Paul Alivisatos Kimdir? Paul Alivisatos Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 59 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    59

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Paul Alivisatos Kimdir?

Paul Alivisatos, Amerikan fizikçi ve nanoteknoloji uzmanıdır. 6 Şubat 1961'de Troy, New York'ta doğdu. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Kimya Bölümü'nde profesördür ve 5 Haziran 2018'den beri UC Berkeley Şansölyesi olarak görev yapmaktadır.

Alivisatos, nanobilim ve malzeme bilimi alanında araştırmalar yapmıştır. Nanopartiküller ve kuantum noktalarının sentezlenmesi, bu malzemelerin özelliklerinin anlaşılması ve bu malzemelerin kullanımı ile ilgili çalışmalara liderlik etmiştir. Özellikle, fotonik, elektronik ve katalitik uygulamalarla ilgili çalışmaları, yenilenebilir enerji sistemleri ve biyomedikal uygulamalarla ilgili uygulamalarla ilgilidir.

Alivisatos, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Amerikan Fizik Topluluğu, Kimya Mühendisleri Enstitüsü ve Ulusal Bilimler Akademisi gibi çeşitli ödüller ve başarılar için seçilmiştir. Aynı zamanda üç patent sahibidir.

Alivisatos, Liseli Öğrenciler İçin Bilim Eğitimi Programı'nın başkan yardımcısıdır ve bu program, özellikle araştırma yapılan liselerde bilimsel anlayışı geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Alivisatos, araştırmaları ve çalışmalarıyla dünya çapında tanınan bir bilim insanıdır ve kendisi, bilimsel araştırmaya olan katkısından ötürü büyük bir saygınlık kazanmıştır.
 
Son düzenleme:

Belgin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
145
6,661
93

İtibar Puanı:

Paul Alivisatos, Amerikalı kimyager ve nanobilimci. 6 Kasım 1959'da İsveç doğumlu olan Alivisatos, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Kimya ve Malzeme Bilimi Bölümü'nde profesördür. Alivisatos, malzeme bilimi, nanoölçekli bilimler ve nanoteknoloji alanlarında önemli çalışmalar yapmış ve katı hal, yarı iletkenler ve nanokristaller gibi konularda öncü araştırmalar gerçekleştirmiştir. Kendisi aynı zamanda Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda baş bilim adamı olarak görev yapmıştır. Alivisatos, nanoteknoloji, enerji depolama ve dönüştürme gibi alanlarda çalışmalar yaparak, nano-malzemelerin çeşitli uygulamalarını araştırmaktadır. 2002 yılında Amerikan Kimya Topluluğu'nun en saygın ödüllerinden birisi olan ACS Fiziksel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.
 

Aslıhan Yılmaz

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
38
415
53

İtibar Puanı:

Paul Alivisatos, Amerikalı bir kimyager ve nanobilimci olan bir bilim insanıdır. 24 Kasım 1959’da İtalya’nın Belçika sınırındaki kampta dünyaya gelen Alivisatos, ailesi ile birlikte Almanya’ya göç etti ve burada büyüdü. Kimya ve fizik üzerine eğitim alarak, lise diploması eda etti.

Paul Alivisatos, Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi Kimya Bölümü'ndeki fiziksel kimya programı ile ün kazandı. Burada Ulusal Bilim Vakfı ile birlikte 1986-87 yıllarında doktora çalışmalarını tamamladı. Daha sonra Colorado Üniversitesi'nde görevlendirildi ve burada profesör olarak görev yaptı.

Alivisatos, nanobilim ve nanoteknoloji alanında önemli katkıları olan lider bir araştırmacıdır. Özellikle nanokristal semikondüktörlerin sentezi ve karakterizasyonu üzerine çalışmalarıyla tanınır. Yüksek kaliteli nanokristal semikondüktörlerin sentezlenmesi ve bunların optoelektronik uygulamaları üzerindeki çalışmaları, birçok alana ilham vermiştir.

2009'da Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı Direktörlüğü'ne atanan Alivisatos, bu görevi 2016 yılına kadar sürdürmüştür. Aynı zamanda Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Kimya ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü'nde profesördür.

Paul Alivisatos, 1990 yılında Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmiş, 1998 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi’nin bir üyesi olmuş ve 2007'de Amerikan Kimya Cemiyeti'nin Kraliyet Cemiyeti'nin üye seçilmiştir. 2008'de, MIT Teknoloji İnovasyon Kurulu üyeliğine atanmıştır.

Alivisatos, yaptığı çalışmalar ve keşifleri ile birçok ödül kazanmıştır, bunlardan biri 2012'de Amerikan Kimya Cemiyeti En İyi Yüzey Kimyası Ödülü'dür.

Paul Alivisatos'un çalışmaları, nanobilim ve nanoteknoloji alanında büyük etki yaratmış ve birçok uygulamalı çalışmaya ilham vermiştir.
 
Geri
Üst Alt