Samsun Gezilecek Yerler Bağımsızlığın İlk Adımı ile Karadeniz’in Rüzgârı Nerede Kesişir
“Bazı şehirler bir ülkenin kaderini değiştirir; Samsun bir milletin yönünü değiştirir.”
— Ersan Karavelioğlu
Samsun Nerede Başlar, Neden Bu Kadar Tarihseldir
Samsun, Karadeniz’in ortasında sıradan bir kıyı şehri değildir. Burası bir ülkenin yeniden ayağa kalkma eşiğidir. Samsun haritada değil, kolektif hafızada başlar.
Bandırma Vapuru ve Zamanın Başladığı An
19 Mayıs yalnızca bir tarih değildir; Samsun’da zamanın yeni bir yöne dönmesidir. Bandırma Vapuru burada bir gemi değil, karara dönüşmüş bir cesarettir.
Onur Anıtı ve Ayağa Kalkmış Bir Millet
Atatürk’ün at üzerindeki heykeli, bir liderin değil; harekete geçmiş bir halkın siluetidir. Burada heykeller bile ileri bakar.
Samsun Sahili ve Rüzgârın Taşıdığı Hatıra
Samsun sahili deniz kokmaz sadece; tarih de taşır. Burada esen rüzgâr yalnız serinletmez, uyandırır.
Tütün İskelesi ve İlk Adımın Sessizliği
İlk adım sessiz atılır. Tütün İskelesi gürültüyle değil, kararlılıkla konuşur. Devrimler bazen alkışla değil, sükûnetle başlar.
Batı Park ve Doğayla Kurulan Yeni Soluk
Burası şehirden kaçış değil, şehirle barışma alanıdır. Yeşil burada kaçacak yer değil, yeniden başlama alanıdır.
Atakum Sahili ve Modern Samsun’un Yüzü
Atakum gençtir, canlıdır ama aceleci değildir. Burada denizle şehir kavga etmez, uyumlanır.
İlkadım ve Günlük Hayatın Ritmi
Tarihin başladığı ilk yer, bugün hayatın en canlı yeridir. İlkadım’da Samsun dün değildir, bugünle yürür.
Amisos Tepesi ve Şehre Yukarıdan Bakmak
Amisos’tan bakınca Samsun kalabalık görünmez; anlamlı görünür. Yukarıdan bakmak burada yükseklik değil, perspektif kazandırır.
Amisos Mezarları ve Zamanın Katmanları
Binlerce yılın bir arada durduğu bu mezarlar, ölümün değil, hafızanın kalıcılığını anlatır.

Samsun Mutfağı ve Karadeniz’in Güçlü Tadı
Bafra pidesi, kaz tiridi, balık çeşitleri… Bu mutfak yormaz, güçlendirir. Samsun’da yemek yalnız karın değil, direnç doyurur.

Bafra Ovası ve Üreten Toprak
Bafra’da toprak süs değil, geçimdir. Burada mahsul sadece ürün değil, gelecek beklentisidir.

Kızılırmak Deltası ve Kuşların Sessiz Şenliği
Binlerce kuş türü, bu deltada göçü değil, dengeyi öğretir. Doğa burada hareketle değil, uyumla yaşar.

Alaçam ve Yakakent Kıyıları
Bu kıyılar kalabalık için değil, kendiyle baş başa kalmak isteyenler içindir. Deniz burada gösteri yapmaz, sır verir.

Çay Bahçeleri ve Sessiz Sohbetler
Samsun’da çay yüksek sesle içilmez. Bardaklar buhar çıkarır, insanlar düşüncelerini demler.

Samsun Çarşısı ve Canlılık
Burada alışveriş hızlıdır ama yüzler yavaştır. Tanışıklık devam eder, insan sıcaklığı kaybolmaz.

Mevsimlere Göre Samsun’un Duygusu
İlkbahar umut taşır, yaz canlıdır, sonbahar düşüncelidir, kış ise tarihi daha derin hissettirir.

Samsun’da Yürümek ve İçinden Geçmek
Samsun’da yürürken bir şehrin içinden değil, bir hikâyenin içinden geçersin. Her sokak görmez, hatırlatır.

Son Söz
Samsun Kimler İçin Bir Şehirdir
Samsun:
Samsun’dan dönen insan biraz dikleşmiş, biraz karar almış, biraz da nerede durduğunu hatırlamış döner.
“Bazı şehirler insanın yönünü bulmasına yardım eder; Samsun o yönün üzerindeki ilk işarettir.”
— Ersan Karavelioğlu