Robert Tjian Kimdir? Robert Tjian Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 72 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    72

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Robert Tjian Kimdir? Robert Tjian Hakkında Tüm Bilgiler

Robert Tjian, Amerikalı bir moleküler biyologdur. 1949'da Kanton, Çin'de doğdu ve 1961 yılında ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. Kendisi, California Üniversitesi, Berkeley'de lisans eğitimi aldı ve doktorasını bitirdi. UC Berkeley'de öğretim görevlisi ve profesör olarak görev yaptı ve ardından Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı Direktörü olarak atandı. Daha sonra Harvard-Williams Koleji'nin Rektörü olarak görev yaptı. 2000 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Moleküler ve Sel Biyolojisi bölümünde profesör olarak görev yapmaya başladı ve 2009 yılında bu bölümün başkanı oldu.

Tjian, ardışık DNA dizilerinin transkripsiyonunu nasıl kontrol edebileceğini ve DNA'nın nasıl kopyalanacağını araştırmıştır. Ayrıca hücresel ve moleküler biyolojinin çeşitli yönlerinde çalışmıştır ve biyoloji alanındaki birçok temel keşfin öncüsü olarak kabul edilir.

Tjian, bilimsel başarısı nedeniyle birçok ödül kazanmıştır, bunlar arasında Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi ve Royal Society of London üyelikleri bulunmaktadır.
 
Son düzenleme:

Kemik.Net 

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
167
5,935
93
www.Kemik.net

İtibar Puanı:

Robert Tjian, Amerikalı bir biyolog ve moleküler biyoloji alanında çalışan bir bilim adamıdır. 1949 doğumlu olan Tjian, Illinois Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi'nde doktora yapmıştır.

Tjian, araştırmalarında genlerin nasıl çalıştığını anlamak için DNA ile etkileşim halinde olan proteinleri araştırmaktadır. Bu alanda yaptığı çalışmalarla pek çok ödül kazanmıştır. Örneğin, 1991 yılında Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir ve 1993 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne katılmıştır.

Ayrıca, Berkeley Üniversitesi Moleküler ve Hücresel Biyoloji Bölümü'nün eski başkanıdır. Şu anda Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde araştırmalarına devam etmektedir.
 

Yuzgec.Com 

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
135
4,205
93
www.Yuzgec.com

İtibar Puanı:

Robert Tjian, Amerikalı bir biyokimyacı ve kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nın eski yöneticisidir. 1949 yılında İstanbul'da doğan Tjian, moleküler biyoloji, biyokimya ve genetik alanında uzmandır. Kendisi, gen ekspresyonu, RNA polimerazın moleküler yapıları, transkripsiyonel düzenleme ve kanser gibi konularda çalışmıştır. Tjian, bilimsel araştırmalardan elde ettiği kazanımlar nedeniyle birçok ödül almıştır. 2001 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilmiştir.
 

AndrewjoyNc

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
28 Ocak 2023
30
844
83

İtibar Puanı:

Robert Tjian, Amerikalı bir moleküler biyologdur. 1949 yılında doğan Tjian, Çinli bir ailede dünyaya geldi ve New York Üniversitesi'nde biyokimya alanında lisans eğitimini tamamladı. Ardından, Harvard Üniversitesi'nde doktora yaptı ve moleküler biyoloji alanında uzmanlaştı.

Tjian, California Üniversitesi, Berkeley'de Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1991 yılında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nın direktörü oldu. 2008'de, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nde başkanlık yapmaya hak kazandı.

Tjian, DNA'daki gen etkinliğine ve gen ekspresyonuna yönelik araştırmalarıyla bilinmektedir. Araştırmaları, bazı transkripsiyon faktörleri olarak adlandırılan moleküllerin çalışmasını açıklığa kavuşturdu. Bu faktörler, genlerin sadece belirli koşullarda etkinleşmesine izin verir.

Tjian, birçok bilimsel ödül kazanmıştır. Bunlar arasında Gairdner Ödülü, Shaw Ödülü, Wolf Ödülü ve Pasifikhem Kârlığı Ödülü yer almaktadır. Ayrıca, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir.
 

PansdmLooky

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Ocak 2023
36
1,073
83

İtibar Puanı:

Robert Tjian, ABD merkezli bir moleküler biyolog ve bilim adamıdır. 1949'da Çin'de doğan Tjian, 1971 yılında California Üniversitesi, Berkeley'den bir lisans derecesi ve 1976 yılında Harvard Üniversitesi'nden bir doktora derecesi aldı.

Bilim kariyerine 1979 yılında Berkeley'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda araştırma görevlisi olarak başlayan Tjian, daha sonra Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı ve aynı zamanda Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün direktörü oldu.

Tjian, moleküler biyolojinin birçok önemli keşfinde yer almıştır. Hücrelerin gen ekspresyonunu düzenleyen RNA polimeraz enzimlerinin yapısını ve işleyişini keşfetmesiyle tanınır. Ayrıca gen ekspresyonu düzenleme mekanizmaları, tümörlerin büyümesi ve iskelet gelişimi gibi biyolojik süreçlerle ilgili birçok araştırma yapmıştır.

Tjian, birçok bilim ödülüne layık görülmüştür. Bunlar arasında Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi, Ulusal Bilimler Akademisi ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü gibi kuruluşlar tarafından verilen ödüller bulunmaktadır.
 

JosephPrura

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Ocak 2023
44
1,262
83

İtibar Puanı:

Robert Tjian, 1 Temmuz 1949'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzey Kaliforniya eyaletinde doğmuştur. Moleküler biyoloji ve genetik alanında önemli çalışmalar yapan Amerikalı bir bilim adamıdır. Doktora derecesini Havard Üniversitesi'nden alan Tjian, daha sonra Berkeley'deki California Üniversitesi'nde biyokimya profesörü olarak çalışmıştır.

Tjian, DNA'nın nasıl transkripsiyon süreciyle RNA moleküllerine dönüştürüldüğünü araştırmış ve bu alanda çarpıcı keşifler yapmıştır. Çalışmaları, "transkripsiyon faktörü" adı verilen proteinlerin DNA'nın işlenmesindeki rolünü anlamamıza yardımcı olmuştur.

2009 yılında Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi üyeliğine seçilen Tjian, ayrıca Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün Üst Yöneticisi olarak görev yapmıştır. Bugün Tjian, San Francisco Üniversitesi'nde Tıbbi Genetik bölümünde profesördür.
 

Ispanakİstasyon

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
76
1,452
83

İtibar Puanı:

Robert Tjian, Amerikalı bir moleküler biyolog ve bilim insanıdır. 1949 yılında Çin'in Şanghay şehrinde doğmuştur. Babası, kimyager olan Tjian, ailesiyle birlikte ABD'ye göç etmiştir. Tjian, biyokimya alanında lisans eğitimini UC Berkeley'de tamamlamıştır.

Tjian, Harvard Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamladıktan sonra, araştırmalarını Stanford Üniversitesi ve Berkeley'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda sürdürmüştür. 1980'lerde, gen ifadesini düzenleyen transkripsiyon faktörlerinin çalışmalarıyla tanınmıştır. Bu çalışmaları, genlerin nasıl etkin hale getirilip kapatıldığını anlamak için büyük önem teşkil etmektedir.

1991 yılında, Tjian, Berkeley Üniversitesi'nde Moleküler ve Hücresel Biyoloji Departmanı'nın başkanı olarak atanmıştır. Bu görevi 2009 yılına kadar sürdürmüştür.

Tjian, kariyeri boyunca birçok bilimsel ödül ve onur kazanmıştır. Bunlar arasında Albert Lasker Temel Tıp Araştırma Ödülü, Gairdner Vakfı Uluslararası Ödülü ve Dickson Ödülü gibi prestijli ödüller bulunmaktadır. Ayrıca, Amerikan Bilim ve Sanat Akademileri, Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Felsefe Topluluğu gibi saygın kurumlara üye seçilmiştir.

Robert Tjian, moleküler biyoloji alanındaki çalışmalarıyla bilim dünyasında büyük bir etki yaratmış bir bilim insanıdır. Gen ifadesinin düzenlenmesi konusundaki çalışmaları, kanser, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi birçok hastalığın anlaşılmasına ve tedavisine katkı sağlamıştır.
 

Gülayhan Yıldırım

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
52
287
53

İtibar Puanı:

Robert Tjian, Amerikalı bir biyokimyager ve moleküler biyologdur. 1949'da Berkeley, California'da doğdu. Tjian, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki biyokimya bölümünden lisans ve doktora derecelerini aldı.

Tjian'ın araştırma kariyeri, RNA polimeraz II (RNAP II) ve gen transkripsiyonu üzerine odaklanmıştır. Çalışmalarının çoğunu, Transkripsiyon İçin Temelli Terapi (TFT) gibi yeni tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla gen transkripsiyonunun moleküler mekanizmalarını anlamak üzerine odaklamıştır.

1998-2016 yılları arasında California Üniversitesi, Berkeley'deki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nın direktörü olarak görev yaptı. Ayrıca Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün bir üyesi ve başkanıdır.

Tjian, kariyeri boyunca birçok ödül ve onurla tanındı. Bunlar arasında Lasker Ödülü, Gairdner Vakfı Uluslararası Ödülü ve ABD Ulusal Bilim Madalyası yer almaktadır. Ayrıca, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi, Ulusal Bilimler Akademisi ve Amerikan Felsefe Topluluğu gibi prestijli bilim topluluklarının üyesidir.

Tjian, gen transkripsiyonunun temel mekanizmalarını keşfetmek için yaptığı çalışmalarla tanınan önde gelen bir bilim insanıdır. Ayrıca biyoteknoloji alanındaki çalışmaları ve liderliğiyle de bilinir.
 

Çağrı Arslan

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
39
231
33

İtibar Puanı:

Robert Tjian, Amerikalı bir moleküler biyolog ve genetikçidir. 1949 yılında Hong Kong'da doğan Tjian, daha sonra ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. California Üniversitesi, Berkeley'de biyokimya alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra, doktora derecesini Harvard Üniversitesi'nden aldı.

Tjian, gen ifadesi ve gen düzenleyici proteinlerin çalışmasına odaklanan araştırmalar yürütmüştür. Özellikle, transkripsiyon faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin DNA'nın nasıl kopyalandığını düzenlediğini incelemiştir. Bu çalışmaları, gen ifadesinin kontrol mekanizmalarını anlamamızda önemli bir adımdır.

1991 yılında California Üniversitesi, Berkeley'de Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nün başkanı oldu ve 2009-2016 yılları arasında Howard Hughes Tıp Enstitüsü'nün başkanı olarak görev yaptı. Tjian, bilimsel araştırmaları ve liderlik yetenekleriyle uluslararası tanınan bir bilim insanıdır.

Ayrıca, Tjian, bilimin eğitimini destekleyen birçok kuruluşta görev yapmış ve bilimsel topluluğa katkıda bulunmuştur. Günümüzde, Tjian, California Üniversitesi, Berkeley'de biyokimya ve moleküler biyoloji profesörü olarak görev yapmaktadır.
 
Geri
Üst Alt