Tıbbi Genetik Uzmanına Ne Zaman Başvurmalıyım?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 78 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    78

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,571
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Tıbbi genetik, hayatımızın herhangi bir noktasında karşılaşabileceğimiz genetik bozukluklarının tespiti ve tedavi edilmesiyle ilgilenen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Genetik bozukluklar, doğuştan gelen veya sonradan edinilen hastalıkların ana nedenlerinden biridir ve tıbbi genetik uzmanları bu hastalıkların tespitinde büyük rol oynamaktadır.

Tıbbi genetik uzmanı, genetik hastalıkların tanısı ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir hekimdir. Günümüzde genetik testlerin giderek yaygınlaşması ile birlikte, tıbbi genetik uzmanlarına başvurma gerekliliği de artmıştır. Peki, tıbbi genetik uzmanına ne zaman başvurmalıyız?

Öncelikle, ailede daha önceki nesillerde belirgin bir şekilde genetik hastalıklar varsa veya kişinin kendisinde çeşitli belirtiler ortaya çıkmaya başladıysa, tıbbi genetik uzmanına başvurmak gerekebilir. Ayrıca, hamilelikte çeşitli genetik testler yapılması tavsiye edilir ve bu testler sonucunda sorunlu bir durum tespit edildiği takdirde tıbbi genetik uzmanına başvurulması önerilir.

Tıbbi genetik uzmanları aynı zamanda, kanser gibi kalıtsal hastalıkların tedavi edilmesinde de önemli bir rol oynamaktadırlar. Özellikle ailede kanser öyküsü varsa, tıbbi genetik uzmanına başvurmak yapılabilecek en iyi şeylerden biridir.

Sonuç olarak, doğuştan gelen veya sonradan edinilen genetik bozukluklar ile ilgili herhangi bir şüphe olduğunda, tıbbi genetik uzmanına başvurma gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Tıbbi genetik uzmanları, hastalığın tanısı ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir ve yapılan testler sonucunda da tavsiye edilmektedir. Bu nedenle, genetik bozukluklarda erken teşhis ve tedavi için tıbbi genetik uzmanlarına başvurunuz.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,165
673,405
113

İtibar Puanı:

Ayrıca, genetik danışmanlık hizmeti almak isteyen herkes de tıbbi genetik uzmanlarına başvurabilir. Bu hizmet, genetik risk değerlendirilmesi, genetik testlerin yorumlanması ve tedavi seçenekleri hakkında danışmanlık gibi konuları da içermektedir.

Özellikle, ailede birden fazla bireyde görülen veya nadir rastlanan genetik hastalıklar, aile içi ilişkilerde sorunlu durumlar, gebe kalmak isteyen çiftlerin çocukları için genetik testler yapmak istemesi gibi durumlarda da tıbbi genetik uzmanına başvurulabilir.

Tıbbi genetik uzmanları, genetik hastalıkların tespit edildiği ve tedavi edilmesi gereken her durumda yardımcı olabilirler. Bu nedenle, genetik bozukluklardan şüphelenilen durumlarda, tıbbi genetik uzmanlarına başvurmak çok önemlidir.
 

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,571
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Tıbbi genetik uzmanına başvurmanız gereken durumlar şunlardır:

1. Aile geçmişinde genetik hastalıklar veya sendromlar varsa

2. Çift kromozom anomalileri, doğumsal kalp hastalıkları, doğumsal kas hastalıkları, serebral palsi, epilepsi gibi doğumsal anomali veya hastalıkların varlığı

3. Çocukta veya yetişkende tekrarlayan düşükler veya ölümler varsa

4. Bir akrabada kanser veya özellikle erken yaşta kanser varsa

5. Doğumsal anomali riski taşıyan gebeliğiniz varsa

6. Ailede tekrarlayan doğuştan kalp hastalıkları, diyabet, beyin hastalıkları, ruh hastalıkları gibi kalıtsal hastalıkların varlığı

7. Anormal doğumsal tarama testi sonuçları varsa

8. Ailede nadir veya acımasız genetik hastalıkların varlığı

9. Akrabalarda hemofili, talasemi, orak hücreli anemi gibi kalıtsal kan hastalıklarının varlığı

10. Terapötik veya diagnostik amaçlarla genetik test yapmak istiyorsanız
 

Berrak Korkmaz

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
35
331
53

İtibar Puanı:

Tıbbi Genetik Uzmanına başvurmanın nedenleri şunlar olabilir:

1. Belirgin bir genetik hastalık şüphesi: aile bireylerinden biri veya birkaçı belirli bir genetik hastalık geçirmiş veya hastalığa yatkın gibi görünüyor.

2. Geçmişte doğumsal malformasyonlar: Çocuklarda, kusurlu bir kalp veya diğer doğumsal anormallikler gibi bir veya daha fazla malformasyon öyküsü.

3. Düşük veya ölü doğumlar: Bu, tekrarlayan düşükler, ölü doğumlar gibi durumları da içerebilir.

4. İnfertilite veya önceki deneysel tedaviler: Bu durumlarda, birçok kez genetik testler yapılabilir.

5. Ailede beklenmedik hastalıkların ortaya çıkması: Aile üyelerinde beklenmedik bir yaşta gelişen ölümcül bir hastalık gibi durumlar.

6. Genetik riski arttıran faktörler: yaş, geçmiş yaşam tarzı, çevresel faktörler, topografik nedenler gibi birçok faktör.

7) Taşıyıcılık: Ailelere belirli bir hastalık taşıyıcısı olduklarını öğrenmeleri için genetik testler yapılabilir.
 

LimonLimonata

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
74
1,407
83

İtibar Puanı:

Tıbbi genetik uzmanına başvurmak için çeşitli nedenler olabilir. Aile geçmişinde veya kişisel tıbbi öyküde genetik bir hastalık veya sendrom olması durumunda, bir tıbbi genetik uzmanından danışmanlık alınması önerilir. Ayrıca, doğuştan anomali, tekrarlayan düşükler veya ölü doğumlar gibi doğum öncesi sorunlar yaşayan kadınlar da tıbbi genetik danışmanlığı için başvurabilirler. Diğer nedenler arasında nadir görülen genetik hastalıkların tanısı veya ailelerin genetik testlerle ilgili sorularının yanıtlanması olabilir. Tıbbi genetik uzmanının yapacağı nihai teşhisi kullanarak, hastaların tedavi ve yönetimi konusunda bilgilendirme, danışmanlık ve rehberlik sağlanır.
 

Çınar Arslan

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
48
371
53

İtibar Puanı:

Bir tıbbi genetik uzmanına başvurmanız bazı durumlar için önerilir:

1. Aile geçmişinde genetik hastalıklar veya kalıtımsal bozukluklar varsa.
2. Kendinizde veya çocuğunuzda doğuştan gelen bir bozukluk belirtileri varsa.
3. Çiftler, çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlık almak istediklerinde.
4. İleri yaş anne veya baba adayları, gebeliğin ileri safhalarında veya doğumdan sonra genetik danışmanlık almak istediklerinde.
5. Geçmişte tekrarlayan düşük veya ölüm vakaları yaşandıysa.
6. Kanser öyküsü olan bir kişiyseniz ve genetik test yapmak istiyorsanız.

Herhangi bir endişeniz veya sorunuz olduğunda, bir tıbbi genetik uzmana başvurmanız önemlidir. Bu uzmanlar, mevcut sağlık durumunuz ve aile geçmişinizle ilgili bilgilere dayanarak sizin veya ailenizin genetik riskini değerlendirecek ve uygun danışmanlık ve yönlendirmelerde bulunacaklardır.
 

Oğuzhan Yılmaz

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
45
286
53

İtibar Puanı:

Tıbbi genetik uzmanına başvurmanız gereken durumlar şunları içerebilir:

1. Ailede kalıtsal bir hastalığın varlığı: Eğer ailenizde bilinen bir kalıtsal hastalığın varlığından endişe ediyorsanız, tıbbi genetik uzmana danışmak faydalı olabilir. Uzman, ailenizin genetik geçmişini analiz ederek hastalığın riskini değerlendirebilir ve gerektiğinde uygun testleri yapabilir.

2. Bir veya daha fazla çocuğunuzda doğuştan veya erken yaşta ortaya çıkan bir hastalık veya gelişimsel sorun: Eğer çocuğunuzda doğuştan gelen veya erken yaşta ortaya çıkan bir hastalık veya gelişimsel sorun varsa, tıbbi genetik uzmana başvurmak önemlidir. Uzman, çocuğunuzun genetik yapısını analiz ederek teşhis koymaya yardımcı olabilir ve uygun tedavi veya yönetim seçenekleri hakkında bilgi verebilir.

3. İnfertilite (kısırlık) sorunu: Eğer bir çift infertilite sorunu yaşıyorsa, tıbbi genetik uzmana başvurmak önemlidir. Uzman, çiftin genetik yapılarını inceleyerek infertiliteye neden olabilecek genetik faktörleri değerlendirebilir ve tedavi seçenekleri sunabilir.

4. İleri yaşta hamilelik: Yaş ilerledikçe, doğum kusurlarının ve genetik hastalıkların riski artar. Eğer ileri yaşta hamilelik planlıyorsanız veya hamileyseniz, tıbbi genetik uzmana danışarak genetik testler ve danışmanlık hizmetleri almak önemlidir.

5. Kendi veya ailenizde kanser öyküsü: Eğer kendiniz veya birinci derece akrabalarınızda (ebeveyn, kardeş, çocuk) erken yaşta veya birden fazla kanser türü görülüyorsa, tıbbi genetik uzmana başvurmak önemlidir. Uzman, ailenizin kanser riskini değerlendirebilir ve uygun genetik testleri önererek kanser riskinizi belirlemeye yardımcı olabilir.

Bu durumlar tıbbi genetik uzmana başvurmanız gereken sadece bazı örneklerdir. Herhangi bir genetik soru veya endişe durumunda bir uzmana danışmanız her zaman tavsiye edilir.
 
Geri
Üst Alt