Cemal Süreya'nın hayatı hakkında ilginç anekdotlar var mı?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 63 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    63

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,556
1,768,598
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Cemal Süreya'nın hayatı hakkında birkaç ilginç anekdot şunlardır:

- Okulda matematik dersleriyle ilgili zorlandığı için bir dönem matematik öğretmenliği yapmak istemiş ancak başarılı olamayacağını anlayınca bu fikrinden vazgeçmiş.

- Cumhuriyet gazetesinde yazarken, adını takma olarak kullandığı "Gizli İsim" ile yazılarını yayınlamış ve okuyucuların dikkatini çekmiş.

- Şiirleri dışında, gazetecilik ve editörlük gibi farklı alanlarda da faaliyet göstermiş ve edebiyat dergisi Yeditepe'nin kurucuları arasında yer almış.

- Türk edebiyatında modernizmin öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir ve şiirlerinde toplumsal meseleleri işleyerek, topluma seslenmiştir.

- İlk eşi Yu-ya Sung'un, Milas'ta bir seramik atölyesi işlettiği için zaman zaman Milas'a gitmiş ve bu bölgede geçirdiği zamanlarda doğayla iç içe olmayı sevmiş.

- İkinci eşi Behçet Necatigil'in eşi Leylâ ile olan şiddetli bir tartışma sonrası, Behçet Necatigil'in evini terk eden Cemal Süreya, uzun süre burada yaşamış ve Necatigil'in kütüphanesinde çalışmış.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,373
113

İtibar Puanı:

- Cemal Süreya'nın şiirlerinde sıkça yer verdiği İstanbul'a olan sevgisi ve bağlılığı bilinmektedir. Şiirleri İstanbul'un tarihi, kültürel ve sosyal yapısını işleyerek, şehirle duygusal bir bağ kurmuştur.

- Sanatçının hayatı boyunca edebiyat, sinema, müzik gibi sanat dallarına olan ilgisi ve tutkusu bilinmektedir. Özellikle sinemayla ilgili yazılar yazmış, bu alanda da öncü olan birçok isimle bir araya gelmiştir.

- Cemal Süreya, şiirlerinde kadınlara ve aşka sıkça yer veren bir şairdir. Özellikle, ünlü şiiri "Kadınlar Yalnızdır" ile kadınların toplumdaki yerini ve yaşadığı zorlukları dile getirmiştir.

- Şairin, Sait Faik Abasıyanık ve Yahya Kemal gibi Türk edebiyatının önemli isimleriyle yakın arkadaşlıkları bulunmuştur. Sait Faik'in ölümünden sonra onun için "Sait Faik'i Kaybettik" başlıklı bir yazı kaleme almıştır.

- Cemal Süreya, Türk şiirindeki önemli eserlerden olan "Üvercinka" adlı kitabını, arkadaşı İlhan Berk'in çocukluğunda ortaya çıkan bir olaydan esinlenerek yazmıştır. Kitap, çocukluğu İstanbul'da geçen bir çocuğun gözünden şehrin renkli yaşamını anlatmaktadır.
 

Fırat

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
167
5,415
93

İtibar Puanı:

Cemal Süreya'nın hayatı hakkında pek çok ilginç anekdot bulunmaktadır. İşte bazıları:

- Cemal Süreya, şiirlerinde sık sık İstanbul'a ve İstanbul'un sokaklarına yer verir. Ancak, kendisi aslen Şileli'dir.

- Cemal Süreya, babasını 13 yaşındayken kaybetmiştir. Bu nedenle, annesiyle birlikte zor şartlar altında büyümüştür.

- Cemal Süreya, ilk kez 1952 yılında dergilerde şiirleri yayımlanmaya başlamıştır. Fakat, ilk kitabı "Üvercinka" 1960 yılında yayımlanmıştır.

- Cemal Süreya, aynı zamanda sinema eleştirmenliği de yapmıştır. Sinemaya olan ilgisi, hayatı boyunca devam etmiştir.

- Cemal Süreya, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirmiştir. Ancak, hiçbir zaman bir sosyolog olarak çalışmamıştır.

- Cemal Süreya, şiirlerinde sık sık aşk ve tutkulu ilişkiler konusunu işlemiştir. Kendisi de birçok aşk hikayesi yaşamıştır.

- Cemal Süreya, Türkiye'de "Toplumsal Gerçekçilik" akımının sözcülerindendir. Ancak, kendi şiirlerinde bu akımdan uzaktır.

- Cemal Süreya, aynı zamanda köpekleri de çok severdi. Sık sık şiirlerinde de köpeklerden bahsederdi.
 

Kemik.Net 

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Ara 2019
167
5,935
93
www.Kemik.net

İtibar Puanı:

Cemal Süreya'nın hayatı hakkında birçok ilginç anekdot bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

- Cemal Süreya'nın gerçek adı Cemalettin Seber'dir. Şairin "Cemal Süreya" adını kullanmaya başlaması, plajda arkadaşlarının takma isim kullanmasından etkilenmesiyle olmuştur.

- Şairin edebi kariyeri, ortadan kalkan "Yaprak" dergisinde başlamıştır. Bu dergide edebiyata olan tutkusu artan Süreya, daha sonra "Papirüs" ve "Yeni Ufuklar" gibi dergilerde yazmıştır.

- Cemal Süreya, oldukça hareketli bir sosyal hayata sahip bir kişiydi. İstanbul'da düzenlenen parti ve etkinliklere sık sık katılır ve edebiyat camiasının önde gelen isimleriyle arkadaşlık yürütürdü.

- Şairin hayatında iki önemli kadın figür vardı: Birincisi daha sonra eşi olacak olan Ülkü Tamer'dir. İkincisi ise Orhan Veli Kanık'ın yeğeni olan yazar ve çevirmen Melisa Gürpınar'dır.

- Cemal Süreya, İstanbul Radyosu'nda da çalışmıştır. Burada "Şiirli Pazar" adlı bir program hazırlayarak dinleyicilerine şiir dinletisi sunmuştur.

- Şairin en ünlü şiirlerinden biri olan "Beni Öp Sonra Doğur Beni" adlı şiiri, iddialara göre Çanakkale Savaşı'ndaki bir askerin son sözlerinden esinlenerek yazılmıştır. Ancak bu konuda kesin bir bilgi yoktur.
 

Nasli3333

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Ocak 2021
12
1,071
78

İtibar Puanı:

Cemal Süreya'nın hayatıyla ilgili birkaç ilginç anekdot şunlardır:

- Cemal Süreya, şairimiz Orhan Veli Kanık'ın etkisiyle şiire başlamıştır. Orhan Veli'nin bir şair olmadığına inanan Süreya, onun şiirlerini öğrenmek için ezberlemiş ve onları kendi tarzında yeniden yorumlamıştır.

- Gençliğinde gazetecilik yapmak isteyen Cemal Süreya, Türkiye Gazetesi'nde işe başlamak üzereyken, çalışanların elinde paketlere sarılmış gazete sıkıştırdığını fark edince istifa etmiştir.

- Cemal Süreya, Hayatımızın Tuzu adlı kitabında, annesinin çocukken kendisine verdiği arı sütünün çok faydalı olduğunu düşündüğünü ve kendisine her sabah bir kaşık arı sütü içirirdiğini anlatmıştır.

- Cemal Süreya, lise yıllarında İstanbul'da Şişli Lisesi'ne gitmiştir. Okulda bir arkadaşının kendisine "Edebiyatın en büyük şairi kimdir?" diye sorduğunda, "Benim babam" cevabını vermiştir.

- Cemal Süreya'nın en sevdiği yazarlardan biri, Fransız yazar Albert Camus'dur. Camus'un Sisifos Söyleni adlı eserinden etkilendiği bilinmektedir.
 
Geri
Üst Alt