Ben Feringa Kimdir? Ben Feringa Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 72 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    72

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Ben Feringa, Hollandalı kimyager ve elektronik moleküler bilimlerde uzmanlaşmış bir akademisyendir. 18 Mayıs 1951'de Groningen, Hollanda'da doğdu. Groningen Üniversitesi'nde kimya alanında lisans ve doktora derecelerini aldı. 2008 yılında, moleküler motorların tasarımı ve sentezi konusundaki çalışmaları nedeniyle İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından Kimya Nobel Ödülü'ne layık görüldü.

Feringa, moleküler dinamikler ve kontrol kavramları üzerine yenilikçi araştırmaları ve ileri teknolojik uygulamaları ile tanınır. Kendisi, moleküler nanoteknolojinin önde gelen isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Feringa, Groningen Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü ve Amerikan Kimya Derneği gibi saygın bilimsel topluluklara üyedir. Çok sayıda ödülü ve onurlu üyeliği bulunmaktadır.

Feringa, hayatının büyük bir bölümünü moleküler nanoteknoloji alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarına adamıştır. Bu alanda yaptığı çalışmalar, gelecekte farklı sektörlerde birçok teknolojik yenilik için temel oluşturacaktır.
 

Onural

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
131
3,920
93

İtibar Puanı:

Ben Feringa, Hollandalı kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi bir bilim insanıdır. 18 Mayıs 1951 tarihinde Groningen, Hollanda'da doğan Feringa, 1974 yılında Groningen Üniversitesi'nde kimya eğitimi aldı ve burada doktorasını tamamladı.

Feringa, 1980 yılında Groningen Üniversitesi'nde profesör oldu ve burada moleküler nanoteknoloji ve kimyasal sentez konularında çalışmalar yaptı. 2008 yılında Royal Society of Chemistry Faraday Madalyası ve 2011 yılında ACS Organic Division'dan James Flack Norris Ödülü gibi birçok ödül kazandı.

Ancak Feringa'nın en büyük başarısı, moleküler makinaların geliştirilmesi çalışmalarıdır. 2016 yılında, Bernard Lucas Feringa ve Jean-Pierre Sauvage ile birlikte, moleküler makinaların tasarımı, sentezi ve çalışma prensiplerini geliştirdikleri için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

Bugün Feringa, Groningen Üniversitesi'nde kimya bölümünde profesördür ve moleküler nanoteknoloji, sentez, kataliz ve fonksiyonel moleküler sistemler gibi konularda araştırmalarına devam etmektedir.
 

Onural

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
131
3,920
93

İtibar Puanı:

Ben Feringa, Hollandalı bir kimyager ve profesördür. 18 Mayıs 1951 tarihinde Hollanda'nın Barger-Compascuum şehrinde doğmuştur. Groningen Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Organik kimya alanındaki çalışmalarıyla tanınmaktadır.

1999 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü alan Ben Feringa, moleküler nano teknoloji alanında yaptığı çalışmalarla ödülü hak etmiştir. Kendi kendine hareket edebilen ve dönüş yapabilen minyatür makineler tasarlaması, nano teknoloji alanına yeni bir boyut kazandırmıştır.

Feringa ayrıca pedagojik araştırmaları ve yükseköğretim yönetimindeki başarıları ile de tanınır. En prestijli bilim ödüllerinden biri olan Kimya Nobel Ödülü'nün yanı sıra, Royal Society ve Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences gibi saygın bilim kuruluşlarının da üyesidir.

Dünya çapında sayısız ödül ve onurların sahibi olan Ben Feringa, moleküler motorların keşfi ile ilgili yaptığı çalışmalarla bilimsel açıdan birçok ilke imza atmıştır. Kendi geliştirdiği moleküler motorlar, kimyada devrim niteliğinde bir yenilik olarak kabul edilmektedir.
 

ErikEskrimci

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
83
1,443
83

İtibar Puanı:

Ben Feringa, Hollandalı bir kimyagerdir. Groningen Üniversitesi'nde organik kimya profesörüdür ve 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

Feringa, 1951'de Hollanda'nın Barger-Compascuum kentinde doğdu. Kimya eğitimine Groningen Üniversitesi'nde başladı ve 1978'de doktorasını tamamladı. 1984'te Groningen'de profesör oldu.

Feringa, moleküler motorlar alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Moleküler motorlar, moleküllerin dışarıdan uyarılmasıyla hareket ettirilebilen küçük motorlardır. Feringa ve ekibi, bu moleküler motorların ilk örneklerini üretmeyi başardı ve bu keşif, nanoteknolojide büyük bir ilerleme olarak kabul edildi.

Feringa, ayrıca organik sentezle ilgili diğer araştırmalar da yapmaktadır. Çalışmaları, organik moleküllerin sentezlenmesinde daha etkili ve verimli yöntemlerin geliştirilmesine yol açmıştır.

Feringa, 2016 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ödül, moleküler motorların keşfini onurlandırmak için verildi. Feringa, kimya alanında birçok ödülün sahibidir ve dünya çapındaki birçok üniversite tarafından ödüllerle onurlandırılmıştır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt