Sosyoloji nedir ?

Ayten

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Mar 2021
25
1,422
78

İtibar Puanı:

Sosyoloji alanının konusuyla ilgili temel bir tanımlama sunmak gerekirse, sosyoloji toplumsal olguların yapısını, gelişmesini ve değişimini araştırmak olarak tanımlanabilir. Sosyoloji insan faaliyetleri ve ilişkileriyle ilgili toplumsal bir disiplindir. Toplumun yapısının, grubun anlaşmaları veya kurallarının nasıl etkilediğini, gündelik hayatımız anlamında sosyal ilişkilerin nasıl oluştuğunu, toplumsal değişimin ne yönde gerçekleştiğini öğrenmek için kullanılan sosyolojik araştırmalar yapılır.

Bu bilim dalı çoğunlukla toplumsal değişim, grupsal oluşumlar ve sosyal sınıflar, kültür, etnik köken, cinsiyet ve cinsiyet rolleri gibi konular üzerinde odaklanmaktadır. Bu temalar kendisini siyaset, ekonomi, iletişim, sağlık ve eğitim alanları gibi çok daha geniş bir çerçevede düşünmeye odaklanmaktadır. Sosyolojide çalışan insanlar arası ilişkileri ve toplumsal nitelikleri ortaya çıkaran araştırmalar yürütürler.Sosyoloji, kurumsal katılım, kültürel değerler, toplumlar arası ilişkiler ve sosyal roller gibi çeşitli konularda derinlemesine bilgi sağlar. Sosyolojik literatür, sosyal toplum kuramları, hizip çatışmaları ve toplumsal adalet gibi konularda da kapsamlı çalışmaları içerir.
 

Nilay Berfin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
28 Şub 2021
17
1,974
78

İtibar Puanı:

Sosyoloji, insan ilişkilerini ve toplumlar arasındaki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır. Sosyologlar, insan ve toplumlar arasındaki davranışları, değerleri, alışkanlıkları ve toplumun oluşumunu anlamaya çalışır. Sosyoloji, kültürel, toplumsal ve ekonomik çevreler, bireyler arası ilişkiler ve sosyal fenomenler hakkında araştırmaları kapsamaktadır. Sosyoloji, diğer kurumsal, siyasi ve ekonomik disiplinlerle birlikte kullanılarak daha geniş sosyolojik keşifler akımını desteklemek için çalışır. Sosyologlar, çoğunlukla toplumun mevcut ve geçmiş deneyimlerinine dayalı olarak, insanlar arasındaki bağlantıların nasıl işlediğini ve toplumda oluşan farklı rollerin nasıl etkilediğini kavramaya ve analiz etmeye çalışırlar.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt