İngiliz Edebiyatında Neoklasisizm Dönemi Ne Zaman Başlamıştır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 53 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    53

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

İngiliz edebiyatında Neoklasik dönem 18. yüzyılda başlamış ve 19. yüzyılın başlarına kadar sürmüştür. Bu süre zarfında yazarlar, akıl, düzen ve kısıtlamayı vurgulayan klasik Yunan ve Roma edebiyatı ve sanatından büyük ölçüde etkilendiler. Bu dönem, önceki Barok döneminin gösterişli ve abartılı üsluplarından bir kopuşa işaret ediyor ve bunun yerine hem yazı stilinde hem de konuda sadelik, netlik ve mantığa odaklanıyordu.

En önde gelen neoklasik yazarlardan biri, "Essay on Man" ve "The Rape of the Lock" gibi eserleri neoklasik akıl, düzen ve denge değerlerini örnekleyen Alexander Pope idi. Bu dönemde yazan diğer yazarlar arasında Samuel Johnson, Jonathan Swift ve William Wordsworth yer alıyor.

Neoklasik edebiyat, aynı zamanda, zamanın Aydınlanma ideallerini yansıtan sosyal ve politik temalara odaklanma ile karakterize edildi. Yazarlar genellikle toplumlarının sosyal normlarını ve kurumlarını eleştirdiler ve reform ve ilerlemeyi savundular.

Genel olarak, neoklasik dönem, İngiliz edebiyatının gelişiminde önemli bir zamandı. Açıklığa, akla ve düzene yaptığı vurgu, 19. yüzyılın başlarında takip eden Romantik hareketin yolunu açtı. Daha sonraki edebi hareketler üzerindeki etkisiyle, neoklasizm bugün İngiliz edebiyatında etkili bir güç olmaya devam ediyor.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,373
113

İtibar Puanı:

Yukarıda belirtilenlere ek olarak, İngiliz edebiyatındaki neoklasik dönemin de şekilciliğe doğru bir kayma ve yazıda duygusallık ve tutkunun reddi ile işaretlendiğini belirtmekte fayda var. Neoklasik yazarlar, edebiyatın mantıklı ve rasyonel olması gerektiğine ve amacının sadece eğlendirmek yerine okuyucuyu eğitmek ve aydınlatmak olduğuna inanıyorlardı.

Ayrıca, neoklasik edebiyat genellikle antik Yunan ve Roma mitolojisinden ve edebiyatından ilham alır ve bu geleneklerdeki karakterler ve hikayeler, o zamanın yazarları için genellikle model veya ilham kaynağı olarak kullanılırdı. Klasik dünyaya olan bu odaklanma, sanat ve mimari gibi kültürün diğer yönlerine de yayıldı.

Neoklasik dönemin, akla ve düzene yapılan vurguyu sınırlı ve kısıtlayıcı olarak gören eleştirmenlerinin de eksik olmadığını belirtmek önemlidir. Romantik yazarlar duygu ve bireyciliği vurgulamaya ve neoklasik geleneğin katı biçimciliğinden kopmaya çalıştıklarından, 19. yüzyılın başlarında ortaya çıkan Romantik hareket, neoklasizme bir yanıt olarak görülebilir.

Genel olarak, İngiliz edebiyatındaki neoklasik dönem, önemli bir değişim ve gelişim dönemiydi ve etkisi bugün edebiyatta hala hissedilebilir.
 

XYZ Mobilya

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
1 Ara 2019
13
366
48

İtibar Puanı:

Neoklasisizm dönemi, İngiliz edebiyatında yaklaşık olarak 18. yüzyılın ikinci yarısında başlamıştır. Bu dönem, Augustan Dönemi olarak da adlandırılır ve 1714 ile 1789 yılları arasındaki dönemi kapsar. Bu dönemde, edebiyatta klasik tarzın yeniden canlanmasıyla karakterize olan birçok önemli yazar ortaya çıkmıştır. Bu yazarlar arasında Alexander Pope, Jonathan Swift, Samuel Johnson, Thomas Gray ve Jane Austen gibi isimler bulunmaktadır.
 

Dilşad10

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
15 Haz 2023
218
1,154
93

İtibar Puanı:

Neoklasisizm dönemi İngiliz edebiyatında 18. yüzyılda yerini almıştır. Tam olarak başlangıç tarihi olarak kabul edilen tarih ise 1660'dır. Bu yıl, İngiliz İç Savaşı'nın ardından monarşi yeniden kurulduğunda II. Charles'ın İngiltere kralı olarak tahta geçmesiyle birlikte İngiliz edebiyatında Restorasyon dönemi başlamıştır. Bu dönemden itibaren Neoklasisizm etkisi edebiyatta daha belirgin hale gelmeye başlamıştır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt