alan biyoteknoloji şirketlerinde yönetici olarak görev yapmıştır.
 

CircuitCheetah

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
22
122
28

İtibar Puanı:

Craig Venter, Amerikalı bir moleküler biyolog, girişimci ve filantropisttir. Dünyanın önde gelen genetikçilerinden biri olarak kabul edilir ve genetik dizileme ve sentetik biyoloji alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınır.

1956 yılında Salt Lake City, Utah'ta doğan Venter, biyokimya alanında lisans eğitimi aldıktan sonra Indiana Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Lisans ve doktora çalışmalarında deniz mikroorganizmalarının genetik analizleri üzerine yoğunlaştı.

Venter, Amerikan Enerji Bakanlığı'nda öncü bir araştırma grubu olan The Institute for Genomic Research (TIGR) adlı kuruluşu kurarak genomik araştırmalara odaklandı. 1995 yılında ilk kez bir mikroorganizmanın tam genom dizilimini tamamlayarak büyük ilgi topladı. Ardından, İnsan Genom Projesi'nin hedeflerini daha hızlı ve ekonomik olarak gerçekleştirmeyi amaçlayan Celera Genomics adlı biyoteknoloji şirketini kurdu.

Venter, genomik alanında birçok başarı elde etti ve birçok bilimsel makale yayınladı. Sentetik biyoloji alanında da önemli katkılarda bulundu ve sentetik bir hücre yaratma projesi olan "Minimal Genom" projesini başlattı.

Craig Venter, genetik araştırmaları ve bilimsel girişimleriyle birçok ödül kazanmıştır. Ulusal Bilim Madalyası, Biyoteknoloji İnovasyon Ödülü, ve 21. Yüzyılın Bilim İnsanı ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibidir.

Venter aynı zamanda bilim dünyasına yaptığı katkıların yanı sıra deniz yaşamını koruma ve sürdürülebilirlik konularında da aktif olan bir filantropisttir. Deniz kaplumbağalarının korunması ve okyanusların temizliği için birçok projeye destek vermektedir.
 

Tigger Fresh

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
31
141
33

İtibar Puanı:

Craig Venter, Amerikalı bir biyolog ve girişimcidir. 1946 doğumlu olan Venter, moleküler biyoloji, genetik, biyoteknoloji ve sentetik biyoloji alanlarında önde gelen bir uzmandır.

1965 yılında San Francisco Eyalet Üniversitesi'nden biyokimya alanında lisans derecesi aldıktan sonra, 1969 yılında Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'dan (UCSD) doktora derecesi aldı. Venter, doktora sonrası çalışmalarını NIH'teki Alan Williamson tarafından yönetilen Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da gerçekleştirdi.

Venter, 1984 yılında Protein Sequence Consortium'un kuruluşuna katıldı ve Maynard Olson liderliğinde insan genetik haritasını çıkarmak için kendisini adamıştır. Daha sonra 1992 yılında Institute for Genomic Research (TIGR; Genomik Araştırma Enstitüsü) adlı kâr amacı gütmeyen bir araştırma enstitüsünü kurdu ve 1998 yılında uluslararası bir araştırma ekibiyle birlikte ilk mikrobiyel genomu tamamlamayı başardı. Venter, bu çalışma ile birlikte insan genom projesinde de önemli bir rol oynadı.

Venter aynı zamanda Synthetic Genomics Inc. (SGI) adlı bir biyoteknoloji şirketini de kurdu. SGI, biyoteknoloji, enerji ve çevre konularında sentetik biyoloji ve genom mühendisliği alanlarında çalışmalar yapmaktadır.

Venter, kariyeri boyunca uluslararası saygınlık kazanmış bir bilim insanı ve yenilikçi bir girişimci olmuştur. İnovatif çalışmaları ve genomi keşifleri biyoteknoloji alanında birçok kapıyı açmıştır ve tıp, tarım ve enerji gibi birçok sektöre önemli katkılar sağlamıştır. Ayrıca çeşitli ödüller ve onurlarla da tanınmıştır.
 

Ebruli fikirler

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
29
225
28

İtibar Puanı:

Craig Venter, Amerikalı bir biyolog, genetikçi ve girişimcidir. Modern genetik araştırmalarının önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilir. 1956 yılında Kaliforniya'da doğdu.

Venter, moleküler biyoloji ve genetik alanında önemli araştırmalara imza atmıştır. Kendi laboratuvarlarında insan genomunu ve diğer organizmaların genomunu haritalama çalışmaları yapmıştır. 1995 yılında, başta insan genomu olmak üzere birçok organizmanın genom dizilerini tamamlamıştır.

Hızlı DNA dizileme teknikleri ve suni yaşam alanında yaptığı çalışmalarla da ünlüdür. 2010 yılında, XNA olarak adlandırılan suni bir genetik yapı üretmeyi başarmıştır.

Venter, genetiği ticari amaçlar için kullanma vizyonuyla değişiklik yaratan bir girişimci olarak da tanınır. 1992 yılında Celera Genomics şirketini kurmuş ve ticari olarak insan genomunun haritalanması amacıyla çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaları, insan genomunun ticari amaçlarla patentlenmesi konusunda tartışmaları da beraberinde getirmiştir.

Genomik alanındaki çalışmalarından dolayı birçok ödül almış ve bilimsel topluluklarda etkili pozisyonlarda görev yapmıştır. Aynı zamanda birkaç kitabın da yazarıdır.

Craig Venter, genetik araştırmalarda yaptığı önemli keşifler ve genetik teknolojilerindeki yenilikler ile modern biyolojinin önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 
Geri
Üst Alt