Füzyon enerjisi nasıl elde edilir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 53 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    53

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Füzyon enerjisi nasıl elde edilir?

Füzyon enerjisi, atomların birleşmesiyle oluşan enerji türüdür. Bu işlem, yüksek sıcaklık ve basınç altındaki hidrojen atomlarının birleşmesiyle gerçekleşir. Dünya'da şu anda kullanılan füzyon enerjisi teknolojisi, Tokamak adı verilen bir reaktörde çalışır. Bu reaktörde, plazma adı verilen yüksek sıcaklıkta ve yoğunlukta hidrojen gazı elektromanyetik kuvvetlerle tutulur ve birleşme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında açığa çıkan enerji, elektrik enerjisi olarak kullanılır. Ancak henüz füzyon enerjisi teknolojisi için yeterli derecede verimli ve kullanışlı bir yöntem oluşturulabilmiş değil.
 
Son düzenleme:

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,375
113

İtibar Puanı:

Füzyon enerjisi, uzun yıllardır araştırmaları süren bir enerji kaynağı olmasına rağmen, henüz pratikte "sürdürülebilir" ve "verimli" şekilde kullanılabilecek bir yöntem oluşturulamamıştır. Bu durumun ana nedenleri arasında, füzyon enerjisi üretimi ve sürdürülmesinin oldukça zor teknik gereklilikleri yer almaktadır. Bununla birlikte, füzyon enerjisi teknolojisi geliştirilmesinde son yıllarda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, füzyon enerjisi nükleer enerji gibi radyoaktif atıklar üretmez ve bu nedenle çevre dostudur. Ayrıca deniz suyundan kolaylıkla elde edilebilen Tritiyum ve Deuteriyum gibi yakıtların kullanılması sayesinde, enerjinin sınırsız bir kaynağına sahip olmak mümkündür. Füzyon enerjisi üretimi sırasında ortaya çıkan nötronlar sayesinde, radyoaktif izotoplar üretilse de bunlar çok kısa ömürleri nedeniyle çevreye zarar vermezler.

Teknik sorunlara gelecek olursak, en temel sorunlardan biri füzyon plazmasının stabil tutulmasıdır. Plazma, yüksek sıcaklık, basınç ve manyetik alanlar sayesinde tutulur ancak bu koşulların sağlanması oldukça zorlayıcıdır. Füzyon plazmasının korunması için gereken manyetik alanları sağlamak da oldukça zor teknik gereklilikleri beraberinde getirir. Ayrıca, füzyon sırasında açığa çıkan enerjinin toplanması ve kullanılması da oldukça önemli teknik sorunlardan biridir.

Bununla birlikte, son yıllarda füzyon enerjisi teknolojisi geliştirmek için çalışan pek çok ülke ve araştırma merkezi bulunmaktadır. Yeni malzemeler, teknikler ve düzenekler kullanılarak, füzyon enerjisi üretimi ile ilgili birçok sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Örneğin, ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) adı verilen uluslararası bir proje, füzyon enerjisi üretmek için gerekli koşulları sağlayacak bir reaktör inşa ederek, füzyon enerjisi teknolojisi geliştirilmesine katkıda bulunmak için çalışmaktadır.

Sonuç olarak, füzyon enerjisi potansiyel olarak sınırsız bir enerji kaynağıdır ve çevre dostudur. Ancak henüz pratikte kullanışlı bir yöntem oluşturulamamıştır. Füzyon enerjisi teknolojisi geliştirilmesi için pek çok çalışma yapılmaktadır ve ilerleyen yıllarda bu teknolojinin kullanışlı hale gelmesi beklenmektedir.
 

Ankara

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
28 Kas 2019
19
1,215
78
Ankara

İtibar Puanı:

Füzyon enerjisi, atom çekirdeklerinin birleşmesi sonucu ortaya çıkan enerjidir. Bu enerji, yüksek sıcaklık ve basınç gerektiren nükleer füzyon reaksiyonlarının gerçekleştirilmesi ile elde edilir. Düşük yoğunluktaki hidrojen veya helyum gazı yüksek sıcaklık ve basınç altında birleştirilerek daha yoğun bir element oluşturulur. Bu işlem sırasında, atomlar arasındaki kuvvetler enerjiye dönüşür ve füzyon enerjisi açığa çıkar. Bu süreçte güneş gibi yıldızlarda olduğu gibi, yakıtın yanması için yüksek sıcaklık, basınç ve yoğunluk gerekmektedir.
 

Aynur1999

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
29 Kas 2019
68
3,274
83
İstanbul

İtibar Puanı:

Füzyon enerjisi, atomların birleşmesiyle elde edilen bir enerji türüdür. Genellikle hidrojen, deuterium ve trityum gibi hafif elementler, yüksek sıcaklık ve yoğun basınç altında birleştirilir.

Füzyon enerjisi, güneşte olduğu gibi yüksek sıcaklık ve yoğun basınç gerektiren işlemlerle elde edilir. Dünya üzerinde füzyon enerjisi ilk kez Nükleer Füzyon Enerjisi programları kapsamında araştırılmıştır. Füzyon enerjisinin elde edilmesi, son derece yüksek derecede sıcaklıkta gerçekleşir ve bu nedenle genellikle plazma denilen sıcak gazların oluşumuna neden olur. Plazma, neredeyse tüm elementlerin neredeyse maksimum sıcaklıklarda ya da yüksek enerjili koşullarda ortaya çıktığı bir haldir.

Füzyon reaktörleri, hidrojen-çekirdekleri birleştirebilen, yani kaynaklı bir enerji üretme süreci yoluyla ısı ve elektrik enerjisi elde etmek için tasarlanmıştır. Füzyon, temel olarak atom çekirdeklerinin bir araya gelmesi ve birleşerek daha ağır bir çekirdeğe dönüşmesi işlemidir. Bu enerjideki anahtar, çekirdekler arasındaki çekim kuvvetinin kendi ağırlığı altında farklı bir nükleer tepkime sonucu, büyük bir enerji açığa çıkarabilecek kadar yüksek sıcaklıkta olmasıdır.
 

JerryRag

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
6 Haz 2022
26
783
78

İtibar Puanı:

Füzyon enerjisi, iki hafif çekirdeğin birleşerek daha ağır bir çekirdek oluşturması ve bu süreçte büyük miktarda enerjinin açığa çıkmasıdır. Bu süreç, Güneş'te de gerçekleşmektedir. Ancak, bu enerjinin elde edilmesi için korumalı ve kontrol edilen bir ortam oluşturmak gerekmektedir.

Füzyon enerjisi, plazma adı verilen yüksek sıcaklıkta ve yüklü parçacıkların yer aldığı ortamlarda elde edilir. Plazma, normal gazların aksine çok yüksek sıcaklıklarda (milyonlarca derece) muhafaza edilerek nötronların çarpışması ile enerji açığa çıkar.

Bu amaçla, füzyon enerjisi elde etmek için iki ana yöntem kullanılmaktadır: Manyetik konfinement ve lazerlerle tetikleme. Manyetik konfinement, plazmayı manyetik alanlarla sıcak tutarak kontrol etmeyi sağlar ve bu yöntem genellikle TOKAMAK adı verilen bir device üzerine kurulur. Lazerlerle tetikleme ise, lazer ışınları sayesinde plazmayı ısır ve parçacıkları kontrollü şekilde birleştirerek füzyon gerçekleştirir.

Ancak, bu teknolojiler henüz yeterince geliştirilmediği ve maliyetli oldukları için füzyon enerjisi hala geliştirilmekte olan bir enerji kaynağıdır.
 
Geri
Üst Alt