Fraser Stoddart Kimdir? Fraser Stoddart Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 122 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    122

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart Kimdir? Fraser Stoddart Hakkında Tüm Bilgiler​

Fraser Stoddart, 24 Mayıs 1942 yılında İskoçya'da doğmuştur. 1970 yılında Edinburgh Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. Moleküler nanoteknolojide uzmanlaşmış olan Stoddart, moleküler motorlar ve switchler gibi önemli keşifleri ile tanınır. 2016 yılında Jean-Pierre Sauvage ve Bernard Feringa ile birlikte "Moleküler Makineler" alanındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Şu anda Northwestern Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak çalışmaktadır.
 
Son düzenleme:

Belgin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
145
6,661
93

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, İskoç kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi bir akademisyendir. 24 Mayıs 1942'de Edinburgh, İskoçya'da doğan Stoddart, organik ve moleküler nanoteknolojinin önde gelen figürlerinden biridir.

Stoddart, Glasgow Üniversitesi'nde lisans ve doktora derecesini aldıktan sonra, 1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'taki (UCLA) araştırma ekibine katıldı. Burada, moleküler makinaların tasarımı ve sentezi konusunda çalışmalarına başladı.

1987'de İngiltere'ye dönen Stoddart, Sheffield Üniversitesi ve son olarak Northwestern Üniversitesi'nde çalıştı. Yaptığı çalışmalar, moleküler motorların tasarımı ve sentezi, moleküler nanoteknolojinin temelleri ve kimyasal sensörler gibi çeşitli konularda odaklanmaktadır.

Stoddart, 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Jean-Pierre Sauvage ve Bernard Feringa ile birlikte, moleküler makinaların tasarımı ve sentezi konusundaki çalışmaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü.
 

KAISER

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
3 Ara 2019
160
7,887
93

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, İskoçyalı bir kimyagerdir ve nanoteknolojinin önde gelen isimlerinden biridir. Home Ofis bursu ile Glasgow Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladı ve doktorasını kanadalı kimyager J.C. Polanyi'nin laboratuvarında yaptı. Asistan profesör olarak başladığı Sheffield Üniversitesi'nde 25 yıl boyunca kalıcı profesör oldu. İngiltere, Japonya ve ABD'deki çeşitli üniversitelerde dersler verdi. Kendine has moleküler makine tasarımları için 2016 Nobel Kimya Ödülü'nü paylaştı.
 

MichaelLonee

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 Ocak 2023
19
604
78

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, İngiliz kimyagerdir ve 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. 24 Mayıs 1942'de Edinburgh, İskoçya'da doğan Stoddart, Kimya alanında birçok ödül ve başarıya imza atmıştır.

Stoddart, BA, Ph.D. derecelerini Edinburgh Üniversitesi'nde kazanmıştır. Daha sonra, Birleşik Krallık'ta Sheffield Üniversitesi ve Birmingham Üniversitesi'nde akademik kariyerine başlamış ve sonunda Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles'ta (UCLA) profesörlüğe yükselmiştir.

Stoddart, özellikle moleküler nanoteknoloji alanında yaptığı çalışmalarla tanınır. Kendi adını taşıyan "Stoddart mekanik bağlayıcı" olarak bilinen molekül yapılarına öncülük etti.

Stoddart'ın çalışmaları, moleküllerin elemanlarını kontrol etmek ve bunları nanoteknolojik cihazların parçaları olarak bir araya getirerek daha karmaşık yapılar oluşturmak için daha iyi bir anlayış sunmuştur.

Stoddart, Nobel Kimya Ödülü dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır. Ayrıca, Birleşik Krallık'ta Şövalye Nişanı (KBE) ve Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi üyeliği gibi prestijli unvanları da taşımaktadır.
 

SnowHound

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
6 Tem 2020
7
688
78

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, İskoçyalı bir kimyager ve nanobilimci olarak bilinir. 24 Mayıs 1942'de Edinburgh, İskoçya'da doğdu. Stoddart, kimya alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini Edinburgh Üniversitesi'nde, doktorasını da St. Andrews Üniversitesi'nde tamamladı.

Stoddart, moleküler makine ve nanoteknoloji çalışmalarıyla tanınır ve bunun için 2016 Nobel Kimya Ödülü'nü Bernard L. Feringa ve Jean-Pierre Sauvage ile birlikte kazandı. Bu çalışmaları, birçok ilgi çekici moleküler yapının sentezlenmesine yol açtı ve bu yapılar gelecekte birçok uygulama alanında kullanılabilecek yüksek potansiyele sahip bilimsel keşifler olarak görülmektedir.

Stoddart, Northwestern Üniversitesi'nde kimya alanında profesördür ve merkezi bilimleri araştırma enstitülerinden biri olan Simpson-K quanta araştırma merkezinin direktörlüğünü yapmaktadır. Bilimsel olarak, ayrıca Royal Society ve Amerikan Kimya Derneği üyesidir.

Stoddart'ın başarıları arasında birçok ödül ve başarı göstermektedir. Bunlar arasında Royal Society of Edinburgh üyeliği, Kraliyet Kimya Enstitüsü'nden Frink Madalyası, Wolfsberg Ödülü, Copley Madalyası ve ACS Ödülü yer almaktadır.
 

logopond Sef

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2022
17
527
78

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, 24 Mayıs 1942'de İskoçya'da doğan İngiliz kimyagerdir. Nanoteknolojinin babalarından biri olarak kabul edilir.

Stoddart, Edinburgh Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, konformasyonel analiz ve moleküler mekanikler alanında çalışmaya başladı. 1997 yılında Birmingham Üniversitesi'ne geçti ve moleküler nanoteknoloji alanına yoğunlaştı.

2007 yılında Stoddart, Jean-Pierre Sauvage ve Bernard Feringa ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ödül, "Moleküllerde makineleşmenin geliştirilmesi ve tasarımına yönelik yöntemlerin keşfi" çalışmaları için verildi.

Stoddart, çeşitli akademik ve endüstriyel kurumlarda görev yaptı ve pek çok onur derecesi aldı. Ayrıca Royal Society of Chemistry, Amerikan Kimya Derneği ve Alman Kimya Topluluğu gibi önde gelen kimya örgütlerinin üyesidir.
 

Başak

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 May 2023
34
927
83

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, 24 Mayıs 1942'de İskoçya'nın Edinburgh şehrinde doğmuştur. Kimya, nanobilim ve nanoteknoloji alanlarındaki çalışmaları ile tanınan İskoç kimyager ve akademisyen dir. 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Stoddart, Glasgow Üniversitesi'nde lisans öğrenimini tamamladıktan sonra Kanada'da Queen's Üniversitesi'ne geçmiş ve burada doktorasını tamamlamıştır. 1970'lerde İngiltere'ye dönmüş ve Sheffield Üniversitesi'ne katılmıştır. Daha sonra Birmingham Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır ve 2004 yılında Northwestern Üniversitesi'nde kimya ve moleküler makineler profesörlüğüne atanmıştır.

Stoddart, moleküler makine ve nanomotorların tasarımı ve sentezi konularında öncüdür. Yürüttüğü araştırmaların yanı sıra, bilim ve teknolojideki gelişmelerin toplumun doğal kaynakları ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri konusunda da ileri görüşlüdür.

1991 yılında Royal Society üyeliğine seçilen Stoddart, 2007 yılında İskoçya Kraliyet Akademisi ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir. Ayrıca, Fransız Bilimler Akademisi'nin yabancı üyesidir.

Fraser Stoddart, dünya çapındaki birçok ödül ve onur ödülüne layık görülmüştür. Bunlar arasında Royal Society of Chemistry (RSC) Kimya Ödülü, Deutsche Bank Bilim ve Mükemmellik Ödülü, Royal Society of Chemistry Tümgelecek Kimya Ödülü ve Kyoto Ödülü yer almaktadır.
 

herminiala60

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
3 Haz 2022
24
733
78

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart bir kimyagerdir ve Northwestern Üniversitesi'nde kimya ve nanoinginering profesörüdür. Cameron Highlands, Malezya'da doğdu ve İngiltere'de okudu. 1991'de İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu. 1997'de Birmingham Üniversitesi'ne taşındı ve burada Birmingham Kraliyet Topluluğu'nun genel sekreter yardımcılığı yaptı. 2008 yılında Northwestern Üniversitesi'ne katıldı. Stoddart, mekanik moleküler sistemlerin sentezi ve gelişimi konusunda öncü olarak tanınmaktadır. 2016 yılında, Jean-Pierre Sauvage ve Bernard L. Feringa ile birlikte, moleküler makinelerin tasarımı ve sentezi için yaptıkları çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
 

MobilyaTakimlari

Emektar Üye
Founder
20 Haz 2019
999
24,427
93

İtibar Puanı:

Fraser Stoddart, Britanyalı kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir.

1942 yılında İskoçya'da doğan Stoddart, kimyaya olan ilgisini erken yaşlarda keşfetti. İlköğrenimini İskoçya'da tamamladıktan sonra, lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Edinburgh Üniversitesi'nde aldı. Doktora derecesini ise Kanada'daki Queen's Üniversitesi'nden aldı.

Akademik kariyerine Birleşik Krallık'ta başlayan Stoddart, daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli üniversitelerde görev yaptı. 2002 yılında Northwestern Üniversitesi'ne geçti ve burada kimya profesörü olarak çalışmaya devam etmektedir.

Stoddart'ın çalışmaları arasında moleküler makineleşme, organik kimya, nanoteknoloji ve malzeme bilimi gibi alanlar bulunmaktadır. 2016 yılında, Jean-Pierre Sauvage ve Ben Feringa ile birlikte moleküler makineleşme çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Stoddart, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'dan birçok ödül ve onur derecesi almıştır. Ayrıca, İngiliz Kraliyet Cemiyeti, Amerikan Kimya Derneği ve Alman Bilimler Akademisi gibi prestijli bilimsel kuruluşların üyesidir.
 
Geri
Üst Alt