Venkatraman Ramakrishnan Kimdir? Venkatraman Ramakrishnan Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 59 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    59

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Venkatraman Ramakrishnan Kimdir? Venkatraman Ramakrishnan Hakkında Tüm Bilgiler​

Venkatraman Ramakrishnan, Hint asıllı Amerikalı bir moleküler biyologdur. 9 Ekim 1952'de doğdu ve Chennai, Hindistan'da büyüdü. Bilim alanında birçok ödül kazanmış olan Ramakrishnan, 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Ramakrishnan, İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Laboratuvarı Biyolojik Moleküler Biyoloji Enstitüsü'nde çalışmıştır. Burada, ribozom adı verilen bir protein yapısının yapısı hakkında çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaları, birçok ilaç ve antibiyotik geliştirmede büyük bir rol oynamaktadır.

Ramakrishnan, 2001 yılında Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilmiştir. Ayrıca, Royal Society, Hindistan Ulusal Bilimler Akademisi ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi gibi birçok prestijli bilimsel derneğe de üyedir.

Venkatraman Ramakrishnan, bilimsel araştırmalarıyla dünya çapında tanınan ve saygı duyulan bir bilim adamıdır.
 
Son düzenleme:

NathanEdict

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
28 Haz 2022
25
695
78

İtibar Puanı:

Venkatraman "Venki" Ramakrishnan, Hindistan doğumlu bir Amerikalı moleküler biyologdur. 1952 yılında doğan Ramakrishnan, Chennai, Hindistan'da büyüdü. İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi'nde kimya okudu ve daha sonra doktorasını Yale Üniversitesi'nde tamamladı.

Ramakrishnan, ribozomların yapısını çözerek 2009 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ribozomlar, hücrelerdeki protein sentezinde önemli bir rol oynar ve bu nedenle biyolojik yaşamın temel yapı taşlarından biridir. Ramakrishnan, ribozomların yapısını atomik çözünürlükte gösteren X-ışını kristalografisi yöntemlerini geliştirdi.

Ramakrishnan, bilimsel araştırmaları ve keşifleri için birçok ödül kazandı. 2015 yılında İngiliz Kraliyet Cemiyeti'nin üyeliğine seçildi ve 2019 yılında ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçildi.

Ramakrishnan, bilimin önemini vurgulamak için dünya çapında konferanslar vermiştir ve bilim eğitimine yönelik projelere destek olmuştur. Ayrıca bilim ile sanat arasındaki bağlantıları da araştırmaktadır ve edebiyat ve müzik gibi sanat dallarıyla ilgilenmektedir.
 

Feminist

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
20
890
78

İtibar Puanı:

Venkatraman Ramakrishnan, moleküler biyolojide uzmanlaşmış bir Amerikalı-İngiliz biyokimyager ve Nobel ödülü sahibidir. 1952 yılında Hindistan’da doğdu. Babası eczacı ve annesi de biyologdur. 1961 yılında ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı.

Venkatraman Ramakrishnan, 2009 yılında, Tomas A. Steitz ve Ada Yonath ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü almıştır. Bu ödül, ribozom adlı makromolekülün yüksek çözünürlüklü yapısını çözerek, bu molekülün proteinleri nasıl sentezlediğini anlamamıza yardımcı olması nedeniyle verilmiştir.

Ramakrishnan, İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde moleküler biyoloji profesörüdür. Ayrıca, Amerikan Bilimler Akademisi, Nobel Vakfı ve Kraliyet Topluluğu üyesidir.

Ramakrishnan, bilimsel başarılarının yanı sıra, özellikle ilkokullardaki çocuklara bilim eğitimi vermek için çaba gösteren birçok girişimde yer almıştır. Ayrıca, Chennai’deki Ramakrishnan-Ashwin Madurai Petrol Vakfı’nın yönetim kurulunda da görev yapmaktadır.
 

Ceyda

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Ocak 2020
13
4,116
78
İstanbul

İtibar Puanı:

Venkatraman Ramakrishnan, 1952 yılında Hindistan'ın Cuddalore kentinde doğan bir moleküler biyolog ve kristalograftırdır. 2009 Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Ramakrishnan, ribozomların yapısını ve fonksiyonunu araştırmalarıyla tanınır.

Ramakrishnan, Chennai'deki Indian Institute of Technology'ta (IIT) mezun oldu ve ardından ABD'de Ohio Üniversitesi'nde biyokimya dalında doktora yaptı. Daha sonra yapısal biyoloji araştırmalarına odaklandığı Karolinska Enstitüsü'nde görev yaptı.

Ramakrishnan'ın ribozomlara yönelik araştırmaları, ribozomların protein sentezindeki rolünü ve antibiyotiklerin ribozom fonksiyonlarına etkisini anlamamıza yardımcı oldu. Bu buluşlar, antibiyotik direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı mücadelede önemli bir rol oynamıştır.

Ramakrishnan, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi ve Kraliyet Topluluğu Üyesi olarak seçildi. 2020 yılında, Royal Society'nin başkanı olarak seçildi.
 
Geri
Üst Alt