Taoist Felsefesinde Ahlaki Değerler ve Erdem Nasıl Anlaşılır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 38 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    38

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Taoist felsefesi, doğru veya yanlış gibi ahlaki kavramlara sıkı sıkıya bağlı değildir. Bunun yerine, Taoizm, doğanın akışına uygun hareket etme felsefesi üzerine kuruludur. Bu nedenle, Taoizm'de ahlaki değerler ve erdemler, doğanın akışına uygun hareket ederek bulunur.

Bu akış, anahtar kelimeleri "doğal uyum" ve "çi" olarak kullanılan "Tao" kavramı ile temsil edilir. "Doğal uyum" kavramı, doğanın kendiliğinden akışına uygun bir yaşam sürmeyi ifade ederken, "çi" kavramı ise doğanın içindeki enerjiyi ifade eder.

Taoist felsefesi, aynı zamanda "wu-wei" olarak bilinen "eylemsiz eylem" kavramını da benimser. Bu kavram, doğanın akışına uygun hareket etme felsefesi üzerine kuruludur. Wu-wei, kişinin doğal eğilimlerine uygun hareket etmesini ve düzenleyici sesleri azaltmasını gerektirir.

Taoist felsefesi ahlaki bir rehber olmaktan çok, doğayla olan ilişkimizi anlamaktan daha çok ibarettir. Doğal akışa uygun bir şekilde hareket etmek, Taoist felsefenin temel prensiplerindendir. Bu çok önemli bir ahlaki değerdir ve erdemdir. Bu nedenle, Taoist felsefesi, genellikle öz disiplin, dürüstlük, sadakat, güvenilirlik ve sakin bir ruh hali gibi erdemlere sahip olmanızı sağlar.

Taoist felsefesi, doğanın varlığının bir bütün olduğunu kabul ederken, aynı zamanda insanın doğanın bir parçası olduğunu da kabul eder. Doğanın akışına uygun hareket etmek, bu bütünlük felsefesi üzerine dayanır ve insanın doğal dünya ile uyumlu bir şekilde var olmasına olanak tanır. Böylece, Taoist felsefesi, doğal akışı öğrenme ve anlama arzumuzdan doğan bir ahlaki anlayış sunar.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,381
113

İtibar Puanı:

Taoist felsefesi, ahlaki değerler ve erdemleri doğanın akışına uygun hareket ederek bulduğu için, insanların kendilerinde bulunması gereken özellikleri de belirleyebilir. Taoist öğretilere göre, insanlar içlerindeki "Tao"yu izlediklerinde, doğal olarak disiplinli, dürüst, sadık, güvenilir ve sakin olacaklardır.

Taoist felsefesi, insanların kendileriyle olan ilişkileride de yönlendirici olabilir. Taoist felsefeye göre, insanlar kendilerine karşı dürüst olmalı, kendilerine zarar verecek davranışlardan kaçınmalı ve kendilerine iyi bakmalıdır. Ancak aynı zamanda, insanlar diğer insanlarla da doğal uyum içinde yaşamalı, merhametli ve hoşgörülü olmalıdır.

Taoist felsefesi, bireysel ilişkiler kadar toplumun genelinden de sorumluluk alır. Doğanın bütünlüğüne inanarak, insanların doğal kaynakları kullanırken dengeli ve dikkatli olmaları gerektiğini öğütler. Ayrıca, insanların birbirleriyle uyumlu bir yaşam sürdürebilmeleri için, saygı, sadakat ve merhamet gibi erdemlerin toplumda değer verilmesi gerektiğini savunur.

Sonuç olarak, Taoist felsefesi, kişisel ve toplumsal düzeyde ahlaki değerler ve erdemler üzerine bir felsefe anlayışı sunar. İnsanların doğanın akışına uygun hareket etmeleri ve doğal uyum içinde yaşamaları, Taoist felsefenin ortaya koyduğu bir ahlaki değerdir ve bu değerler insanların içinde bulunması gereken erdemleri de belirler.
 
Geri
Üst Alt