Jean-Pierre Sauvage Kimdir? Jean-Pierre Sauvage Biyografisi

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 123 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    123

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage Kimdir? Jean-Pierre Sauvage Biyografisi
Jean-Pierre Sauvage, 21 Ekim 1944'te Fransa'nın Paris şehrinde doğmuş bir kimyagerdir. Kendisi Nobel Kimya Ödülü sahibi bir bilim insanıdır.

Sauvage, Ecole Normale Supérieure de Saint-Cloud'da kimya alanında lisans eğitimi almıştır. Doktorasını 1971 yılında Louis Pasteur Üniversitesi'nden almıştır.

1991 yılında, Strasbourg Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak görev yapmaya başlamıştır. Sauvage, 2000 yılında Académie des Sciences'e seçilmiştir.

Sauvage, 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan üç bilim insandan biridir. Bu ödülü, moleküler makinelerin tasarımı ve sentezi alanındaki çalışmaları ve bu alanın moleküler nanoteknolojideki uygulamaları için almıştır.

Jean-Pierre Sauvage, moleküler nanoteknolojinin önde gelen isimlerinden biridir. Kendisi aynı zamanda, Fransız Kimya Derneği ve Amerikan Kimya Derneği üyesidir.
 
Son düzenleme:

Feriha

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
31 Mar 2023
40
1,803
83

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız kimyager ve profesördür. 1944 yılında doğan Jean-Pierre Sauvage, Strasbourg Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldı ve daha sonra aynı üniversitede araştırma görevlisi ve profesör olarak çalıştı. Sauvage, moleküler makine sistemleri konusunda dünya çapında tanınan bir bilim adamıdır.

Jean-Pierre Sauvage, 2016 yılında Bernard Feringa ve Sir J. Fraser Stoddart ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Araştırmaları, moleküler bilimlerde yeni bir alan olan moleküler makine sistemleri ve düzenlenmesi üzerinde yoğunlaşmıştır. Sauvage, çözelti içinde kimyasal reaksiyonlarda moleküler robotlar ve anahtar anahtar kilitleme ve kendi kendine montaj mekanizmaları gibi birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır.

Jean-Pierre Sauvage, akademik başarılarıyla birçok ödül kazanmıştır ve Royal Society of Chemistry, Chemical Society of France ve Alman Kimya Topluluğu gibi çeşitli kimya topluluklarının da bir üyesidir. Ayrıca, moleküler makine sistemleri alanındaki çalışmalarıyla birçok doktora tezine de danışmanlık yapmıştır.
 

Brandonfalry

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
10 Mar 2022
36
1,217
83

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 21 Ekim 1944'te Paris'te doğan Sauvage, Ecole Normale Supérieure'ün bir üyesi olarak eğitim aldı ve daha sonra Louis Pasteur Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. İsviçre'deki Basel Üniversitesi'nde araştırmacı olarak görev yaptı ve burada moleküler ve supramoleküler kimya alanında çalışmalar yaptı. 1983 yılında Strasbourg Üniversitesi'ne katıldı ve burada öğretim üyesi ve araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Sauvage, moleküler makine adı verilen ve küçük moleküllerin bir araya gelerek karmaşık yapılar oluşturduğu konusunda uzmanlaştı. Bu alandaki çalışmaları, kimyasal bağların kullanımıyla mekanik bir hareket yaratan moleküler makinelere yol açtı. Bu bilimsel gelişmeler, gelecekte nanoteknoloji ve insansız araç teknolojisi gibi birçok alanda faydalı olacak.

2016 yılında Sauvage, moleküler makinelerin tasarımı ve sentezi alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, bilimin sınırlarını genişleten ve insan hayatını geliştiren çalışmaları tanırlar. Jean-Pierre Sauvage, çalışmaları ile kimya ve bilimin dünyasına büyük katkılar sağlamış bir bilim adamıdır.
 

Yuzgec.Com 

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
135
4,205
93
www.Yuzgec.com

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 1944 yılında Fransa'nın Mulhouse şehrinde doğan Nobel ödüllü kimyagerdir. École normale supérieure de Saint-Cloud'da ve Louis Pasteur Üniversitesi'nde öğrenim gördü. 1969 yılında doktorasını tamamladı ve ardından İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nde araştırmacı olarak çalıştı.

1983 yılında Strasbourg Üniversitesi'nde profesör oldu ve 2009-2010 yıllarında üniversitenin kimya bölümü başkanlığını yaptı. Sauvage, moleküler makine konusunda yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. 2016 Nobel Kimya Ödülü, Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart ve Bernard L. Feringa'ya makromoleküler yöntemlerle kontrol edilebilen moleküler sistemler için verildi.

Sauvage, 1996 yılında Fransa Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Kendisi halen Strasbourg Üniversitesi'nde hocalık yapmaktadır.
 

JuliaTip

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Eyl 2020
16
1,476
78

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, kimyasal bağlar ve molekül topoloji alanlarında çalışmalarıyla bilinen Fransız kimyagerdir. 1944 yılında Vosges, Dounoux'de doğdu.

Sauvage, Strasbourg Üniversitesi'nde kimya alanında lisans derecesi aldıktan sonra, 1971 ve 1974 yılları arasında Strasbourg Üniversitesi'nde doktora yaptı. Ardından, 1974-1976 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu.

Sauvage, 1986'da Strasbourg Üniversitesi'nde profesör oldu ve 2010'da emekli olana kadar burada çalıştı. Molekül topolojisi alanında yaptığı çalışmalar, kimyasal bağların nasıl bağlandığını ve bir arada tutulduğunu anlamak için önemli bir araştırma alanıdır.

2016 yılında, Sauvage, molekül makinesi tasarımı ve sentezi için bir yöntem geliştirdiği için Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Sauvage, bu alanda diğer araştırmacılarla birlikte, moleküllerin hareketine dayalı karmaşık sistemler tasarlamak ve üretmek için molekül topolojisi prensiplerini kullandı.

Sauvage, Fransız Bilimler Akademisi ve Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi üyesidir.
 

Deva

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
178
5,679
93

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız kimyagerdir. 21 Ekim 1944'te Paris'te doğdu. Strasbourg Üniversitesi'nde lisans ve doktora derecesi aldıktan sonra, 1971 yılında Louisiana State University'de araştırmacı olarak çalışmaya başladı. 1981'de Strasbourg Üniversitesi'ne döndü ve burada profesör oldu.

Sauvage, moleküler makineleşme konusunda yaptığı çalışmalarla tanınır. 1983 yılında, daha önce yapılmayan bir işlemle, örgüsel moleküller arasında ilginç bir kristal oluşumunu bildirerek başarı kazandı. Moleküler makineleşme alanındaki çalışmaları, moleküler süreçlerin kontrollü bir şekilde tasarlanmasını ve manipüle edilmesini mümkün kılmıştır.

2016 yılında, Sauvage'nin moleküler makineleşme konusundaki çalışmaları, Bernard Feringa ve Fraser Stoddart ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Bu ödül, moleküler bilimlerinde bir devrim olarak adlandırılmıştır.
 

Edirne

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
51
2,259
83

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız kimyagerdir. 1944 yılında doğmuştur. Strazburg Üniversitesi'nde kimya mühendisliği eğitimi almış ve doktorasını 1971 yılında tamamlamıştır. Strazburg Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapmış ve 2009 yılında emekli olmuştur.

Sauvage, araştırmaları ve çalışmalarıyla kimya alanında birçok ödül kazanmıştır. 2016 yılında Jean-Pierre Sauvage, Britanyalı kimyager Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı kimyager Bernard L. Feringa ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu ödül, moleküler makine ismi verilen bir teknolojiyi geliştirdikleri için verilmiştir. Bu teknoloji moleküllerin mekanik hareketlerinin kontrol edilmesine olanak sağlar.

Sauvage, aynı zamanda Fransa Bilimler Akademisi ve Amerikan Kimya Derneği üyesidir. Kendisi aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi üyesi olan Prof. Dr. Ali Rıza Dinçkök ile çalışmıştır.
 

Hakan

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
42
2,609
83

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız kimyager ve akademisyen. 21 Ocak 1944'te Paris'te doğdu. Lisans eğitimini Strasbourg Üniversitesi'nde yapmış, doktorasını ise 1971 yılında Louis Pasteur Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

Sauvage, 1980'lerden beri moleküler makinaların tasarımı ve üretimi üzerine çalışmaktadır. 1983 yılında Strasbourg Üniversitesi'nde profesör olmuş, daha sonra 2009-2012 yılları arasında Université Louis Pasteur'de makromoleküler kimya bölümü direktörü olarak görev yapmıştır.

2016 yılında, Jean-Pierre Sauvage, Ben Feringa ve James Fraser Stoddart ile birlikte "moleküler makinelere yönelik tasarım ve sentez" alanındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Moleküler makinalar, kimyacıların çeşitli ürünlerin sentezlenmesinde kullanabilecekleri moleküler ekipmanlar olarak kullanılabilir.Ödülün yanı sıra, Sauvage ayrıca birçok ödül ve onur ödülü kazanmıştır.

Jean-Pierre Sauvage evli ve iki çocuk babasıdır ve halen Strasbourg Üniversitesi'nde emekli profesördür.
 

Wetahance

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 Haz 2021
31
1,218
83

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Nobel Kimya Ödülü kazanan Fransız kimyagerdir. Strazburg Üniversitesi'nde kimya alanında doktorasını tamamladıktan sonra, 1983 yılında Louvain Üniversitesi'ne katıldı. Daha sonra University of Strasbourg'da öğretim görevlisi ve araştırmacı olarak çalışmaya başladı. 2016 yılında, benzer araştırmalar yapan Bernard Feringa ve Sir J. Fraser Stoddart ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Sauvage, moleküler makine tasarımı ve sentezi alanında yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Kendi araştırma alanlarında 200'den fazla uluslararası yayını vardır.
 

Ali Asaf

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
1 Şub 2023
28
1,355
78

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız kimyagerdir. 21 October 1944 yılında dünyaya gelmiştir. Strazburg Üniversitesi'nde eğitim alan Sauvage, 1983 yılında doktorasını tamamlamıştır. Sonraki yıllarda Strazburg Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Sauvage, 2012 yılından itibaren eski öğrencisi J. Fraser Stoddart ile birlikte Northwestern Üniversitesi'nde çalışmaya başlamıştır.

Sauvage, moleküler bağlantıları ve kırılabilir moleküllerin kullanımını araştıran çalışmaları ile tanınmaktadır. 2016 yılında, hem Sauvage hem de Stoddart, Bern Feringa ile birlikte, makromoleküllerin tasarımı ve sentezi alanındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmışlardır.

Jean-Pierre Sauvage, birçok ödül ve onur ödülü kazanmıştır ve Royal Society, Fransız Bilimler Akademisi ve Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi üyesidir.
 

Vizzew

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Ağu 2022
22
629
78

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 21 Ocak 1944'te Fransız kentlerinden Paris'te doğmuştur. İlkokuldan başlayarak, liseye kadar eğitiminde her zaman başarılı bir öğrenci olarak göze çarpmıştır. Paris Üniversitesi kabul edildiği 1963 yılından itibaren moleküler kimya alanında çalışmalara başlamış ve kariyerine adım atmıştır. 1971 yılında doktorasını tamamlamıştır.

1983 yılında katrina-crown-eter moleküllerinin tamamlayıcı eşleşmesine ilişkin yaptığı çalışması, supramoleküler kimya alanında bir çığır açmıştır. Bu keşif, moleküler makine ve nanoteknoloji alanlarının gelişiminde büyük bir rol oynamıştır.

1991'de Louis Pasteur Üniversitesi'nde profesörlük unvanını elde eden Jean-Pierre Sauvage, 1994 yılında Strazburg Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak çalışmaya başlamıştır.

2016 yılında, Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart ve Bernard L. Feringa ile birlikte, "Moleküler Makineler: Tasarım ve Sentez" konulu çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmışlardır.

Jean-Pierre Sauvage, nanoteknoloji ve supramoleküler kimya alanında yaptığı çalışmalarla dünya genelinde birçok ödüle layık görülmüş ve saygın bir bilim insanı haline gelmiştir.
 

FrankCax

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Ocak 2023
17
516
78

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 21 Ocak 1944 tarihinde Fransa'da dünyaya gelen bir kimyagerdir. Kariyeri boyunca moleküler düzenleme alanında önemli çalışmalar yapmış ve 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Sauvage, kimya eğitimi aldığı Strasbourg Üniversitesi'nde lisans ve doktora derecelerini tamamladıktan sonra postdoktoral çalışmalar için ABD'ye gitti. Burada Columbia Üniversitesi ve Virginia Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. Daha sonra Strasbourg Üniversitesi'ne geri döndü ve burada öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Sauvage, moleküler düzenleme konusunda öncü bir araştırmacı olarak tanınmaktadır. Bu alanda yaptığı yenilikçi çalışmalar, makromoleküllerin yarı yarıya kesişen bir halka oluşturabilmesini sağlayan moleküler makinedeki molekül zincirleri temelinde yürütülmüştür. Bu çalışmalar, çevre dostu enerji kaynaklarının üretilmesinde ve biyolojik molekülün hareketine ilişkin temel anlayışın gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Sauvage, 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, "moleküler makine" olarak adlandırılan moleküler zincirlerin halka şeklinde düzenlenmesi alanındaki çalışmaları için verilmiştir. Sauvage, bu alandaki çalışmalarının ötesinde, kimya öğrencileri için temelleri oluşturan çeşitli öğreticiler hazırlamış, araştırma projeleri tasarlamış ve birçok öğrenci değişim programına katılmıştır.

Jean-Pierre Sauvage, kimya alanında gösterdiği olağanüstü başarıları ve inovasyonları ile dünya çapında tanınan bir uzmandır. Araştırmaları, bugünün ve yarının teknolojisi için temel belirleyici faktörlerden biridir.
 

Usbay

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
25
720
78

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, Fransız bir kimyagerdir. 21 Ekim 1944'te Paris'te doğdu. Kuramsal kimya ve moleküler sistemler üzerine çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Sauvage, 1967 yılında Ecole Normale Supérieure'den mezun oldu ve ardından Paris Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Daha sonra ABD'de, Harvard Üniversitesi'nde araştırmalarına devam etti.

1990'ların başında, Sauvage ve ekibi, organik moleküllerin birbirleriyle etkileşime girerek karmaşık moleküler yapılar oluşturabileceğini keşfettiler. Bu çalışmaları, moleküler makine olarak adlandırılan yapılarda ileriye yönelik bir adım oldu.

2016 yılında, Sauvage, moleküler makineler ile yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, moleküler sistemlerin tasarımı ve sentezi konusundaki öncü çalışmalarına verildi.

Sauvage, şu anda Strasbourg Üniversitesi'nde profesördür. Kendisi, Fransız Bilimler Akademisi, Amerikan Kimya Cemiyeti ve Royal Society of Chemistry üyesidir.
 

MutfakSırları

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
23
92
13

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 21 Ekim 1944 tarihinde Paris, Fransa'da doğan Fransız kimyagerdir. Organik kimya alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Sauvage, École Normale Supérieure'de eğitim aldıktan sonra, Louis Pasteur Üniversitesi'nde doktora yapmıştır. Doktora sonrası Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde araştırmalar yaptıktan sonra, 1971 yılında Louis Pasteur Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olmuştur.

Jean-Pierre Sauvage, moleküler makinaların geliştirilmesiyle ilgili yaptığı çalışmalarla büyük başarı elde etmiştir. 1983 yılında, Bülent İnanür've James Fraser Stoddart'ın da yer aldığı bir ekip ile birlikte, moleküler bağlar arasında mekanik hareketi sağladıkları bir moleküler makina yaratmıştır. Bu çalışma, moleküler makinalar alanında önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Sauvage, moleküler makinalar ve kimyasal bağlar üzerine çalışmalarıyla birçok ödül ve onur aldı. 2016 yılında, moleküler makinaların geliştirilmesi ve bu alandaki katkılarından dolayı, Bernard Feringa ve Sir Fraser Stoddart ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Jean-Pierre Sauvage, günümüzde Strasbourg Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
 

LezzetZamanı

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
13
62
13

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 21 Ekim 1944'te Paris, Fransa'da doğan bir Fransız kimyagerdir. Organik kimya, koordinasyon kimyası ve moleküler nanobilim alanlarında önemli çalışmalara imza atmıştır.

Sauvage, 1967 yılında Strasbourg Üniversitesi'nde doktora derecesini tamamlamıştır. Ardından 1971-1986 yılları arasında Louis Pasteur Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmıştır. 1994 yılında Strasbourg Üniversitesi'ne geri dönerek kimya bölümünde profesörlük yapmıştır.

Sauvage, zincir ve halka şeklindeki moleküller arasındaki kimyasal bağları kontrol etme ve moleküler makinaların sentezlenmesi konusunda öncü bir araştırmacıdır. 1983 yılında metal iyonları ile bağlanabilen zincir moleküllerini sentezlemek için tepkime koşullarını bulmuştur. Bu çalışması, moleküler elektriksel iletimde önemli bir rol oynayan moleküler kabloların temellerini atmıştır.

Sauvage, 2016 yılında Sir Fraser Stoddart ve Bernard L. Feringa ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Ödül, moleküler makinaların tasarımı ve sentezi alanındaki katkılarından dolayı verilmiştir. Bu çalışmalar, nanoteknolojide ve moleküler bilimde büyük bir ilerlemeye yol açmıştır.

Jean-Pierre Sauvage, 100'ün üzerinde bilimsel makaleye imza atmış ve birçok ödül ve onur üyeliği kazanmıştır. Moleküler nanobilim alanında yaptığı çığır açıcı çalışmalarıyla tanınan ve saygı duyulan bir bilim insanıdır.
 

ŞefinMutfakHikayeleri

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
21
65
13

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 21 Ekim 1944 doğumlu olan Fransız kimyacıdır. Strazburg, Fransa'da doğmuştur.

Sauvage, 1963 yılında Strazburg Üniversitesi'nde kimya eğitimine başlamış ve buradan 1967 yılında mezun olmuştur. Daha sonra 1970 yılında Strazburg Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır.

Kariyerine Strazburg Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak başlayan Sauvage, 1980 yılında profesör olmuştur. 1992 yılında Université Louis Pasteur'de profesör olarak görev almıştır. 2011 yılında Strazburg Üniversitesi'ndeki emeklilik tarihine kadar burada ders vermiştir.

Özellikle moleküler makine alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Sauvage, 1983 yılında sterarat ve sternar ile kaplı halka moleküllerini bir araya getiren ve kapanan bir zincir molekülü oluşturan bir moleküler makine tasarlamıştır. Bu çalışması, moleküler makine ve nanoteknoloji alanında önemli bir adımdır ve moleküler tasarım ilkelerinin belirlenmesine katkıda bulunmuştur.

Jean-Pierre Sauvage'in çalışmaları birçok ödül ve onurla taçlandırılmıştır. En önemli ödülü, 2016 yılında Fraser Stoddart ve Bernard L. Feringa ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'dür. Ayrıca Fransa'nın en yüksek sivil nişanı olan Légion d'honneur'e de layık görülmüştür.

Jean-Pierre Sauvage, moleküler bilimlerdeki yenilikçi çalışmalarıyla tanınan önemli bir kimyacıdır ve moleküler makine alanında yaptığı çalışmalar, bilim dünyasında büyük bir etki yaratmıştır.
 

Dilşad10

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
15 Haz 2023
218
1,154
93

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 1944 doğumlu bir Fransız kimyagerdir. Strazburg Üniversitesi'nde profesördür ve kimyasal bağları araştırmak üzerine çalışmaktadır. Sauvage, 2016 yılında Bernard L. Feringa ve Fraser Stoddart ile birlikte moleküler makine tasarımı ve sentezindeki çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Sauvage, kimyasal bağları kullanarak hareketli bileşikler ve moleküler makinalar geliştirmekte uzmandır. Araştırmaları, mekanik bağlantılar ve moleküler makinaların geliştirilmesine olanak sağlayarak yeni bilimsel ve teknolojik uygulamaların keşfedilmesini sağlamaktadır.

Jean-Pierre Sauvage'nin kabul gören en önemli çalışmalarından biri, moleküler mekanik bağlantılara dayanan kovalent organik-organik polimerlerin sentezidir. Bu çalışma, moleküler bir makine olarak işlev gören ve hareket edebilen bağlantılara sahip bir polimerin başarıyla üretilmesini sağlamaktadır.

Jean-Pierre Sauvage, kimya alanında birçok prestijli ödül kazanmış ve bilimsel topluluğun saygın bir üyesi olmuştur. O, moleküler makine tasarımı ve kimyasal bağların anlaşılması konusundaki çalışmalarıyla bilimin ilerlemesine önemli katkılarda bulunmuştur.
 

Dilşad10

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
15 Haz 2023
218
1,154
93

İtibar Puanı:

Jean-Pierre Sauvage, 1944 yılında Fransa'nın Paris şehrinde doğmuş bir kimyagerdir. Özellikle makromoleküler kimya alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Sauvage, 1971 yılında Strasbourg Üniversitesi'nden doktorasını tamamladıktan sonra bir dizi araştırma ve akademik görevde bulunmuştur. 1983 yılında Strasbourg Üniversitesi'nde profesör unvanını kazanmış ve burada Makromoleküler Kimya Laboratuvarı'nın direktörü olarak görev yapmıştır.

Sauvage, moleküler makramaçlar ve moleküler tutturucuların tasarımı ve sentezi konularında yaptığı önemli çalışmalarla bilinmektedir. Bu çalışmaları, moleküler makramaçlar üzerindeki kontrollü bağlama ve serbestleşme işlemlerini incelemekte ve bu moleküllerin dinamik ve fonksiyonel özelliklerini araştırmaktadır.

Sauvage, bu çalışmalarıyla birçok ödül ve onur kazanmıştır. 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Bernard L. Feringa ve Sir Fraser Stoddart ile birlikte kazanmıştır. Bu ödül, moleküler makinelerin tasarımı ve sentezi alanına yaptığı temel katkılardan dolayı verilmiştir.

Jean-Pierre Sauvage, halen Strasbourg Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Kendisi aynı zamanda Royal Society ve Amerikan Kimya Derneği gibi saygın bilimsel kuruluşların üyesidir.
 
Geri
Üst Alt