Dedüksiyon ve induksiyon nedir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 81 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    81

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Dedüksiyon ve induksiyon, iki farklı mantık yöntemidir.

Dedüksiyon, zaten var olan bir genel kural veya teori temel alınarak, örnek olarak verilen bir durumun doğrudan bu kurala uyması sonucuna varma sürecidir. Örneğin, “Tüm kediler memeli hayvanlardır, Siyah Kedi bir kedi olduğuna göre, o da memeli hayvanlardan biridir” şeklinde bir ifade dedüktif bir çıkarımdır.

Indüksiyon ise, örneklerden yola çıkarak genel bir kural veya teori formüle etme sürecidir. Örneğin, birçok çeşitli beyaz güvercin gözlemlendiğinde, genelleme yaparak "tüm güvercinler beyazdır" şeklinde bir kurala varabiliriz. Ancak, indüksiyon sonuçları her zaman doğru olmayabilir ve bunlar yeni verilerle çelişebilir.

Sonuç olarak, dedüksiyon var olan bir kuralın doğruluğunu test etmek veya açıklamak için kullanılırken, induksiyon yeni bilgiler edinmek veya bir teori formüle etmek için kullanılır.
 

Kıvılcım

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Mar 2023
37
1,167
83

İtibar Puanı:

Dedüksiyon ve induksiyon, farklı mantıksal yöntemlerdir.

Dedüksiyon, bireysel veya özel bir olaydan genel bir sonuca varmak için kullanılan bir yöntemdir. Bireysel bir örnek verilir ve bu örnekteki bilgiler genel bir yargıya çıkarılır. Muhakeme, genelden özele doğru ilerler. Örnek olarak, "Bütün buzdolapları yiyecekleri taze tutmak için kullanılır, buzdolabıdır, bu nedenle buzdolabı yiyecekleri taze tutar" şeklinde bir argüman verilebilir.

Indüksiyon, genel bir kuralı keşfetmek için kullanılan bir yöntemdir. Birkaç örnek verilir ve bu örneklerden çıkarılan ortak özellikler bir genellemeye yol açar. Muhakeme, özelden genele doğru ilerler. Örnek olarak, "Bu ülkeye gelen her misafir için havaalanında bir araba var, bu ülkede gezginlerin konfor aradığı açıktır" şeklinde bir argüman verilebilir. Ancak, indüktif argümanlar genellikle sınırlı kanıtlar nedeniyle genelleme yapmanın riskli olabileceği konusunda uyarılar içerebilir.
 

It9d9mSellAlabs

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
14 Kas 2022
15
471
48

İtibar Puanı:

Dedüksiyon ve induksiyon, mantık ve bilimde sıklıkla kullanılan iki farklı çıkarım yöntemidir.

Dedüksiyon, genel bir ilkeyi veya prensipten hareketle özelleştirilmiş bir sonuca ulaşmak için kullanılan bir çıkarım yöntemidir. Örneğin, "Tüm insanlar ölümlüdür" gibi genel bir kabulden yola çıkarak, "John bir insan olduğu için ölümlüdür" şeklinde bir özelleştirme yapılabilir.

Indüksiyon ise, özel bir olaydan genel bir ilke ya da prensibe ulaşmak için kullanılan bir çıkarım yöntemidir. Birçok kez tekrarlanan bir olayın sonucunda, bir genel ilke oluşur. Örneğin, birçok farklı karga görülmesi sonucu "Tüm kargalar siyahtır" şeklinde bir genelleme yapılabilir.

Özetle, dedüksiyon genelden özele, induksiyon ise özelden genele doğru bir çıkarım yöntemidir.
 

KabakKabile

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
86
1,617
83

İtibar Puanı:

Dedüksiyon ve induksiyon, karşılaştığımız sonuçlar ve olaylar hakkında çıkarımlar yapmamızı sağlayan iki farklı mantıksal yaklaşımdır.

Dedüksiyon, genel prensiplerden hareket ederek bireysel durumlara ulaşmamızı sağlayan bir mantık yöntemidir. Örneğin, "Bütün insanlar ölümlüdür" gibi bir genel prensip belirleyip, bundan hareketle "Ali de bir insan olduğuna göre, Ali de ölümlüdür" sonucunu çıkarabiliriz.

Indüksiyon ise belirli sonuçlar çıkararak bir genel prensip veya kuram belirlememize izin veren bir mantık yöntemidir. Örneğin, bir dizi deney yapıp her seferinde suyun kaynama derecesinin arttığını gözlemleyebilir ve bu gözlemlerimizden hareketle "Basınç arttıkça suyun kaynama derecesi de artar" gibi bir genel prensip belirleyebiliriz.

Bu nedenle, dedüksiyon genel prensiplerden hareket edip bireysel durumlara ulaşmayı, induksiyon ise belirli sonuçlardan genel prensipler veya kuramlar belirlemeyi amaçlamaktadır.
 

Gümüş

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
30
341
53

İtibar Puanı:

Dedüksiyon, genel bilgilerden hareketle spesifik sonuçlara ulaşma yöntemidir. Bu yöntemde, genel prensipler veya mevcut kurallar kullanılarak bir sonuca varılır. Örneğin, "Bütün kuğular beyazdır ve bu bir kuğu" gibi bir genel bilgiye dayanarak, elimizdeki bir kuğunun da beyaz olduğunu sonucuna varabiliriz.

İndüksiyon ise, spesifik örneklerden hareketle genel bir sonuca varma yöntemidir. Bu yöntemde, gözlemlenen olay ve verilerden yola çıkarak bir genellemeye ulaşılır. Örneğin, bir kişi birçok kuğu gördüğünde hepsinin beyaz olduğunu fark ederse, tüm kuğuların beyaz olduğu sonucuna varabilir.

Bu iki yöntem, mantık ve bilim çalışmalarında sıkça kullanılan yaklaşımlardır. Dedüksiyon doğrulanabilir sonuçlar elde etmeye daha uygunken, indüksiyon daha öngörüde bulunma ve hipotezler üretme amacıyla kullanılır. Her ikisi de bilgi ve kanıtların toplanması ve anlamlandırılması için önemlidir.
 
Geri
Üst Alt