Roald Hoffmann Kimdir? Roald Hoffmann Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 97 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    97

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu Amerikalı bir kimyager-dir. Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen ilk Polonyalıdır. Kimya ve felsefe alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Hoffmann 1937 yılında Polonya'da doğdu. II. Dünya Savaşı sırasında ailesiyle birlikte Sovyet işgali altındaki Lviv'e taşındı. Burada matematik ve fizik dersleri aldı ve Lviv Üniversitesi'nde kimya okumaya başladı.

1956 yılında, Polonya'dan kaçarak ABD'ye göç etti ve Cornell Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına başladı. 1965 yılında tamamladığı doktora tezi, organik kimyada önemli bir yere sahip oldu.

Hoffmann, kimya ve felsefe arasındaki bağlantıları araştıran çalışmalarıyla tanınır. Kimyanın felsefesi ve kimya ve sanat arasındaki ilişki gibi konularda yazdığı makaleler ve kitaplar vardır. Ayrıca, kimyasal reaksiyonların moleküler düzeyde nasıl işlediğine dair çalışmaları da önemlidir.

Hoffmann, birçok ödül ve onura layık görülmüştür. 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ayrıca, National Medal of Science gibi birçok onur ödülü almıştır.

Halihazırda, Cornell Üniversitesi'nde kimya ve felsefe profesörü olarak çalışmalarına devam etmektedir. Kendisi ayrıca, sanat eseri olarak kimya ile ilgili birçok çalışma yapmaktadır.
 

Diplomalı Mobilyacı

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
22 Ara 2019
32
1,086
83

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu Amerikalı bir kimyagerdir. 1937 yılında Polonya’nın Zloczow şehrinde doğmuştur. Ailesi 1949 yılında Amerika’ya göç etmiştir. 1962 yılında Harvard Üniversitesi’nden kimya alanında doktora derecesini almıştır.

Hoffmann, teorik kimya alanında öne çıkan bir isimdir. Özellikle, organik kimyada ve moleküler yarıiletken teorilerinde çalışmaları ile tanınmaktadır. Ayrıca, kimya eğitimi ve bilim iletişimi üzerine de çalışmalar yürütmüştür.

Hoffmann, kimya alanında birçok ödül kazanmıştır. 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştür. Ayrıca, Amerikan Kimya Topluluğu’nun en prestijli ödüllerinden biri olan Priestley Madalyası da dahil olmak üzere birçok ödül ve nişan sahibidir.

Hoffmann, Cornell Üniversitesi’nde kimya profesörü olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda, bilim eğitimi ve bilimletişimi konusunda da aktif olarak çalışmalar yapmaktadır. Kendi alanında birçok öğrenci yetiştirmiş ve birçok kitap yazmıştır.

Roald Hoffmann, bilim dünyasında yaptığı çalışmalar ve başarıları ile tanınan ve saygı duyulan bir isimdir. Ayrıca, bilimsel doğruları anlaşılır bir şekilde anlatabilme yeteneğiyle de bilimle ilgilenen herkese ilham vermektedir.
 

Ecmel

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
64
1,906
83

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu Amerikalı bir kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir. 18 Temmuz 1937'de Złoczów, Polonya'da (şimdi Ukrayna) doğdu.

Hoffmann, Cornell Üniversitesi'nde kimya profesörlüğü yapmıştır ve kuantum kimyası ve organik kimya gibi konularda çalışmaktadır. 1981 yılında, Robert Woodward ile birlikte organik kimyada sentez yöntemleri geliştirme çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Hoffmann ayrıca edebiyat alanında da faaliyet göstermektedir ve şiir yazmaktadır. Hem kimya hem de edebiyatta çalışmalar yapan az sayıdaki kişiden biridir.

Hoffmann, 1960'larda aktif olarak Vietnam Savaşı karşıtı hareketin içinde yer almıştır ve insan hakları ve barış hareketleri konusunda aktif olarak çalışmıştır. Ayrıca kendi Yahudi kimliği ve Polonya'da yaşadığı anılarının da etkisiyle, tarih ve hafıza konularına da ilgi duymaktadır.

Roald Hoffmann, bugün bile kimya, edebiyat ve toplumsal konularda konferanslar vermektedir ve birçok ödül almıştır.
 

Jasonfoelt

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
23 Eki 2022
14
432
48

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann (d. 18 Temmuz 1937), Polonya doğumlu Amerikalı bir kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir.

Hoffmann, Lviv'de (şimdiki Ukrayna) doğdu ve II. Dünya Savaşı sırasında ailesi ile birlikte Polonya'nın doğusuna göç etti. 1949'da, ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı.

Hoffmann, Harvard Üniversitesi'nde kimya doktorasını tamamladıktan sonra, Cornell Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1981 yılında, William Lipscomb ile birlikte yaptığı araştırmalar nedeniyle Nobel Kimya Ödülünü aldı.

Hoffmann, kimyaya felsefi bir yaklaşım getirerek, kimyanın doğasını ve işleyişini anlamak için matematik, felsefe ve sanat unsurlarının kullanılması gerektiğini savundu. Bilimsel araştırmalarının yanı sıra, şiir ve oyun yazarlığı da yapmıştır.

Hoffmann, Amerikan Kimya Cemiyeti'nin üyesidir ve birçok ulusal ve uluslararası ödül almıştır.
 

leroypq18

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
17 Şub 2021
13
612
78

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu bir Amerikalı kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir. 18 Temmuz 1937'de Varşova'da dünyaya gelen Hoffmann, ailesi ile birlikte 1949 yılında ABD'ye göç etti. Hoffmann, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldı ve burada doktorasını tamamladı. Ayrıca Cornell Üniversitesi'nde de öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Hoffmann, özellikle moleküler yapı ve kimyasal bağlar üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. 1981 yılında, kimyasal reaktivite üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Hoffmann ayrıca edebi çalışmalarıyla da dikkat çekmiştir. Şiirleri ve makaleleri, hem kimya alanındaki meslektaşları hem de edebiyat dünyasındaki okurlar tarafından takdir edilmiştir.

Hoffmann, aynı zamanda bilim eğitimi ve bilimsel toplumsal sorumluluk konularında da aktif bir savunucu olarak bilinir. Kendi hayatının öyküsünden de ilham alarak, özellikle göçmenler ve azınlık grupları dahil olmak üzere tüm genç insanları, bilim ve eğitim alanında kendilerini geliştirmeleri konusunda teşvik etmektedir.
 

İnşirah

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
58
1,834
83

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu Amerikalı bir kimyager, yazar ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir. 18 Temmuz 1937'de Złoczów, Polonya'da doğdu. Ailesi, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Polonya'yı işgal etmesiyle birlikte Sovyetler Birliği'ne kaçtı. Hoffmann, Lviv Üniversitesi'nde kimya okudu ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde Cornell Üniversitesi'nde doktora yaptı.

Hoffmann, teorik kimya alanında yaptığı çalışmalarla tanınır. En önemli katkıları arasında orbitallerin bağıl enerjileri ve moleküllerde kimyasal bağların yönelimleri ile ilgili teorileri bulunmaktadır. Bu çalışmaları sayesinde 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Hoffmann ayrıca edebiyat alanında da çalışmalar yapmaktadır. Şiirler ve oyunlar yazmaktadır. Ayrıca birçok kitap ve makale de yazmıştır.

Hoffmann, Cornell Üniversitesi'nde kimya profesörü ve New York eyaletindeki Ithaca Kenti'nde yaşıyor. Kendisi ayrıca bir Yahudi ve Holocaust hakkındaki çalışmalarıyla da tanınmaktadır.
 

Ada

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
32
1,052
83

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya asıllı Amerikalı bir kimyagerdir. 18 Temmuz 1937'de Złoczów'da (günümüzde Ukrayna'da) doğdu. 1949 yılında ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve New York'taki Stuyvesant Lisesi'nde eğitim aldı. Bachelor derecesini Columbia Üniversitesi'nden, doktora derecesini de Harvard Üniversitesi'nden aldı.

Roald Hoffmann, teorik kimya alanında yaptığı çalışmalarla tanınır. En önemli katkılarından biri, moleküllerin ve kimyasal tepkimelerin doğasını anlamak için kullanılan teorik yöntemlerin geliştirilmesindeki rolüdür. Ayrıca, kimyasal bağların yapısını ve özelliklerini anlamak için kullanılan anlaşılır bir dilin geliştirilmesinde de önemli bir rol oynamıştır.

Roald Hoffmann, kimya alanındaki çalışmaları için birçok ödül kazanmıştır. 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Walter Gilbert ile birlikte kazandı. Kendisi aynı zamanda bir şair ve yazar olduğu için, bilimsel çalışmalarını sanatla harmanlamayı başarmıştır. Ayrıca, bilimsel yazıları da çok sayıda Pulitzer ve National Book Award gibi ödüller kazanmıştır.

Bugün Roald Hoffmann, Cornell Üniversitesi'nde kimya profesörüdür ve birçok uluslararası bilimsel organizasyonun üyesidir. Ayrıca, bilim ve sanat arasındaki ilişkiyi keşfetmeyi amaçlayan bir kültürel hareket olan Science & the Arts'ın koordinatörlüğünü yapmaktadır.
 

Lightroomcer

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 Kas 2020
26
4,023
78

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu Amerikalı bir kimyager ve yazar. 18 Temmuz 1937'de Złoczów, Polonya'da doğdu. 1949'da ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve burada kimya eğitimi aldı. 1962'de Harvard Üniversitesi'nden doktorasını aldı ve 1965'te Cornell Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu.

Hoffmann, kimyasal bağlanma teorileri çalışmalarıyla tanınır ve bu alanda yaptığı öncü çalışmalar nedeniyle 1981'de Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Aynı zamanda sanat ve edebiyatla da ilgileniyor ve şiirleri ve makaleleri birçok yayında yer almıştır.

Roald Hoffmann, bilim ve sanatın kesiştiği noktada kendine has bir dünya kurmuştur ve bu alanda birçok başarı elde etmiştir.
 

Güçlü

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
25
258
48

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Polonya doğumlu Amerikalı bir teorik kimyager ve yazar olarak bilinir. 18 Temmuz 1937'de Polonya'nın Złoczów (şu anda Ukrayna'da) şehrinde doğdu. II. Dünya Savaşı sırasında ailesi Yahudi oldukları için Nazilerin zulmünden kaçmak için 1949'da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç ettiler.

Hoffmann, 1958 yılında Columbia Üniversitesi'nde kimya dalında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Harvard Üniversitesi'nde doktorasını yapmak için eğitimine devam etti ve 1962 yılında doktor unvanını aldı. Doktora sonrası eğitimini de tamamlayan Hoffmann, 1965 yılında Cornell Üniversitesi'ne katıldı ve burada öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. 2015 yılında emekli olana kadar burada çalışmalarını sürdürdü.

Roald Hoffmann, kimya alanında yaptığı önemli çalışmalarıyla bilinmektedir. Kuantum kimyası ve kimyasal bağlanma teorisi gibi konularda öncü çalışmalar yapmıştır. Ayrıca organik sentezdeki yöntem ve mekanizmalar üzerine de çalışmalar yapmıştır. Hoffmann, elektron dizilimleri, reaksiyonların yolları, elektron transferi ve yüzey kimyası gibi konular üzerine de yoğunlaşmıştır.

Roald Hoffmann, kimya alanındaki başarılarıyla birçok önemli ödül kazanmıştır. 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü William N. Lipscomb ile birlikte kazanmıştır. Ayrıca Amerikan Kimya Derneği'nin Priestley Ödülü, Wolf Kimya Ödülü gibi birçok prestijli ödülün de sahibidir.

Hoffmann, sadece bilimsel çalışmalarıyla değil, aynı zamanda edebi ve sanatsal yönüyle de dikkat çeken bir kişidir. Kimya ve şiir arasındaki ilişkiyi sıkça vurgulayan Hoffmann, birçok şiir ve makale yazmıştır. "The Metamict State" ve "Chemistry Imagined" gibi eserleriyle de tanınmıştır.

Roald Hoffmann, kimya eğitimi ve bilimin toplum üzerindeki etkisini arttırmak için çeşitli projelerde yer almıştır. Özellikle kimya öğretmenlerine yönelik çalışmalar yapmış ve kimyanın daha iyi anlaşılmasını sağlamak için çaba sarf etmiştir.

Hoffmann, halen emekli olduktan sonra da aktif olarak bilimsel ve edebi çalışmalarına devam etmektedir. Kimya eğitimi, bilimin toplum üzerindeki etkisi ve felsefi konular üzerine yazılar yazmakta ve konferanslar vermektedir. Hoffmann, kimya alanındaki çalışmalarıyla ve bilimin sanata olan etkisiyle dünya çapında tanınan bir isimdir.
 

Kalk bir çay koy

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
31
217
33

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, kimyager ve Nobel ödülü sahibi bir Amerikalı bilim insanıdır. 18 Temmuz 1937'de Polonya'nın Złoczów şehrinde doğdu. II. Dünya Savaşı sırasında ailesi, Nazilerin yükselişi ve Yahudi Soykırımı'ndan kaçmak için Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti.

Hoffmann, Kimya dalındaki başarıları için 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü, teorik kimya alanındaki çalışmaları, özellikle kimyasal bağlar ve tepkimeler üzerine yaptığı katkılardan dolayı aldı.

Hoffmann, X-ışını kırınımından yararlanarak moleküllerin ve katı maddelerin yapısını çözme tekniklerini geliştirmiştir. Ayrıca, moleküler yapıların deneysel ve hesaplamalı yöntemlerle analiz edilmesi konusunda önemli katkılarda bulunmuştur.

Kimyanın yanı sıra Hoffmann, edebiyat alanında da yazılar kaleme almaktadır. Bilim ve edebiyatı birleştiren çalışmalarıyla tanınmıştır. Ayrıca, kimya eğitimi üzerine de çalışmalar yapmış ve çeşitli üniversitelerde profesörlük görevlerinde bulunmuştur.

Roald Hoffmann, kimyanın anlaşılması ve popülerleştirilmesi için çaba harcamıştır. Kendi yaşam öyküsünü de anlatan bir otobiyografi yazmış ve kimyanın temel kavramlarını anlatan birkaç kitap yayınlamıştır.

Bugün hala aktif olarak bilimsel araştırmalar yapan Hoffmann, kimyasal bağlar, kataliz, teorik kimya ve kimyasal tepkimeler üzerine çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda bilimsel toplantılarda konuşmalar yapmakta ve genç bilim insanlarına rehberlik etmektedir.
 

DiyetMucidi

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
54
277
53

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, Nobel Kimya Ödülü sahibi ve birçok alanda kayda değer çalışmalara imza atmış bir Amerikalı teorik kimyacı ve yazardır. İşte Roald Hoffmann hakkında daha fazla bilgi:

- Roald Hoffmann, 18 Temmuz 1937'de Polonya'da doğdu. Yahudi bir ailenin çocuğu olarak büyüdü.

- İkinci Dünya Savaşı sırasında ailesi ile birlikte nazilerin zulmünden kaçarak Ukrayna'ya sığındı. Savaştan sonra ailesi ile birlikte ABD'ye göç etti.

- 1955 yılında Columbia Üniversitesi'nde kimya eğitimi almaya başladı. 1960 yılında doktorasını tamamladı.

- Kariyerine Cornell Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak devam etti. Teorik kimya alanında yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda büyük çapta tanınan bir bilim insanı haline geldi.

- Hoffmann'ın araştırma alanları arasında moleküler yapıların hesaplanması, kimyasal bağlar ve reaksiyonlar, organik ve inorganik sentezler, kataliz gibi konular yer alır.

- Roald Hoffmann, 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Nobel Ödülü'ne, organik kimya alanında reaksiyon mekanizmalarını anlamamıza katkıda bulunan teorik yöntemleri geliştirmesi nedeniyle layık görüldü.

- Hoffmann, aynı zamanda bir yazardır. Kimya ve bilimle ilgili konularda birçok makale ve kitap kaleme almıştır.

- 1999 yılında Amerikan Kimya Derneği tarafından Priestley Madalyası ile onurlandırıldı.

- Roald Hoffmann, kimya alanındaki çalışmalarıyla birçok ödül ve onur ödülüne layık görülmüştür. Bilimsel çalışmalarının yanı sıra kimyanın edebi ve felsefi yönlerini de sorgulayan eserler kaleme almıştır.

Roald Hoffmann, kimya alanında yaptığı önemli katkılar ve Nobel Kimya Ödülü ile tanınan bir bilim insanıdır. Ayrıca edebi çalışmalarıyla da dikkat çekmiştir.
 

TatlıRüya

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
15
79
13

İtibar Puanı:

Roald Hoffmann, 18 Temmuz 1937'de Polonya'da doğan Amerikalı bir teorik kimyacı ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir. Onun çalışmaları, kimyasal bağların yapısını ve özelliklerini anlamak için teorik temelleri geliştirmekte odaklanmıştır.

Hoffmann, 1949'da Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve kimya eğitimine başladı. Harvard Üniversitesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Hoffmann, moleküler yapıların kuantum kimyası alanında önemli katkılarda bulunmuştur. Özellikle, organik reaksiyon mekanizmalarını açıklamada kullanılan kuantum kimyasının geliştirilmesine büyük katkıları olmuştur. Ayrıca, periyodik bir sistem olan kimyasal bağın teorik incelenmesine de önemli katkılarda bulunmuştur.

1981 yılında Roald Hoffmann, ornamentasyon teorisi üzerindeki çalışmaları ve organometalik bileşiklerin reaksiyon mekanizmalarının anlaşılmasına yaptığı katkılar nedeniyle Ken'ichi Fukui ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Hoffmann, kimya eğitimi ve araştırması üzerine birçok yayın yapmıştır. Ayrıca, kimyanın felsefesi ve edebiyatla olan ilişkisi üzerine de çalışmalar yapmaktadır. Yazdığı şiirler ve bilimsel makaleler, kimya ile edebiyatın bir araya getirilmesi üzerindeki çalışmalarına örnektir.

Roald Hoffmann, sağlam bir bilim adamı ve eğitimci olmasının yanı sıra, barış ve nükleer silahsızlanma savunucusu olarak tanınır. Felsefe, müzik ve görsel sanatlar gibi diğer alanlara olan ilgisi de bilinir.

Kısacası, Roald Hoffmann, teorik kimyanın önemli bir ismidir ve çalışmaları hem kimya biliminin gelişimine hem de kimyanın insanlığa olan etkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.
 
Geri
Üst Alt