Venki Ramakrishnan Kimdir? Venki Ramakrishnan Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 132 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    132

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,555
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı İngiliz moleküler biyolog ve kristalografidir. 1952’de doğan Ramakrishnan, Tamil Nadu, Hindistan'da büyüdü. BSc'de fizik alanında lisans aldı ve ardından Devlet Tıp ve Diş Hekimliği Üniversitesi'nden doktorasını aldı. Daha sonra, 1978-79'da Guggenheim bursu kazandı ve Edinburgh Üniversitesi'ne gitti. Şimdi ise İngiltere Cambridge'deki MRC Laboratuvarı'nda klinik kanser araştırma üyeliği yapıyor. Venki Ramakrishnan, ribozomların 3-boyutlu yapısını ve çalışma prensiplerini çözerek 2009 yılı Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
 

DianneVob

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
21 Ocak 2021
9
532
78

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı bir Britanyalı moleküler biyologdur. 26 Şubat 1952'de doğdu. Nobel Ödüllü bir bilim adamı olan Ramakrishnan, Cambridge Üniversitesinde görev yapmaktadır. 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü düşük molekül ağırlığına sahip proteinlerin 3 boyutlu yapısının nasıl belirleneceği hakkındaki çalışmaları nedeniyle kazandı.

Venki Ramakrishnan, bilim insanı olarak binlerce çalışmanın yanı sıra birçok ödül ve onurla da ödüllendirildi. En önemli ödülleri arasında FRS ve FMedSci dahil olmak üzere birçok akademik onur derecesi bulunmaktadır. Ramakrishnan, moleküler biyolojinin birçok dalında uzmanlık sahibidir ve bu alanda birçok araştırma tarafından tanınmaktadır. Ayrıca, Çalışması, mikropları, ilaç geliştirme ve kanser moleküler genetiği gibi birçok konuda farklı çıktılar üretti.

Ramakrishnan, aynı zamanda üniversitede öğretim üyeliği yapmaktadır. Aktif olarak araştırmalara katılmakta ve birçok uluslararası üniversitenin de öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Ramakrishnan, biyolojik ve kimyasal prensiplerin birleştirilmesiyle ilgili önemli bilgiler sunmuştur ve bilim dünyasında apayrı bir yer edinmiştir.
 

Johnnythawl

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 Kas 2022
18
546
78

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, bir moleküler biyolog ve biyokimyacıdır. İngiliz-Kızılderili kökenli olan Ramakrishnan, 1952 yılında doğdu. Oxford Üniversitesi'nde biyokimya alanında lisans eğitimini tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nde çalıştı. 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ramakrishnan, ribozomun yapısını ve nasıl çalıştığını anlamak için X ışını kristalografisini kullanarak çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar ribozomun protein sentezindeki rolünün anlaşılmasında önemli bir adım olarak kabul edilir. Venki Ramakrishnan, 2015 yılı itibariyle İngiliz Kraliyet Topluluğu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
 

Dellapauth

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 Kas 2020
7
540
78

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, moleküler biyolog, araştırmacı ve Nobel ödülü sahibidir. 1952 yılında Hindistan'ın Chidambaram şehrinde doğdu.

Ramakrishnan, Kuzeydoğu Üniversitesi'nde Fizik okudu ve doktorasını Ohio Üniversitesi'nde tamamladı. Daha sonra Harvard Üniversitesi'nde araştırmalarına devam etti.

2000 yılında İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'ne katıldı ve moleküler biyoloji bölümünde profesörlük yaptı. 2009 yılında Amerikan Ulusal Bilim Akademisi'ne üye oldu.

Ramakrishnan 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı, ribozomların yapısını çözümlemeleri ve protein sentezinin nasıl gerçekleştiğini keşfetmeleri nedeniyle

Ramakrishnan, şu anda İngiltere'deki MRC Laboratuvarı Müdürü olarak görev yapmaktadır.
 

logopond Sef

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2022
17
527
78

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, İngiliz-İndyalı biyokimyager ve moleküler biyolojisttir. 1952 yılında doğan Ramakrishnan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde doktora derecesi aldıktan sonra, Yale Üniversitesi, Utah Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi gibi birçok prestijli kurumda çalışmalar yapmıştır.

Ramakrishnan, çalışmalarıyla özellikle ribozom ve protein sentezi konularında önemli keşifler yapmıştır. 2009 yılında, Venki Ramakrishnan, Ada Yayıncılık tarafından verilen Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Bugün, Venki Ramakrishnan, İngiltere'nin Cambridge kentindeki MRC Laboratuvarı'nda bilim adamı ve direktördür. Ayrıca, Kraliyet Cemiyeti üyesi ve 2015 yılında Cambridge Üniversitesi'nin beşinci Chancelloru olarak seçilmiştir.
 

Yonca

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
25 Mar 2023
46
2,199
83

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı İngiliz bir moleküler biyolog ve Nobel Ödülü sahibidir. 1952 yılında doğan Ramakrishnan, Chennai'deki Maharaja Sayajirao Üniversitesi'nden biyokimya derecesi aldı ve daha sonra Brown Üniversitesi ile Ohio Üniversitesi'nde biyofizik üzerine doktorasını tamamladı. 1997 yılında ABD'ye taşınmış ve öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır.

Ramakrishnan, ribozomların yapısı ve işlevi hakkındaki çalışmaları ile bilinir ve bu alanda yaptığı keşifler, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasına yol açmıştır. 2009'da, Thomas Steitz ve Ada Yonath ile birlikte ribozomların yapı ve işlevlerinin moleküler düzeyde araştırılmasındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Ramakrishnan şu anda Cambridge Üniversitesi'nde yapısal ve moleküler biyoloji profesörü olarak çalışmaktadır. Ayrıca Royal Society ve Amerikan Bilimler Akademisi üyesidir.
 

Berkay00

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
18 Mar 2021
13
478
48

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı İngiliz moleküler biyologdur. 1952 yılında Hindistan’da doğmuştur. 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.

Ramakrishnan, lisans eğitimini Baroda Üniversitesi’nde yapmış, daha sonra ABD’ye gitmiştir. Orada Indiana Üniversitesi'nde lisansüstü eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra, Kaliforniya Üniversitesi, San Francisco Kısmi Tıp Merkezi’nde ve Yale Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etmiştir.

Ramakrishnan, 2000 yılında Cambridge Üniversitesi’ne geçmiştir. Burada, ribozom adı verilen bir molekülün yapısını çözmeye çalışmıştır. Bu çalışması sayesinde, ribozomun nasıl çalıştığını anlamak için kullanılan peptid bağını keşfetmiştir. Bu keşif, birçok hastalığın tedavisine yönelik yeni ilaçların geliştirilmesine katkı sağlamıştır.

2015 yılında, Ramakrishnan, Royal Society’nin başkanı seçilmiştir. Ayrıca, Ulusal Bilimler Akademisi’nin de bir üyesidir.

Venki Ramakrishnan, aynı zamanda yazarlık yapmaktadır. “Genç Bilim İnsanları İçin Yeni Başlayanlar Rehberi” ve “The Ideas That Changed The World” gibi kitapların yazarıdır.
 

Emrah

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
2 Tem 2019
22
1,001
78

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint kökenli İngiliz moleküler biyolog ve kristalografistir. 1952 yılında doğan Ramakrishnan, Chennai, Hindistan'da büyüdü ve İngiltere'de eğitim aldı. 2009 yılında Amerikan Kimya Derneği tarafından verilen Priestley Madalyası'nı kazanarak, X-ışını kristalografisindeki çalışmalarıyla tanınıyor.

Ramakrishnan, Cambridge Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmıştır ve şu anda Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarına devam etmektedir. 2011 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, ribozomların yapısını ve fonksiyonlarını inceleyerek keşfetmesi sebebiyle Ada Yonath ve Thomas A. Steitz ile birlikte kazandı.

Venki Ramakrishnan, moleküler biyoloji ve protein yapısının anlaşılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Kristalografi teknikleri kullanarak ribozomların yapısını çözmüştür ve ribozomların protein sentezindeki rolünü anlamamızı sağlamıştır. Ayrıca DNA'nın proteinlerle nasıl etkileşime girdiğini ve kalıtımın nasıl gerçekleştiğini anlamak için önemli araştırmalar yapmıştır.
 

Lewisgocky

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Ocak 2023
53
1,485
83

İtibar Puanı:

Venkatraman "Venki" Ramakrishnan, Britanyalı bir moleküler biyolog ve Kraliyet Cemiyeti Üyesi'dir. 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ramakrishnan, ribozom adı verilen makromoleküler yapıların yapısını çözerek bu ödülü kazanmıştır.

Ramakrishnan, 1952 yılında Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletinde doğdu. Lisans eğitimini Baroda Üniversitesi'nde, doktora eğitimini ise Ohio Üniversitesi'nde tamamladı. Daha sonra ABD, İngiltere ve Hindistan'daki çeşitli üniversitelerde araştırmalar yaptı.

2008 yılında İngiliz Kraliyet Cemiyeti Üyeliği'ne seçilen Ramakrishnan, ayrıca Uluslararası Biyofizikçiler Derneği Başkanı ve Royal Society of Chemistry üyesidir. Türkiye'nin Ankara şehrinde bulunan Bilkent Üniversitesi'nde onursal doktora unvanına sahiptir.
 

Alexeylar

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
15 Tem 2022
23
639
78

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hindistan kökenli bir İngiliz biyokimyager ve moleküler biyologdur. 1952 yılında Chidambaram, Tamil Nadu, Hindistan'da doğmuştur.

Ramakrishnan, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Yale Üniversitesi ve Utah Üniversitesi'nde eğitim almıştır. Daha sonra İngiltere'ye taşınarak Cambridge Üniversitesi'ne katılmış ve burada moleküler biyoloji profesörü olarak çalışmıştır.

Ramakrishnan, 2009 yılında Adalet Bakanlığı Ulusal Biyoteknoloji Ödülü'nü ve 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü, ribozomun kristal yapısını belirleyen çalışması nedeniyle kazanmıştır.

Ramakrishnan, ayrıca Royal Society, Amerikan Kimya Derneği ve Amerikan Fizikçiler Derneği gibi birçok akademik örgüte üyedir.

Venki Ramakrishnan, çalışmaları ve katkıları nedeniyle birçok ödül ve onur alarak bilim camiasında saygın bir konuma sahiptir.
 

AnthonyFat

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
29 May 2022
39
1,142
83

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hindistan asıllı bir Amerikalı moleküler biyolog ve Nobel ödülü sahibi bir bilim adamıdır. 1952 yılında doğan Venki Ramakrishnan, Bangalore, Hindistan'da doğdu ve Cambridge, İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde moleküler biyoloji profesörü olarak çalışmaktadır.

Ramakrishnan, 2009 yılında birlikte yürüttüğü çalışmaları sayesinde ribozomun atomik yapısının çözülmesindeki katkısı nedeniyle Thomas A. Steitz ve Ada Yonath ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Ribozom, hücrede protein sentezi yapmak için gerekli olan enzimdir ve bu kazanımlar, değerin anlaşılmasına ve antibiyotiklerin etkilerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.

Venki Ramakrishnan, ayrıca Royal Society of London ve National Academy of Sciences gibi birçok prestijli bilimsel kuruluşun üyesidir ve 2015 yılında Order of Merit sıfatına layık görülmüştür.
 

AshleyDrels

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
22 Tem 2022
43
1,205
83

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, biyokimya alanında uzmanlaşmış bir moleküler biyolog ve biyofizikçidir. 1952 yılında Hindistan'ın Chidambaram şehrinde doğdu. 1971 yılında Ohio Wesleyan Üniversitesi'nden mezun oldu ve daha sonra Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'da biyokimya alanında doktorasını tamamladı.

Ramakrishnan, ribozomlar üzerine çalışmasıyla tanınır. Ribozomlar, hücrelerin protein sentezine yardımcı olan kompleks yapılar olarak bilinmektedir. Ramakrishnan, ribozomların yüksek çözünürlüklü kristal yapısını çözen ekipler arasında yer aldı.

2009 yılında, Ramakrishnan ve diğer iki bilim insanı, ribozomların yapısını çözmeleri nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'nü kazandılar. Ayrıca, Royal Society ve National Academy of Sciences gibi saygın bilim kuruluşlarına üyedir.

Ramakrishnan, 2015 yılından bu yana Cambridgeshire, İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nin Laboratuvarı Moleküler Biyoloji Bölümünde profesördür.
 

Muştu

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
32
974
83

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı İngiliz bir biyokimyager ve moleküler biyologdur. 1952 yılında Chidambaram, Tamil Nadu, Hindistan'da doğdu. Lisans eğitimini Tamil Nadu Üniversitesi'nde, doktora eğitimini de Ohio Üniversitesi'nde tamamladı.

Yüksek çözünürlüklü X-ışını kristalografisi kullanarak ribozomun yapısını çözmüş ve ribozomal RNA'nın katılımını göstermiştir. 2009 yılında Venkatraman Ramakrishnan, Ada Yonath ve Thomas A. Steitz, ribozomal yapının çözülmesine yaptıkları katkılardan dolayı Nobel Kimya Ödülü'nü kazandılar.

Ramakrishnan, Cambridge Üniversitesi'nde moleküler biyoloji alanında profesördür ve Royal Society'nin üyesidir. 2015 yılında İngiltere Kraliyet Nişanı'na da layık görülmüştür.

Ramakrishnan aynı zamanda, bağımsız bir film yapımcısı olan ve Life Science Animation adlı bir şirket işleten Dr. Vera Ramakrishnan ile evlidir. İki çocukları var.
 

Ayçıl

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
54
1,892
83

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, bir moleküler biyologdur ve Nobel Kimya Ödülü sahibidir. 1952 yılında Hindistan'da doğan Ramakrishnan, California Üniversitesi'nde kimya ve biyoloji eğitimi aldıktan sonra Harvard Üniversitesi'nde doktora yapmıştır. Oxford Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Ramakrishnan, ribozomların yapısını ve işleyişini araştırmış ve bu çalışmasıyla 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Ramakrishnan aynı zamanda Amerikan Bilimler Akademisi, Royal Society ve Hindistan Bilimler Akademisi üyesidir. Kendisi Cambridge Üniversitesi'nde İngiliz Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda çalışmalarına devam etmektedir.
 

Anarsist panda

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
28
161
28

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı İngiliz moleküler biyolog ve Nobel Ödülü sahibi bir bilim insanıdır. 29 Nisan 1952'de Hindistan'ın Chidambaram şehrinde doğmuştur. 1987 yılında Ohio Eyalet Üniversitesi'nden biyokimya alanında doktora derecesi aldıktan sonra ABD'de araştırma yapmaya başlamıştır.

Ramakrishnan'ın en önemli çalışmalarından biri, ribozomun yapısını çözmek olmuştur. Ribozom, hücrede protein sentezlenmesi için gerekli olan moleküler bir makinedir. Ramakrishnan, ribozomun yapısını 2000 yılında yaptığı çalışmalarla çözerek, ribozomun nasıl işlediğini ve protein sentezleme sürecinin moleküler mekanizmalarını anlamamıza katkı sağlamıştır. Bu çalışmaları nedeniyle 2009 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü Thomas A. Steitz ve Ada Yonath ile paylaşmıştır.

Ramakrishnan, Cambridge Üniversitesi'nde araştırmalarını sürdürmekte ve MRC Laboratuvarı'nda başkanlık yapmaktadır. Aynı zamanda Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi, Royal Society ve Hindistan Ulusal Bilimler Akademisi'nin üyesidir.

Venki Ramakrishnan, bilimsel çalışmaları ve katkıları nedeniyle birçok ödül ve onur madalyası almıştır. Ribozomun yapısının çözülmesi, hücre biyolojisi alanında önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve Ramakrishnan'ın bu alandaki araştırmaları büyük bir etki yapmıştır.
 

Deal Anneal

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
35
191
33

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı Britanyalı bir moleküler biyolog ve Nobel ödüllü bir bilim insanıdır. 29 Eylül 1952'de Hindistan'ın Pudukkottai şehrinde doğmuştur.

Ramakrishnan, biyokimya alanında önemli çalışmalara imza atmıştır. Özellikle ribozom yapısı ve fonksiyonu üzerine yaptığı araştırmalarla bilinir. Ribozomlar, hücrelerde protein sentezinin gerçekleştiği organellerdir. Ramakrishnan, ribozomların yapısını ve protein sentezi mekanizmasını daha iyi anlamak için yüksek çözünürlüklü kristalografi yöntemlerini kullanmıştır.

2013 yılında Venki Ramakrishnan, Ada Yarımadası'ndaki Laboratuvar araştırmalarıyla bilgi ve uygulama ortamında yapmış olduğu çözünürlükte kristalografik çalışmalarıyla birlikte ribozomun yapısını ve işlevini çözerek Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Bu çalışmalar, ribozomların nasıl çalıştığını anlamada büyük bir ilerleme sağlamış ve antibiyotiklerin etkisini artıran stratejileri geliştirmek için önemli bir temel oluşturmuştur.

Venki Ramakrishnan, 1999 yılında Birleşik Krallık Kraliyet Cemiyeti'ne, 2002 yılında Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi'ne ve 2003 yılında Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'ne üye seçildi. Ayrıca, 2004 yılında İngiliz Bilimler Akademisi'ne ve 2009 yılında Nobel Ödülü adaylarından biri olarak Kraliyet Topluluğu'na üye seçildi.

Venki Ramakrishnan, moleküler biyoloji alanında yaptığı öncü çalışmalar ve bilimsel katkılarıyla tanınan bir bilim insanıdır. Ribozomların yapısını anlama konusundaki çalışmaları, tıbbi ve ilaç sektöründe yeni tedavilerin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.
 

Mystical Dimples

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
34
210
33

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı Amerikalı bir moleküler biyolog ve Nobel ödülü sahibi bilim adamıdır. 29 Şubat 1952 tarihinde doğmuştur. Venkatraman olarak da bilinir ve Venki olarak anılır.

Ramakrishnan, Tamil Nadu, Hindistan'da doğmuştur. Babası bir televizyon materyali üreten şirkette çalışıyordu. Ramakrishnan, Chennai'deki Bishop Cotton Boys' School'da eğitim gördü ve ardından Vadodara, Gujarat'taki Maharaja Sayajirao Üniversitesi'ne gitti. Lisans derecesini fizik üzerine aldı ve daha sonra Bangalore, Hindistan'daki Indian Institute of Science'da yapısal biyoloji dalında yüksek lisans yaptı. Cambridge, İngiltere'deki Trinity College'da doktora yaptı.

Ramakrishnan'ın en önemli katkıları, ribozomların yapısını ve fonksiyonunu çözmesiyle ilgilidir. Ribozomlar, hücrelerde protein üretimi için hayati öneme sahip olan organellerdir. Ramakrishnan, ribozomların nasıl çalıştığını ve protein sentezinde nasıl rol oynadığını anlamak için X-ışını kristalografisini kullanmıştır.

Ramakrishnan, 2009 yılında Thomas A. Steitz ve Ada Yonath ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Bu ödülü, ribozomların yapısını çözerek protein sentezinde kilit bir rol oynayan bilimsel çalışmaları nedeniyle almıştır.

Venki Ramakrishnan, 2015 yılında Cambridge Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nın direktörü olarak atandı. Aynı zamanda Royal Society üyesi ve Amerikan Bilimler Akademisi üyesidir.

Genel olarak, Venki Ramakrishnan, moleküler biyoloji ve protein sentezi alanındaki çalışmalarıyla tanınan bir bilim adamıdır ve ribozomların yapısını çözmesiyle bilimsel camiada saygı görmektedir.
 

PsikolojiProfesörü

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
19
89
13

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint kökenli bir bilim insanı ve moleküler biyologdur. 1952 yılında doğmuştur. 2009 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi lideri olan ve halen Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan, Elinor Hall ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül iktidarlarında bir başkan olarak görev yapmıştır. Hong Kong Üniversitesi'nden biyokimya derecesi aldıktan sonra, Kaliforniya Üniversitesi'nde biyokimya alanında doktora derecesi yapmıştır. Lisansüstü eğitimi sırasında, Berkeley'de atanmış araştırma görevlisi olarak çalışmıştır.

Venki Ramakrishnan, ribozom yapılarındaki çözümlemeleriyle tanınır. 90'larda Cambridge Üniversitesi Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda Paul Nurse liderliğinde çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaları sırasında ribozomal yapıyı anlamak için kristalografi yöntemlerini kullanarak, ribozomun protein sentezleme mekanizmasını incelemiştir.

2009 yılında, Ribozomun yapısını ve fonksiyonlarını araştırdığı için, Nobel Kimya Ödülü'nü Thomas Steitz ve Ada Yonath ile birlikte almıştır. Bu ödül, moleküler biyoloji alanına yaptığı önemli katkıları tanımaktadır.

Venki Ramakrishnan, bilimsel araştırmalarının yanı sıra, bilim eğitimi ve bilim politikası konularında da aktiftir. Bilim eğitiminin önemini vurgulayarak, genel halkın bilime olan ilgisini artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca bilim politikalarının daha iyi şekillenmesi için çaba sarf etmektedir.

Günümüzde Venki Ramakrishnan, Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda çalışmalar yapmaktadır ve aynı zamanda Royal Society'nin bir üyesi ve başkanıdır. Ayrıca, uluslararası seviyede birçok bilimsel kuruluşta danışman olarak görev yapmaktadır.
 

ZucchiniZen

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
85
1,685
83

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, 29 Mayıs 1952'de Hindistan'ın Chidambaram şehrinde doğan İngiliz-Amerikalı bir moleküler biyolog ve 2009 Nobel Kimya Ödülü sahibidir. Kendisi ribozom yapısını incelemek için X-ışını kristalografisi kullanarak ribozomun yapısını ortaya çıkaran bir araştırmacıdır.

Ramakrishnan, Hindistan'da doğdu ve büyüdü ve İngiltere'de eğitim aldı. Lisans eğitimini Baroda'daki Maharaja Sayajirao Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, doktorasını Ohio Üniversitesi'nde tamamladı. Daha sonra ABD'ye yerleşti ve Utah Üniversitesi'nde araştırmalarına devam etti.

1990'larda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yapısal Biyoloji Laboratuvarı'nda çalışmalarını yoğunlaştıran Ramakrishnan, ribozomlar üzerindeki araştırmalarıyla bilimsel camiada büyük bir çığır açtı. 2008 yılında Moleküler Biyoloji Dergisi'nde yayımlanan bir çalışmada, ribozomun moleküler yapısının nasıl görüntülenebileceğini açıkladı ve ribozomun yapısını çözen araştırmaları nedeniyle 2009 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Bu çalışma, tıpta yeni ilaçlar ve antibiyotikler geliştirme potansiyeli sunmaktadır.

Ramakrishnan, 1999 yılında Cambridge Üniversitesi'ne katıldı ve MRC (Tıbbi Araştırma Konseyi) Laboratuvarı'nda grup lideri olarak çalıştı. 2015 yılında Kraliyet Topluluğu'nun Başkanı oldu. Halen Cambridge Üniversitesi'nin Profesörü ve Cambridge Biyomedikal Araştırma Merkezi'nin Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Venki Ramakrishnan, moleküler biyoloji alanında yaptığı önemli çalışmalar ve ribozomun yapısı üzerine yaptığı keşiflerle tanınan saygın bir bilim insanıdır.
 

DataNomad9

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
7 Haz 2023
19
114
28

İtibar Puanı:

Venki Ramakrishnan, Hint asıllı İngiliz bir moleküler biyolog ve Nobel ödülü sahibi bir bilim insanıdır. 1952 yılında doğan Ramakrishnan, Tamil Nadu, Hindistan'da dünyaya gelmiştir.

Ramakrishnan, doktora eğitimini Ohio Üniversitesi'nde tamamlamış ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışmalarına devam etmiştir. 1990'lı yılların başından itibaren İngiltere'ye taşınmış ve MRC Laboratuvarı'nda araştırmalar yapmıştır.

2009 yılında, ribozomun yapısını ve fonksiyonunu açığa çıkarttığı için Thomas A. Steitz ve Ada Yonath ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Ribozomlar, protein sentezinin gerçekleştiği hücresel yapılar olarak bilinir ve genetik bilginin proteinlere dönüştürülmesini sağlarlar. Ramakrishnan'ın çalışmaları, ribozomun yapısını çözerek protein sentezini daha iyi anlamamıza ve yeni ilaçların geliştirilmesine yol açmıştır.

Ayrıca Ramakrishnan, Royal Society üyesi ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir. 2015 yılında Kraliyet Hollanda Bilimler Akademisi tarafından Hollanda'nın fahri vatandaşı seçilmiştir. Mol biyolojiye ve protein sentezine olan katkılarıyla tanınan Venki Ramakrishnan, bilimsel araştırmalardaki başarılarıyla uluslararası alanda takdir edilen bir bilim insanı olarak dikkat çekmektedir.
 
Geri
Üst Alt