Gertrude B. Elion Kimdir? Gertrude B. Elion Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 47 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    47

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Gertrude Belle Elion (23 Ocak 1918 - 21 Şubat 1999), Amerikalı bir biyokimyagerdir. Nobel Ödülü sahibi Elion, farmakolojik ajanlar ve antiviral ilaçlar geliştirmesiyle tanınır.

Elion, 23 Ocak 1918'de New York City'de Polonya Yahudisi göçmen bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Hunter College'da aldığı lisans derecesinden sonra New York Üniversitesi'nde biyokimya alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Elion, 1944'te Burroughs Wellcome & Company'de (şimdi GlaxoSmithKline) araştırmacı olarak çalışmaya başladı ve burada farmakolojik ajanlar geliştirmek için çalışmaya başladı. Kanser, herpes ve HIV / AIDS gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların geliştirilmesinde büyük katkısı vardır.

1988'de Elion, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü, George Hitchings ve Sir James Black ile birlikte, yeni ilaçların keşfedilmesindeki çalışmaları nedeniyle kazandı.

Elion, yaptığı çalışmalarla birçok ödül kazandı ve 1991'de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George H. W. Bush tarafından Ulusal Bilim Madalyası'yla onurlandırıldı.

Elion, 21 Şubat 1999'da North Carolina'da yaşamını yitirdi.
 

Çanakkale

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
9
1,308
78
Çanakkale

İtibar Puanı:

Gertrude B. Elion, Amerikalı bir biyokimyacı ve Nobel ödülü sahibi bir ilaç araştırmacısıydı. 23 Ocak 1918'de New York'ta doğdu ve 21 Şubat 1999'da öldü. Kariyeri boyunca, ilaçlar için yeni bir yaklaşım olan rasyonel ilaç tasarımına öncülük etti.

Elion, Johns Hopkins Üniversitesi'nde biyokimya alanında lisans eğitimi aldı. Daha sonra, Burroughs Wellcome şirketinde araştırmacı olarak çalıştı ve burada ilaçların geliştirilmesine yönelik önemli özgün katkılarda bulunan bir dizi ilaç keşfetti. İlaçlar arasında, bağışıklık sistemini baskılayan antienflamatuar ilaçlar, lösemi tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçlar ve gut ve romatizmal artrit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bulunmaktadır.

Elion, 1988 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülünü kazandı. İlaç araştırmalarına ve rasyonel ilaç tasarımına yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirildi. Elion ayrıca Amerikan bilim adamları arasında en yüksek ödül olan Presidential Medal of Freedom'a da layık görüldü.

Elion, ilaç araştırmalarına değerli katkılarda bulunan bir bilim insanıdır. Bugün hala kullanılan birçok ilacın geliştirilmesine katkıda bulunmuştur ve bu da insanların sağlıklı yaşamalarına yardımcı olmuştur.
 

Hayalperest

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
54
270
53

İtibar Puanı:

Gertrude B. Elion (23 Ocak 1918 - 21 Şubat 1999) Amerikalı bir biyokimyacı ve ilaç araştırmacısıdır. Özellikle ilaç geliştirme çalışmalarıyla bilinir ve birçok hayati hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.

Elion, New York'ta doğdu ve Hunter College'da kimya eğitimi aldı. Daha sonra New York Üniversitesi'nde biyokimya alanında master derecesi ve daha sonra Fizyoloji ve Farmakoloji alanında doktora derecesi kazandı. Kariyerine New York Hastanesi'nde çalışarak başladı.

Elion, yan etkileri ve toksisitesi düşük ilaçlar geliştirmeye odaklandı. Bu amaçla, nükleotit analoğu ilaçları kullanarak viral ve kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar geliştirdi. Araştırma çalışmaları sırasında 1988 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

Elion, AIDS, kanser, romatoid artrit ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların geliştirilmesine katkıda bulundu. Aynı zamanda ilaç endüstrisinde kadınların öncü rol oynamasını teşvik etti ve bilimsel araştırma ve keşiflerde cinsiyet ayrımcılığının önemini vurguladı.

Elion, bilimsel araştırmaları ve ilaç geliştirme çalışmalarındaki başarılarıyla birçok ödüle layık görüldü. 1991 yılında Amerikan Ulusal Teknoloji Madalyası'na layık görülen ilk kadın oldu. Elion, 1999 yılında New York'ta hayatını kaybetti, ancak çalışmaları ve mirası tıp bilimi ve ilaç endüstrisi için önemini korumaktadır.
 
Geri
Üst Alt