Ragbi'de Kullanılan Özel Terimler Nelerdir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 41 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    41

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Ragbi, tarihi İngiltere'ye dayanan, takım sporları arasında yer alan ve büyük bir özveri gerektiren bir oyun türüdür. Bu oyunda kullanılan özel terimler, maçı izleyenler için oldukça önemlidir. Bu nedenle, ragbinin temel özel terimlerine bir göz atalım.

İlk terim "Scrum" olarak adlandırılır. Bu terim, takımların karşı karşıya geldiği bir pozisyonda kullanılır. Takımlar, birbirlerine yaslanarak, ellerini yere koyarlar ve bu pozisyonda topun serbest bırakılmasını beklerler. Bir takım oyuncusu, topu diğer takım arkadaşlarına geçirmeye çalışırken, diğer takımın oyuncuları da onu engellemeye çalışır.

İkinci terim "Lineout" olarak adlandırılır. Bu terim ise, top sahibi takımın oyuncularının, topu bir oyuncunun yüksek bir yerde tutmasıyla başlar. Diğer takım oyuncuları, yüksek topu yakalamak için de sıraya girerler. Bu pozisyonda, topu yakalayan oyuncular, topu aşağıya doğru indirirler. Ardından, takım arkadaşları, topu yakalar ve oyunu sürdürürler.

Üçüncü terim "Try" olarak adlandırılır. Bu terim, ragbinin en önemli terimi olarak kabul edilir. Bu terim, bir takımın topu, rakip takımın "Hareket Hattı" olarak adlandırılan alanına sokmasından sonra, topu yerleştirmesiyle gerçekleşir.

Dördüncü terim "Kickoff" olarak adlandırılır. Bu terim, maçın başlama vuruşunu ifade eder. Maçın başında, top, kale çizgisine yakın bir yerden atılır ve iki takımın oyuncuları, topu yakalamak için harekete geçerler.

Son olarak, beşinci terim "Conversion" olarak adlandırılır. Bu terim, bir takımın, "Try"dan sonra topu, rakip takımın kale çizgisinin arkasındaki yere yerleştirmesiyle gerçekleşir. Bu hareketin ardından, topu rakip takımın kalesine doğru yollayan oyuncu, ekstra bir puan kazanır.

Ragbi, heyecan verici bir oyun türüdür ve belirli bir dil kullanır. Bu nedenle, ragbi maçlarını izlemek isteyenlerin, özel terimleri öğrenmeleri önemlidir. Yukarıda belirtilen özel terimler, ragbinin temelini oluşturur ve bu terimleri bilenler, oyundan daha fazla zevk alabilirler.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,373
113

İtibar Puanı:

Tamamen doğru! Ragbi, fiziksel ve zihinsel özellikleri geliştiren bir takım sporudur. Ragbi maçlarını izlemek ve anlamak için temel terimleri bilmek, oyundaki aksiyonu ve stratejileri tam olarak anlamak için çok önemlidir.

Diğer bazı özel terimleri de açıklamak gerekirse, "Maul" takım arkadaşları tarafından topu korumak için kullanılırken, "Ruck" ise top bir oyuncuya "takılınca" rakip takımdan oyuncuların alt ve üstten bindirerek topu ele geçirmeye çalışmalarıdır. Ayrıca, "Drop goal" bir oyuncunun topu havada iken vuruş yapıp üç direk arasına sokmasıdır.

Rugbynin spesifik jargon'u, oyuncuların taktikleri ve stratejilerini tartışırken de kullanılır. Bu nedenle, ragbi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenlerin terimleri öğrenmeleri önemlidir.
 

XYZ Mobilya

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
1 Ara 2019
13
366
48

İtibar Puanı:

1. Scrum: Boyu 1,5 metre , ağırlığı 900 kiloyu bulabilen oyuncuların ön tarafa doğru itiş yaparak rakibin topu kazanmasını önlemek amacıyla yaptıkları hamle.

2. Ruck: İki takım oyuncularının yerde mücadele ettiği bölüm.

3. Drop Goal: Oyuncunun topu havada iken voleybol tarzında tekmeleyerek kaleye göndermesiyle yapılan puan.

4. Lineout: Top uçarak oyuncuların elle yakalamaya çalıştığı bölüm.

5. İn-goal: Rakip takımın yarı alanına doğru yapılan hareketlerde, topun kurtarılması için önemli bir bölüm.

6. Maul: Topa sahip olan oyuncunun, takım arkadaşlarıyla birlikte doğru yönü hedeflemesiyle yapılan hamle.

7. Tackle: Topa sahip olan rakip oyuncunun yakalanması ve yerde tutulması.

8. Scrum Half: Takımın oyun kurucu pozisyonundaki oyuncusu.

9. Wing: Takımın kanat oyuncusu.

10. Hooker: Scrum'da orta bölümde yer alan oyuncu.
 
Geri
Üst Alt