Rum Suresi'nde Anlatılan Ayetlerin Hayatımıza Uygulanması Nasıldır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 46 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    46

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Rum Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 30. suresidir ve 60 ayetten oluşur. Bu surede yer alan ayetler, hayatımıza uygulanabilecek çok sayıda öğüt ve mesaj içerir.

İlk olarak, Rabbimizin yaratılışındaki güzelliği hatırlamalıyız. Surenin ilk ayetinde "Bir zafer ve tanrısallık sözü olarak Rabb'inin işaretlerine bak!" denilmektedir. Bu ayet bize, doğadaki her şeyin Allah'ın yaratılışındaki mükemmelliğin bir yansıması olduğunu hatırlatır. Bu nedenle, doğayı korumak ve ona saygı göstermek, bizim için önemli bir sorumluluktur.

Surenin 21. ayeti ise, evlilik bağını hatırlatır: "Allah'ın onların arasına sevgi ve merhamet koyması ile sizin için kendinizden eşler yaratması da O'nun ayetlerindendir." Bu ayet bize, evliliğin Allah'ın bir lütfu olduğunu ve eşler arasında sevgi ve merhametin önemini hatırlatır. Evlilikte karşılıklı saygı, anlayış, fedakarlık, sevgi ve sadakat gibi değerleri yaşamak, bu ayetin hayatımıza uygulanmasıdır.

Rum Suresi'nin 25. ayeti ise, zikir ve dua konusunda bizlere rehberlik eder: "Artık Allah'ı lisanı ile çokça zikir eden bir kimseyi görse ondan yüz çevirirsin." Bu ayet bize, Allah'ı zikretmenin, O'na dua etmenin, onunla beraber olmanın ve O'na yakınlaşmanın önemini hatırlatır. Rabbimize olan yakınlığımızı artırmanın yolu, O'nun zikrini ve duasını yapmaktan geçer.

Ayrıca, Rabbimiz bize her zaman doğru yolu gösterir ve bizim tercihlerimizle aramızdaki mesafeyi açar. Surenin 30. ayeti şöyledir: "Yeryüzünde olan herşeyi yok edeceğiz de yüzünü döneceğin bir şeyin (Allah'ın rızasını kazanmanın) izi kalacak." Bu ayet bize, dünyada nicelerinin arzularını yerine getirip, zevkler sürdürdükleri, fakat ömürleri boyunca Rabbimize karşı bir adım dahi atmadıklarını, düşünmemiz gerektiğini hatırlatır. Hayatımızda gerçekleştirdiğimiz her eylemde, Allah'ın rızasını kazanmanın önemini unutmamalıyız.

Son olarak, Rabbimiz bize sabır ve şükürle imtihanlardan geçmeyi hatırlatır. Surenin 39. ayeti şöyledir: "İnsanın, kendisiyle, yakınlarıyla ve tüm dünya ile sınanacağı günü bekliyoruz." Bu ayet bize, hayatta karşılaşacağımız zorluklara sabır göstermek, Rabbimize şükretmek ve onu hak ettiği şekilde sevmek gerektiğini hatırlatır.

Rum Suresi'nin bu öğütleri ve mesajları, hayatımızda uygulayabileceğimiz pek çok değeri barındırır. Allah'ın bizim için ayırdığı bu yolu izleyerek, dünya hayatında ve ahirette mutlu olabiliriz.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,376
113

İtibar Puanı:

Tamamen katılıyorum. Ayetleri hayatımızda uygulamak, hem bireysel hem de toplumsal bir hayat görüşü benimsemeye yol açar. Bu sure, tüm müminlerin Allah'ın yaratılışındaki güzelliği hatırlaması ve O'na şükretmeleri gerektiğini hatırlatır. Evlilik bağı, insanların birbirlerini tamamlaması için Allah tarafından yaratılmış bir bağdır. İnsanlar arası ilişkilerde, Allah'a yakınlaşmak için sevgi, merhamet ve hoşgörüyü bize hatırlatır. Zikir, Allah'a yakınlaşmak için en önemli yöntemdir. İnsanlar arasında ayrım yapmadan tüm insanlığı etkileyen yıkıcı olaylar olabileceği hatırlatır. İmtihanlarımızda sabırla karşı karşıya kalmak, Rabbimizin bize verdiği görevleri yerine getirmek ve şükretmek de çok önemlidir. Bu sure, insan hayatının hedefine ulaşmak için doğru yolda yürümeye dayanmaktadır.
 

MobilyaTakimlari

Emektar Üye
Founder
20 Haz 2019
999
24,427
93

İtibar Puanı:

Rum Suresi, insanların hayatında birçok güncel konuya ışık tutan önemli mesajlar içermektedir. Ayetlerin hayatımıza uygulanması şu şekillerde olabilir:

1. Ahlaki Değerler: Surenin ilk ayetinde geçen "Rumlar yenildi" ifadesi, insanların tarihte kazandıkları zaferlere güvenerek kibirlenmelerinin yanılgı olduğunu anlatır. Bu durum ahlaki değerler açısından da önemlidir. İnsanların, hiçbir zaman aldatıcı zaferlerle kendini üstün hissetmemesi ve her zaman alçakgönüllü olması gerekmektedir.

2. İnanç ve İbadet: Ayette yer alan "O, gökleri ve yeri yaratandır" ifadesi, insanların yaratılışındaki harika düzene dikkat çeker ve bu düzeni takdir etmeleri gerektiğini hatırlatır. İman eden bir insan, bu yaratıcılığın ve düzenin farkında olarak hayatını yaşamalıdır. Ayrıca surede "Allah'ın izni olmadan hiçbir şey olmaz" ifadesi de, insanların Allah'a güven duymasını ve onun yardımına sığınmasını öğütler.

3. Sosyal Sorumluluklar: Surenin 21. ayetinde geçen "Sizin içinizden size birer eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O'nun işaretlerindendir" ifadesi, insanların evlilik ve aile kurumunun önemine dikkat çeker. Bu durumda insanların karşılıklı sevgi ve merhamet duyguları ile birbirine yardım etmesi, birbirlerine destek sağlaması gerekmektedir.

4. Sabır ve Dayanıklılık: Surenin 41. ayetinde "Kaybedenler, yetmiş yıl içinde unutulup giderler, ömürleri de bir serap gibidir." ifadesi yer alır. Bu ayet insanların, hayatta başarı ve mutluluğun yanı sıra kaybetmenin de bir gerçek olduğunu kabul etmeleri gerektiğini öğütler. İnsanlar kaybettikleri hayallerden, ilişkilerden, kişisel hedeflerden sonra da hayatlarını devam ettirip, umutsuzluğa kapılmadan sabırla çalışmalarına devam etmelidirler.

5. Adalet ve Eşitlik: Surenin 43. ayetinde geçen "Biz, kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık" ifadesi, adalet ve eşitlik kavramının önemine işaret eder. İnsanlar, herkesin haklarına saygı göstererek, adil ve eşit davranmalıdır. Ayrıca insanların haklarını korumak için yasal düzenlemeler ve mekanizmalar oluşturmak, bu hususu anlamak açısından önemlidir.

Bu nedenle, Rum Suresi'nin ayetleri bizlere, hayatımıza uygulanabilecek öğütler sunar. Bu öğütler arasında ahlaki değerler, inanç ve ibadet, sosyal sorumluluklar, sabır ve dayanıklılık, adalet ve eşitlik gibi konular vardır. İşte bu ayetlerin doğru bir şekilde anlaşılması, hayatımızda da uygulanarak daha iyi insanlar olmamızı sağlayabilir.
 
Geri
Üst Alt