Nohut Nedir ve Nasıl Yetiştirilir
Anadolu’nun Kadim Baklagili
“Nohut, Anadolu’nun bereketli topraklarında filizlenen; hem geçmişi besleyen hem de geleceğe umut taşıyan kadim bir baklagildir.”
– Ersan Karavelioğlu
Nohut Nedir
Botanik özellikleri: Nohut (Cicer arietinum), baklagiller familyasından, sert iklime dayanıklı, tek yıllık bir bitkidir.
Besin değerleri:- Yüksek protein (%20’ye kadar), lif ve kompleks karbonhidrat içerir.
- B grubu vitaminleri, demir, magnezyum, çinko ve folat açısından zengindir.
- Kolesterolsüz yapısıyla kalp-damar sağlığını destekler.
Kültürel önemi: Orta Doğu’dan dünyaya yayılan nohudun, Anadolu mutfaklarında binlerce yıldır yeri vardır.
Kullanım alanları: Haşlama, çorba, pilav, salata, humus, nohut unu, hatta kavrulmuş atıştırmalık.
Nohut Nasıl Yetiştirilir
| Aşama | Açıklama | Dikkat Noktası |
|---|---|---|
| İklim | Sıcak ve kurak iklimlere dayanıklıdır. | Don olayına hassastır. |
| Toprak | Killi-tınlı ve geçirgen toprak idealdir. | Fazla su kök çürümesine neden olur. |
| Ekim zamanı | İlkbahar başında ekilir. | Toprak ısısı 10–15 °C olmalı. |
| Ekim yöntemi | Tohumlar 5–7 cm derinliğe ekilir. | Sıra arası 30–45 cm bırakılmalı. |
| Sulama | Genellikle sulama istemez, yağışla yetişir. | Çiçeklenme döneminde hafif sulama verimi artırır. |
| Hasat | 90–120 gün içinde olgunlaşır. | Bitki sararıp kabuklar sertleştiğinde hasat yapılır. |
Nohutun Önemi
Beslenme değeri: Protein ve lif açısından güçlüdür; et alternatifi olarak tüketilir.
Çeşitlilik: Çorba, pilav, humus, falafel, salata gibi pek çok yemekte yer bulur.
Ekonomik güç: Türkiye, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde temel ihraç ürünlerindendir.
Sağlık katkısı:- Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Bağırsak sağlığını destekler.
- Tokluk süresini uzatarak kilo kontrolünü kolaylaştırır.
Günümüzde Nohut
- Anadolu, nohutun en eski üretim merkezlerinden biridir.
- Dünya genelinde en çok tüketilen baklagillerden biridir.
- Vegan mutfaklarda nohut unu ve nohut suyu (aquafaba) yumurta alternatifi olarak kullanılmaktadır.
“Nohut, halk sofralarının sadık dostu; doğallığıyla hem geçmişi hem geleceği besleyen bir hazine.”
– Ersan Karavelioğlu