Krematoryumlarla İlgili Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 83 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    83

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Krematoryumlarla İlgili Yanlış Bilinenler Nelerdir?

1. Krematoryumlar kadavraları yakarak tamamen yok ederler: Bu doğru değil. Krematoryumların işlevi, ölü bedenleri yanan yüksek sıcaklıklarda yakmak ve amonyak gibi zararlı maddeleri filtreleyerek havaya salınan zararlı gazları azaltmaktır. Ancak, bu işlem sonunda geriye kemikler kalır ve bu kemikler öğütülüp yapılan işlemle beraber aileye teslim edilir.

2. Krematoryumlarda çalışmak psikolojik olarak zararlıdır: Bu yanlış bir inançtır. Krematoryumlarda çalışanlar, diğer mesleklerdeki işçiler gibi bir işleri olduğu için herhangi bir psikolojik stres yaşamazlar. Ayrıca çalışanlar, ölü bedenlere saygı duyduklarını ve onlara son saygılarını gösterdiklerini düşündüklerinden, bu işin manevi tatminiyle de karşılaşırlar.

3. Krematoryumlardaki işlemler vücudu kirletici maddelerle doludur: Bu yanlış bir iddiadır. Krematoryumlarda kullanılan tesisat ve ekipmanlar titizlikle temizlenir ve bakım yapılır. Ayrıca, kremasyonun başlaması için öncelikle mahzenlerde saklanan ölü bedenlerin özel bir işleme tabi tutulması gerektiğinden, herhangi bir enfeksiyon veya kirlilik riski minimize edilmiştir.

4. Krematoryumlar çevreye zararlıdır: Bu doğru değil. Modern krematoryumlarda kullanılan filtreler, birçok zararlı gazın havayı kirletmesini önler. Bu filtreler, özellikle amonyak ve zararlı toksik gazları yakalar ve sadece temiz hava bırakır. Ayrıca, krematoryumun genel verimliliği, çevreyi korumak için alınan gerekli önlemlerle desteklenir.

5. Krematoryumlar pahalıdır: Bu yanlış bir düşüncedir. Kremasyon, birçok avantajı olan uygun fiyatlı bir seçenektir. Bunlar arasında cenaze töreni organizasyonu ihtiyacının azalması, defter ve anıt mezar tasarımı ihtiyacının olmaması, daha küçük alan gerektirerek, taziye salonları, defterler ve mezar taşları maliyetinin ortadan kalkması sayılabilir.
 
Son düzenleme:

Abiye

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 Ocak 2022
23
913
78

İtibar Puanı:

1. Krematoryumlar çevreyi kirletir: Krematoryumlar, modern teknolojilerle donatılmıştır ve son derece kontrollü bir şekilde çalışırlar. Krematoryumlardaki filtreler, gaz emisyonlarının yüzde 99,9'unu tutar.

2. Krematoryumlar sadece ateşli cenazeler için kullanılır: Krematoryumlar, hem ateşli hem de ateşsiz cenazelerin yakılması için kullanılabilir.

3. Krematoryumlar tehlikelidir ve patlayabilir: Krematoryumlar, amacı dışında patlamaz ve hiçbir zaman patlamaz.

4. Krematoryumlarda yakılabilir her şey yakılabilir: Krematoryumların atıkların yakılması için değil, sadece insan bedenlerinin yakılması için tasarlandığını unutmayın.

5. Krematoryumlar, cenaze töreni için gerekli değildir: Krematoryumlar, cenaze töreni düzenlemek isteyen aileler için bir seçenek olabilir, ancak cenaze töreni için krematoryuma gitmek zorunlu değildir.

6. Kremasyon, cesedin tamamen yok olmasına yol açar: Kremasyon, cesedin tamamen yok olmasına yol açmaz, ancak ceset kül haline gelir. Bu nedenle, cenaze töreni düzenleme imkanıyla birlikte cenaze sahipleri, kül kalıntılarını saklayabilir.

7. Kremasyon daha maliyetsizdir: Kremasyon, bazı durumlarda defin maliyetlerinden daha ucuz olabilir, ancak bu her zaman böyle değildir. Kremasyon için ek hizmetler, ücretler, ürünler ve ekipmanlar gibi ek maliyetler de olabilir.

Genel olarak, modern krematoryumlar, çevre dostu, güvenli ve insanların tercihlerine, kültürel ve dini inançlarına uygun bir cenaze yöntemi sunmaktadır.
 

Safir

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
55
1,620
83

İtibar Puanı:

1. Cesetler yanarak tamamen yok olmazlar: Krematoryumda cesetlerin yakılıp küle dönüştüğü düşünülse de gerçekte tamamen yok olmazlar. Kremasyon sonrasında kalan küller, çoğunlukla kemik parçalarıdır ve kristalize fosfat ve kalsiyum içerir.

2. Krematoryumlar çevreye zararlıdır: Krematoryumların çevreye zararlı olduğuna dair birçok yanlış algı vardır. Ancak modern krematoryumlar, teknolojik olarak ileri seviyede olduklarından, emisyonları minimum düzeye indirirler ve çevreye zarar vermezler.

3. Kremasyon, sadece ateşle yakma işlemidir: Kremasyon sırasında cesetler sadece ateşle yakılmazlar. Krematoryumlar, yüksek sıcaklıkta yanma işlemi sırasında, özel fırınlar kullanırlar. Fırınlar, çelik kaplamalar ve yüksek performanslı ısı tüpleri ile donatılmıştır.

4. Kremasyon, kişinin sevdiğiyle vedalaşmasını engeller: Birçok insan, kremasyonun kişilerin sevdikleriyle vedalaşmasını engellediği düşüncesine inanır. Ancak bu doğru değildir. Kremasyon sonrası, yakınlarına bir anma töreninde veda etme fırsatı sunar ve birçok insan için önemli bir tercih olarak kabul edilir.

5. Krematoryumlar sadece ateşli cenazelere ev sahipliği yapar: Krematoryumlar sadece ateşli cenazelere ev sahipliği yapar diye bir yanılgı vardır. Ancak gerçekte kederli aileler, özellikle organ bağışında bulunanlar ve tıbbi araştırmalar için cesetleri bağışlayanlar da kremasyon hizmeti alabilirler.
 

BrianKip

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 Ocak 2023
46
1,268
83

İtibar Puanı:

1. Krematoryumlar ateş yakarak cesetleri yok ederler: Bu doğru değildir. Krematoryumlar, yüksek sıcaklıklara maruz bırakılarak oksijen yokluğunda yanma süreci gerçekleştirilerek işlem yaparlar. Ateş yakılmaz.

2. Krematoryumlar çevreye zarar verir: Krematoryumlar çevreye zarar vermez. Kolay kullanılan filtre sistemleri ve yasalar sayesinde emisyonlar ve çevre kirliliği minimum düzeyde tutulur.

3. Krematoryumlarda çalışanlar sağlık açısından risk altındadır: Krematoryumlarda çalışanlar, sağlık açısından risk altında değillerdir. Çok katmanlı sağlık ve güvenlik önlemleri alınır, çalışanlar yüksek sıcaklıklarda koruyucu kıyafetler giymek zorundadır.

4. Krematoryumlar sadece ateşe vermeyi içerir: Krematoryumlar daha şefkatli ve saygılı bir prosedürdür. Cesetler özel bir şekilde hazırlanır, cremation esnasında özenle muhafaza edilir ve yakınlarına saygı duymak için sakin bir ortamda kutlama törenleri düzenlenir.

5. Krematoryumların maliyeti çok yüksektir: Krematoryumların maliyeti, diğer defin seçenekleriyle kıyaslandığında önemli ölçüde daha düşüktür. Burada yapılacak tüm ücretler, önceden belirlenen bir fiyattan değerlendirilir ve önceden planlama seçenekleri son derece esnek bir şekilde tasarlanır. Ayrıca bu tip hizmetlere sağlanan fiyat promosyonları da göz önünde bulundurulabilir.
 

myrnaix3

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Tem 2022
30
843
83

İtibar Puanı:

1. Krematoryumlar sadece ateistler için kullanılır.

Bu yanlış bir algıdır. Krematoryumlar, din fark etmeksizin, tüm insanlara hizmet verir ve cenaze törenleri kremasyon yöntemiyle yapılabilir.

2. Kremasyon yapmak, bedenin yok olmasına neden olur.

Kremasyon işlemi sırasında, beden yanar ve küller küçük parçalara ayrılır. Ancak bu, insanın tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Kül parçaları, yakınlarının isteği doğrultusunda, cenaze töreni sonrasında toprak veya denize serpilir.

3. Kremasyon yapmak daha az saygı gösteren bir işlemdir.

Kremasyon ile ilgili olarak bazı insanlar, hala geleneksel defin yöntemlerinin daha saygılı olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu bir yanılgıdır. Kremasyon da birçok farklı kültürde kabul görüyor ve birçok insan için saygılı bir tören şeklidir.

4. Kremasyon yapmak, organ bağışı veya bilimsel araştırmalara katkı yapmayı engeller.

Kremasyon işlemi, organ bağışında bulunma veya bilimsel araştırmaya katkı sağlama gibi farklı seçenekleri ortadan kaldırmaz. Krematoryumlar, organ bağışı ve bilimsel araştırmalar için zaten özel düzenlemeler yapmaktadır.

5. Kremasyon yapmak, çevre dostu bir seçenek değildir.

Krematoryumların çevre dostu olmadığına dair bazı yanlış inançlar mevcuttur. Ancak modern krematoryumlar, çevre dostu teknolojiler kullanır ve atıkların doğru bir şekilde imha edilmesini sağlar. Bu nedenle kremasyon, alternatif defin yöntemleri kadar çevre dostu bir seçenek olabilir.
 

Cala

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 Haz 2022
43
1,334
83

İtibar Puanı:

1. Kremasyon işlemi insanlara ya da evcil hayvanlara uygulanırken yanıcı gaz ve duman çıkarır. Ancak modern krematoryumlar, ağaç kütükleri, mazot, doğal gaz ve benzeri malzemelerle çalışır ve bu işlem sırasında atmosfere zararlı gazlar salınmaz.

2. Krematoryumlarda yakılan insan vücudu küllere dönüşmez. Aslında, yaklaşık 3 kg ağırlığındaki insan vücudu yakıldığında yaklaşık 1 ila 1,5 kg küller kalır.

3. Krematoryumlar alevler içinde yakar ve cesedin yanmasına neden olurlar. Aslında, krematoryumlar yaklaşık 870-980 derece Celsius sıcaklıkta çalışırlar ve bu da cesedin yanmasına neden olur.

4. Krematoryumlar normalde ölüleri yakar. Ancak bazı durumlarda, tıbbi araştırma için insan vücutları da krematoryumlara gönderilebilir.

5. Krematoryumlar sadece bir kez kullanılır. Aslında, modern krematoryumlar birçok kez kullanılabilir ve tipik olarak birkaç saat aralıklarla bakım ve temizlik için kapatılır.
 

Uzbay

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
56
1,686
83

İtibar Puanı:

1. Krematoryumlar sadece ölüleri yakmak için kullanılır.
Bu yanlış bir bilgidir. Krematoryumlar aynı zamanda ölüleri yakarak kül haline getirirken, cenaze törenleri, anma törenleri ve diğer törenler için bir mekan olarak da kullanılabilir.

2. Kremasyon, geleneksel defin yöntemlerinden daha çevre dostudur.
Bu da yanlış bir bilgidir. Kremasyon, fosil yakıtlar kullanarak yüksek sıcaklıklara ulaşarak karbondioksit yayabilir ve kirlilik yaratabilir. Ayrıca, gömülmeye kıyasla toprak, su ve enerji tasarrufu sağlamaz.

3. Krematoryumlar insanların istediği her zaman ölü yakmasına izin verir.
Bu yanlış bir bilgidir. Krematoryumlar belirli düzenlemelere tabidir ve ölüm sertifikası, belediye izni veya diğer yasal belgeler ve prosedürler gerektirir.

4. Krematoryumlar, cesetleri yakarak hastalıkların yayılmasını önler.
Bu yanlış bir bilgidir. Kremasyon süreci çoğu virüs, bakteri veya hastalık etkenini yok etmez ve bunların yayılma riski devam edebilir. Bu nedenle, ölülerin kremasyonu, sağlık uzmanları tarafından önerilmeyen bir enfeksiyon önleme yöntemidir.

5. Krematoryumlar pahalıdır.
Bu yanlış bir bilgidir. Kremasyon, geleneksel gömüye kıyasla daha ucuz bir seçenek olabilir. Ancak, krematoryum hizmetlerinin maliyeti bölgeden bölgeye, ülkeye ve kremasyon hizmeti sağlayan kuruma göre değişebilir.
 

Vaha

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
51
1,543
83

İtibar Puanı:

1. Krematoryumda ceset yanar: Aslında, krematoryumda kişinin bedeni yakılmaz. Bunun yerine, ölen kişinin bedeni, ısı ve yakıt kullanarak yüksek sıcaklıklara ulaşan bir fırında kremasyon işlemine tabi tutulur.

2. Krematoryumun çevre için zararlı olduğu: Krematori işleminde oluşan gazlar özel filtrelerle tasfiye edilir. Bu filtreler, zararlı gazların atmosfere salınmasını önler. Böylece, krematoryumlar çevre için tamamen zararsızdır.

3. Kremasyon çok pahalıdır: Kremasyon, geleneksel defin yöntemine göre daha ucuzdur. Ancak, krematoryum maliyetleri farklılık göstermekle birlikte, diğer defin yöntemleri ile karşılaştırıldığında genellikle daha ucuzdur.

4. Krematoryumda defin yapılamaz: Krematoryumda cenaze sonrası defin yapmak mümkündür. Aileler, yakılan külleri alabilir ve cenaze yakınlarının istediği yere gömebilirler.

5. Kremasyon, cenaze töreni düzenlemek için uygun değildir: Kremasyon sonrası cenaze töreni düzenlemek mümkündür. Aileler, ölen kişinin anısına bir tören planlayabilirler ve krematoryumun yanı sıra diğer defin yöntemleri ile karşılaştırılabilir bir şekilde anılabilirler.
 

Orgun

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 Nis 2023
36
1,042
83

İtibar Puanı:

1. Krematoryumlar insanları yakmak için kullanılmaz:
Krematoryumlar, ölen insanların cenazelerini yakmak için kullanılan tesislerdir. Bazı insanlar, bu yöntemin vücudu yakmak için yapıldığına inanırlar, ancak tamamen yanlıştır.

2. Krematoryumlar ölüleri kokutur:
Krematoryumlar ölülerin yanması sırasında kötü bir koku yaymazlar. Bu tesisler tamamen kapalı olarak tasarlanmış ve havalandırma sistemleriyle donatılmıştır. Böylece, atık gazlar tamamen filtrelenir ve kontrol edildikten sonra atmosfere salınır.

3. Krematoryumlar çevreyi kirletir:
Önceden belirtildiği gibi, modern krematoryum tesisleri havalandırma sistemleri ile donatılmıştır. Bu, krematoryumdan çıkan gazların temizlenmesine izin verir ve bölge halkı için herhangi bir doğrudan tehlike oluşturmaz.

4. Krematoryumlar sadece belli bir dine mensup insanlar için uygundur:
Krematoryumlar insanların inançlarına ya da dini inançlarına bakmaksızın ölülerin yakılmasına izin verir. Bu tesisler, herhangi bir dine mensup olmayan, ulusal ya da etnik kökene sahip olan kişilerin cenazelerinin yakılması için de kullanılabilir.

5. Krematoryumlar maddi olarak yüksek maliyetlidir:
Krematoryumlarda, ölülerin yakılması için gerekli ekipmanın maliyetleri yüksek olmasına rağmen, bu tesisleri kullanmak, toplu olarak defneden daha uygun maliyetlidir. Bunun nedeni, toplu definde mezar giderlerinin yanı sıra, mezarlık bakımı ve diğer ilave giderlerin eklenmesidir.

6. Krematoryumlar, cesetleri kimyasal maddelerle muamele eder:
Cenaze evleri, cesetleri korumak için kimyasal maddeler kullanırken, krematoryumlar bu maddeleri kullanmaz. Krematoryumda, vücut sıcaklığı nedeniyle çıkan doğal balmumu yanmadığından, balmumu birikimi oluşabilir. Ancak, bu durum kimyasal maddeleri kullanma ile ilgili değildir.
 

Ayşenur Koçak

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
40
398
53

İtibar Puanı:

1. Krematoryumlarda cesetler yakılarak yok edilir: Bu yanlış bir inanıştır. Krematoryumlarda cesetlerin yakılmasıyla birlikte geriye kül kalır, ancak kalan kemikler ayrı bir işlemle öğütülerek toz haline getirilir.

2. Krematoryumdaki alevler insanların görebileceği kadar büyük ve etkileyici olur: Gerçekte krematoryumda kullanılan fırınlar çok yüksek sıcaklıklarda çalışır ve alevlerin büyük kısmı görülmez. Cesetlerin yakılması süreci genellikle kontrol altında yapılır ve dumanların doğru şekilde havalandırılması için kapalı bir sistem kullanılır.

3. Krematoryumlarda cesetler karışmaktadır: Bu da yanlış bir inanıştır. Krematoryumlar, her cesedin kendine ait bir numarası ve kayıt sistemi kullanarak kimliklerini korumaktadır. Kremasyon işlemi boyunca, her ceset aynı anda fırına konulmaz ve süreç tek tek gerçekleştirilir.

4. Krematoryumda yapılacak kremasyon işlemi için önceden randevu alınması gerekmektedir: Bu da yanlış bir inanıştır. Kremasyon işlemi genellikle birkaç saat içinde tamamlanabilir ve acil durumlarda hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak, bazı krematoryumlar önceden randevu almayı tercih edebilirler.

5. Krematoryumda cesedin tamamen yanması ve küllerinin toz haline gelmesi için metal veya diğer yabancı cisimlerin çıkarılması gerekmektedir: Bu da yanlış bir inanıştır. Krematoryumda kullanılan fırınlar yeterince yüksek sıcaklıklara sahiptir ve metal gibi yanmayan maddeleri etkili bir şekilde yakabilirler.
 
Geri
Üst Alt