John Polanyi Kimdir? John Polanyi Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 93 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    93

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

John Polanyi, Kanadalı bir kimyager ve Nobel ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 23 Ocak 1929'da Almanya'nın Berlin şehrinde doğdu. Ailesi Macaristan'dan göç etmişti. İngiltere'de büyüdü ve burada eğitim gördü. 1952 yılında Manchester Üniversitesi'nden Kimya Mühendisliği bölümünden çift dalda birinci sınıf derecesiyle mezun oldu ve sonrasında lisansüstü eğitimini Kanada'da Toronto Üniversitesi'nde tamamladı.

Polanyi, 1974 yılında yaptığı çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Nobeli, gazların kimyasal tepkimelerindeki süreçleri analiz ederek, kimyada yeni bir alan açan "inhomojen kataliz" teorisini ortaya koyması nedeniyle aldı.

John Polanyi, araştırmaları ve bilimsel keşifleri için birçok ödül ve takdirle ödüllendirildi. Polanyi, bilimsel ve sosyal konularda aktif olarak çalışmalarına devam ediyor ve birçok araştırma kuruluşu ve organizasyonun danışmanlık görevlerini üstleniyor.
 

Bedizben

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 May 2020
24
4,545
78
İstanbul

İtibar Puanı:

John Charles Polanyi, Kanadalı bir kimyager ve Nobel Ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 23 Ocak 1929'da Almanya'nın Berlin şehrinde doğdu. Polanyi, babası Michael Polanyi'nin de bir bilim adamı olması nedeniyle bilim ve araştırmaya olan ilgisini genç yaşlardan itibaren keşfetmiştir.

Polanyi lisans eğitimini İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Doktorasını ise Toronto Üniversitesi'nde yapmıştır. 1952 yılında İngiltere Krallığı'ndan, 1953 yılında da Kanada vatandaşlığından onay alarak Kanada'ya yerleşmiştir.

Polanyi, kimya alanında yapmış olduğu çalışmalarla birçok kez ödüllendirilmiştir. En önemli ödül ise 1986 yılında kimya alanında Nobel Ödülü'dür. Polanyi, kimyasal reaksiyonların dinamiği konusuna odaklanmıştır. Yapmış olduğu çalışmalar ile birçok çağdaş kimyagerin ilham kaynağı olmuştur.

John Polanyi, Toronto Üniversitesi'nde kimya profesörlüğü yapmıştır. Ayrıca birçok uluslararası kurumda görev almış, Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü'nün başkanlığı dahil olmak üzere birçok görev yürütmüştür.

Polanyi, bilimsel çalışmalarının yanı sıra, nükleer silahlara karşı savaşan bir aktivist olarak da bilinir. 1983 yılında Kanada'nın nükleer silahları yasaklama anlaşması imzalaması konusunda çalışmalar yapmıştır.

Günümüzde John Polanyi emekli olmuştur. Ancak bilimin ve araştırmanın savunucusu olarak yaşantısını sürdürmektedir.
 

Geraldrarce

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
23 Ara 2022
15
450
48

İtibar Puanı:

John Polanyi, 23 Haziran 1929'da Almanya'nın Berlin şehrinde doğan Kanadalı bir kimyagerdir. En bilinen çalışmaları arasında kimya alanında yaptığı katkılar ve katalitik reaksiyonlar ile ilgili teorileri bulunmaktadır.

Polanyi, 1952 yılında Toronto Üniversitesi'nden mezun oldu ve ardından üniversitede araştırma yaptı. 1956 yılında ingiliz bilim adamı Cyril Hinshelwood ile birlikte yaptığı çalışmalar sonucu kimya alanında Nobel Ödülü'nü kazandı. Ayrıca 1976 yılında Kanada Bilim ve Teknoloji Ödülü'ne layık görüldü.

Polanyi, hem kimya alanında yapmış olduğu çalışmalarla hem de bilime ve teknolojiye yönelik yaptığı çabalarla tanınan bir bilim insanıdır. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını engellemeye yönelik uluslararası projelerde de önemli rol oynamıştır.
 

Marionub

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
17 Ara 2022
15
434
48

İtibar Puanı:

John Polanyi, Kanadalı bir kimyager ve Nobel Ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 23 Ocak 1929'da Berlin'de doğdu. 1952'de Victoria College, Toronto'da lisans eğitimini tamamladı ve ardından 1952'den 1954'e kadar İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nde yüksek lisans yaptı.

1955 yılında Kanada'ya dönen Polanyi, Toronto Üniversitesi'nde profesörlük yaptı ve 1984 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Polanyi, gaz fazındaki kinetik reaksiyonlar üzerine araştırmalarıyla tanınır ve yanma tepkimeleri ve atmosferik ozon üretimi gibi birçok alanda çalışmalar yürütmüştür.

Polanyi ayrıca bilim politikaları ve bilim eğitimi üzerine de çalışmalar yapmıştır. 1987-1994 yılları arasında Kanada Bilim Akademisi'nin başkanlığını yapmıştır.

Polanyi, bilimsel başarıları nedeniyle birçok ödül almıştır. Bunlar arasında Kanada Bilim ve Mühendislik Akademisi'nin Kraliyet Madalyası, Japon İmparatorluğu'nun Bahar Nişanı ve Kanada'nın En Yüksek Onur Ödülü olan Order in Canada'nın sahibi olması sayılabilir.

John Polanyi evli ve üç çocuk babasıdır ve hala aktif bir şekilde araştırmalarını sürdürmektedir.
 

Afife

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
1 Şub 2023
24
1,955
78

İtibar Puanı:

John Polanyi, 23 Haziran 1929'da Almanya'nın Berlin şehrinde doğan, Kanadalı fizikçi ve Nobel ödülü sahibidir. Anne ve babası, ünlü kimyager ve filozof Michael Polanyi ve erken fizyonun keşfiyle tanınan bir fizikçi olan Magda Elizabeth Polanyi'dir.

Erken yaşamı ve eğitim

Polanyi, 10 yaşında ailesiyle birlikte İngiltere'ye taşındı. Burada, eğitimini İngiltere'deki ünlü okullardan biri olan Manchester Grammar School'da tamamladı. Daha sonra, Toronto Üniversitesi'nde fizik eğitimi aldı ve burada sonradan uzun süre çalışacağı ve meslektaşları ile birlikte fizikte çığır açacak çalışmalar yapacağı Nobel ödüllü fizikçi Gerhard Herzberg'le çalıştı.

Kariyeri

Polanyi, 1952'de Toronto Üniversitesi'nde lisansüstü eğitime başladı ve daha sonra burada öğretim görevlisi, yardımcı doçent ve sonunda tam profesör oldu. Kariyerinin büyük bir bölümünde, kalori metodu kullanarak, gazların kimyasında önemli gelişmeler sağlayan meslektaşları ile birlikte çalıştı.

Polanyi, 1979'da Nobel Kimya Ödülü'nü, gazların yüzey kimyasını incelerken kullandığı özgün yöntemleri keşfettiği için kazandı. Bu yöntemler, nanoteknoloji ve katı hal fiziği gibi birçok alanda devam eden araştırmaların temelini oluşturdu. Polanyi ayrıca, nükleer silahların yayılmasını engelleyen bir uluslararası yasa olan 1995 Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın yapılmasına öncülük eden birçok nükleer silahsızlanma çalışmasında da yer aldı.

Polanyi, emekli olduktan sonra, çevre politikalarına, bilim eğitimine ve araştırmaların özelleştirilmesine karşı ciddi endişeler taşıdı ve bunlardan dolayı çözüm arayışlarını değişik platformlarda teşvik etti.

Sonuç

John Polanyi, çalışmaları ve katkıları ile tanınan ve üzerinde etkisi olan birçok alanda araştırmaların temelini atmış bir bilim adamıdır. Polanyi, bilimsel çalışmalarıyla birçok ödül ve onurlu unvan almış bir akademisyen olarak bilim camiasında saygın bir yere sahiptir.
 

Kokunhuzur

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
63
1,212
83

İtibar Puanı:

John Charles Polanyi, 23 Ocak 1929'da Almanya'nın Berlin kentinde doğan Macar-kanadalı bir kimyagerdir. Kuantum kimyası ve reaksiyon dinamikleri konularında uzmandır.

Polanyi, 1952'de University of Manchester'da kimya dalında lisans derecesini, 1954'te University of Toronto'da yüksek lisans derecesini, 1957'de British Columbia Üniversitesi'nde doktora derecesini aldı.

Polanyi, 1986 yılında Kuantum Kimyasında Nobel Ödülü'nü kazanmıştır. Ödülü, tepkime hızlarının ölçülmesi ve moleküllerin tepkimeleri sırasında hangi yolları izlediğinin anlaşılması konularında yaptığı öncü araştırmalar nedeniyle kazanmıştır.

Polanyi, aynı zamanda Toronto Üniversitesi'nde Kimya profesörü olarak görev yapmıştır. Birçok uluslararası bilimsel örgütün üyesidir ve birçok ödül ve şeref derecesi almıştır.

Polanyi, ayrıca nükleer silahların yayılmasının önlenmesi için çalışan uluslararası ve yurtiçi kuruluşların bir üyesidir ve barış ve güvenlik konularında da aktif bir şekilde çalışmaktadır.
 

Derya Arslan

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
32
268
53

İtibar Puanı:

John Polanyi, 23 Ocak 1929'da Almanya'da doğan Kanadalı bir kimyagerdir.

Polanyi, başarılı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Michael Polanyi, ünlü bir felsefeci ve bilim adamıydı. Almanya'dan ailesiyle birlikte önce İngiltere'ye, ardından 1944 yılında Kanada'ya göç ettiler.

John Polanyi, üniversite eğitimine Toronto Üniversitesi'nde başladı ve Kimya dalında lisans derecesi aldı. Daha sonra Kimya alanında uzmanlaşmak için Princeton Üniversitesi'ne gitti ve burada doktora derecesini tamamladı.

Polanyi, doktora sonrası araştırmalarını İngiltere'nin Oxford Üniversitesi ve Birmingham Üniversitesi'nde yapmıştır. Polanyi'nin çalışma alanı, kimyasal tepkimelerin dinamiği ve reaksiyon kinetiği üzerine olan araştırmalardır.

Polanyi'nin en önemli çalışmalarından biri, gaz fazı reaksiyonlarının moleküler dinamiğini incelerken kullanılan bir yöntem olan 'moleküler ışın' tekniğini geliştirmesidir. Bu çalışmasıyla Polanyi, gaz fazı reaksiyonlarının nasıl gerçekleştiği konusunda yeni anlayışlar elde etmiştir.

John Polanyi'nin çalışmaları, kimya ve fizik alanında birçok önemli keşfe ışık tutmuştur. Bu çalışmaları ve başarıları, ona 1986 yılında Kimya dalında Nobel Ödülü'nü kazandırmıştır. Polanyi, bu ödülü Ronald Norrish ve George Porter ile paylaşmıştır.

Polanyi, aynı zamanda sosyal konulara da ilgi duyan bir bilim insanıdır. Nükleer silahlanma konusunda aktif bir şekilde kampanyalar yürütmüş ve barışçıl nükleer enerji kullanımının teşvik edilmesi için çalışmalarda bulunmuştur.

John Polanyi, akademik kariyeri boyunca pek çok ödül ve onur belgesi almıştır. Halen Kanada Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak görev yapmaktadır.
 

Filizhan Arıkan

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
56
281
53

İtibar Puanı:

John Charles Polanyi (d. 23 Ocak 1929) Kanadalı fizikçi ve Nobel ödülü sahibi bir kimyacıdır. 1950'lerin sonunda hem tepkimelerin hızını ölçmek için geliştirdiği "lazer fotometrisi" yöntemiyle tüm dünyada ün kazanmıştır hem de gaz fazı reaksiyonlarında özgün deneyler yaparak katkılar sağlamıştır.

Polanyi, 23 Ocak 1929'da Berlin, Almanya'da doğdu. İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine ailesi Macaristan'a taşındı. Macaristan'da yetişerek burada kimya eğitimine başladı ve daha sonra doktora derecesini Kazinczy Ferenc adlı bir lisede tamamladı. Daha sonra Polonya'ya gitti ve Varşova Üniversitesi'nde kimya alanında yüksek lisansını tamamladı.

1952 yılında Kanada'ya göç eden Polanyi, Toronto Üniversitesi'nde araştırma kariyerine başladı ve özellikle gaz fazı reaksiyonları ve kimyasal tepkimelerin hızı üzerine çalışmalar yaptı. 1986 yılında diğer iki bilim insanı ile birlikte Kimya Nobel ödülü'nü kazandı. Bu ödül, katılma katsayıları ölçüm yöntemlerinin geliştirilmesi ve yüksek enerjili tepkime araştırmaları için verildi.

Polanyi, akademik çalışmalarının yanı sıra bilim politikaları ve nükleer silahsızlanma konularında da aktif olarak yer aldı. 1996 yılında Kanada Bilim ve Mühendislik Akademisi üyeliğine seçildi ve 2006 yılında Türkiye'deki Bilim ve Sanat Akademisi tarafından Onursal Üye unvanı verildi.

John Polanyi, yayınlanmış çok sayıda makale ve kitabın yazarıdır ve hala üniversitede dersler vermeye devam etmektedir. Onun çalışmaları, kimyanın temelindeki proseslerin anlaşılmasına ve kontrollü tepkimelerin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesine katkı sağlamıştır.
 

Hüseyin Tekin

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
50
306
53

İtibar Puanı:

John Polanyi, 1929 yılında Almanya'nın Berlin şehrinde doğan ve Kanadalı bir kimyacı olan bir bilim insanıdır. Polanyi, kimyasal kinetik ve reaksiyon mekanizması alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Polanyi, 1952 yılında Manchester Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, Kanada'ya taşınarak Toronto Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Daha sonra Harvard Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Polanyi, 1967 yılında yaptığı çalışmalar sayesinde, gaz fazındaki serbest radikallerin varlığını gösterdi ve bir dizi reaksiyon mekanizması üzerinde çalıştı. Bu çalışması, kimyasal reaksiyonların işleyişini daha iyi anlamamıza yardımcı oldu ve birçok endüstriyel sürecin etkinliğini artırmak için kullanılan katalizörlerin tasarımında büyük bir rol oynadı.

Polanyi'nin çığır açan çalışmaları, 1986 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasını sağladı. Nobel Komitesi, "kavramsal olarak yeni bir yöntem geliştirerek, serbest radikallerin reaktivitelerini canlandırmak" için Polanyi'ye bu ödülü verdi.

Polanyi, Nobel ödülünden sonra da aktif bir şekilde araştırmalarına devam etti ve birçok bilimsel makale yazdı. Ayrıca, bilim okullarında ve konferanslarda ders verdi, genç bilim insanlarına ilham verdi ve araştırmalarının topluma nasıl uygulanabileceği konusunda çalıştı.

John Polanyi, kimyasal kinetik ve reaksiyon mekanizması alanındaki çalışmalarıyla bilim dünyasında büyük bir etki bırakan bir bilim insanıdır.
 

Çetin Tekin

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
46
267
53

İtibar Puanı:

John Charles Polanyi, Kanadalı bir kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi bir bilim insanıdır. 23 Ocak 1929'da Berlin, Almanya'da doğmuş, ailesiyle birlikte 1933 yılında Kanada'ya göç etmiştir. Toronto Üniversitesi'nde kimya eğitimi alarak 1950 yılında lisans derecesini almıştır. Daha sonra çalışmalarına Oxford Üniversitesi'nde devam etmiş ve 1952 yılında doktorasını tamamlamıştır.

Polanyi, kimyasal tepkimelerin dinamiklerini araştırmak ve moleküler spektroskopi yöntemleri geliştirmek konusunda önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle, optik yöntemler kullanarak moleküllerin tepkime hızları ve enerji düzeyleri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Bu çalışmaları, kimyasal tepkime hızlarını anlama ve kontrol etme konusundaki temel bilgiyi sağlamıştır.

Polanyi, 1986 yılında Dudley Herschbach ve Yuan T. Lee ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Kazandıkları ödül, elementler arası tepkimelerin dinamiklerinin anlaşılmasında yaptıkları önemli katkılardan dolayı verilmiştir. Polanyi'nin çalışmaları, kimya alanında önemli bir çığır açmış ve daha sonra kimyasal tepkimelerin anlaşılması ve kontrol edilmesi için kullanılan yöntemlerin temelini oluşturmuştur.

John Polanyi, sadece bilimsel çalışmalarıyla değil, aynı zamanda nükleer silahların yayılmasını önlemeye yönelik çabalarıyla da tanınır. Kendisi nükleer silahlanmaya karşı açık bir şekilde tavır alarak, uluslararası silahsızlanma ve barışçıl amaçlar için nükleer teknolojilerin kullanılmasının teşvik edilmesi konusunda aktif olarak çalışmıştır.

Bugün, emekli olduktan sonra bile John Polanyi, bilimsel araştırmalar yapmaya ve genç bilim insanlarını desteklemeye devam etmektedir. Kendisi, hem bilimsel hem de sosyal sorumluluklarına verdiği katkılarla büyük bir saygı gören bir bilim insanıdır.
 

DüşünselKeskinlik

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
18
45
13

İtibar Puanı:

John Polanyi, Kanadalı bir kimyacı ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir. 23 Ocak 1929'da Almanya'nın Berlin şehrinde doğmuştur. Ailesi, Nazilerin iktidara gelmesi üzerine Macaristan'a göç etmiştir. John Polanyi, 1949 yılında Toronto Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldı ve burada doktorasını tamamladı.

Polanyi'nin çalışmaları, gaz fazında kimyasal reaksiyonların nasıl gerçekleştiği konusunda pioneermiş gibi, modern fizikokimya alanını dönüştüren önemli keşiflere yol açmıştır. Polanyi ve ekibi, 1967 yılında potansiyel enerji eşiğinin enerji seviyelerine oranıyla ilgili bir çalışma yapmışlardır. Bu çalışmaları, kimyasal tepkimelerde gerçekleşen enerji işlemlerini anlamada büyük bir ilerleme kaydetti ve kimyasal reaksiyon dinamiğinin anlaşılmasına katkıda bulundu.

John Polanyi, 1986 yılında Jean-Pierre Sauvage ve Yuan T. Lee ile birlikte Kimya alanında Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Polanyi, Nobel Ödülü'ne, gaz fazında reaksiyon hızlarını ve tepkimelerin mekaniksel koordinatlarını belirleme yöntemi olan "chemiluminescence metodu"nu geliştirdiği için layık görüldü.

John Polanyi, bugün emekli olmasına rağmen aktif bir akademisyen olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca Kanada Bilim ve Mühendislik Akademisi üyesidir ve bilimsel araştırmaları ve çalışmalarıyla tanınmaktadır.
 
Geri
Üst Alt